Yohimbe

Yohimbe

A yohimbe egy Nyugat-Afrikában, Kongóban, Kamerunban õshonos örökzöld fa. Kérgét régóta használják különbözõ betegségek kezelésére, fõként a potenciazavarok elhárítására.
Hatóanyagai a yohimbine és sztereoizomerei: alpha-, beta-yohimbine. Hatásmechanizmusa alapján a yohimbine alfa-2 receptor antagonista, az elsõsorban preszinaptikus alfa-2 receptorokat blokkolja, ezzel felfüggeszti a noradrenalin újrafelvételét, emeli annak szintjét. Az alfa 2 receptor stimuláció a NA felszabadulást is gátolja (negatív feedback), kedvezõtlenül befolyásolja a noradrenalin koncentrációját. Az emelkedett noradrenalin szint fokozhatja a zsírbontást.
Férfierõ-növelõ hatása elsõsorban csak potenciaproblémákkal rendelkezõ embereknél jelentkezik, de náluk sem minden esetben.

Alkalmazási területei:
- Zsírégetés:
A zsírszövet vérellátásának fokozásával és az alfa-2 receptorok blokkolásával hozzájárulhat a kényes területek (has, fenék, comb) zsírégetéséhez.
- Potenciaproblémára:
A yohimbe az impotencia kezelésére alkalmazható gyógynövény. Férfierõ-növelõ hatása elsõsorban potencia-problémákkal rendelkezõ embereknél jelentkezik.
A yohimbe már évszázadok óta alkalmazott szer, amelyet elsõsorban a szexuális érzékenység növelésére használták. Természetes, hogy ennek a hatásnak köszönhetõ egy enyhe tesztoszteron termelés, ami a súlyzók és a sport világának egyik legjobb barátja. Azonban a kutatások kimutatták, hogy a yohimbe képes elpusztítani azokat az enzimeket, amelyek az étkezés során keletkezõ méreganyagokat elpusztítják. Ezért, ha yohimbét szedünk, kerülni kell a mérgezõ, nem természetes alapanyagokból álló élelmiszereket, mint például a csokoládé vagy az alkohol.

Lehetséges mellékhatásai:
Máj és vesebetegségek, magas vagy alacsony vérnyomás, cukorbetegség, terhesség, szoptatás, pszichés problémák esetén nem szabad használni! Idegesség, vérnyomásemelkedés, bõrkiütés, álmatlanság, szapora szívverés, remegés, hányás, fokozott bélmûködés esetenként elõfordulhat. A mellékhatások (magas vényomás, fejfájás) megjelenése esetén a yohimbe adagot csökkenteni kell. A szedés teljes felfüggesztése ritkán szükséges. A reakciók az egyéni metabolizmustól és érzékenységtõl függnek, amelyben nagy különbségek lehetnek. A noradreanalint a monoaminooxidáz (MAO) bontja, a yohimbin erre befolyást gyakorolhat. Ez azt eredményezheti elméletileg, hogy a vérnyomásemelõ hatású vegyületek (sajtok, máj, vörösbor egyes összetevõi) kórosan magas vérnyomás-emelkedést idéznek elõ, ám ez mai ismereteink és a nagy múltra visszatekintõ használatot is figyelembe véve nem reális veszély. A MAO-gátló gyógyszerek és MAO által lebontandó vegyületeket tartalmazó ételek, valamint alkohol fogyasztása nem javasolt yohimbe szedés mellett.
A yohimbin leggyakoribb mellékhatásai az álmosság és a szédülés, ritkábban szapora szívverés, fejfájás, idegesség, ingerlékenység, hányinger, hányás, remegés, izzadás. Nem javasolt a szedése szívbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedõknek, veseproblémákban, depresszióban és más pszichés problémákban, májbetegségben.

A yohimbine fiatal és középkorú emberekben mérsékelt mennyiségben nem idéz elõ jelentõs vérnyomásmelkedést.