Nejlonzokni (18+)

Az óvszerek a HIV-vírus felfedezése után jutottak egyre hangsúlyosabb szerephez, bár történetük évezredekre nyúlik vissza. A fogamzásgátlásban betöltött szerepe mellett ez az egyetlen olyan védekezési mód, ami megelõzi a szexuális úton terjedõ betegségek nagy részét. Már idõszámításunk elõtt ezer körülrõl is vannak jelek, amik arra utalnak, az ókori Egyiptomban is használtak a mai óvszerekhez hasonló eszközöket, a XVI. században a szifilisz elleni védekezésben pedig már egyértelmû szerepet töltött be. A betegségek elleni védekezés volt tehát az elsõdleges oka a kondomok használatának, a fogamzásgátlás csak másodlagos tényezõ volt.

Funkciójában nem, anyagát tekinve azonban rengeteget változott az óvszer az évszázadok során, kezdetben textilekbõl, teknõspáncélból, olajos papírból, halak úszóhólyagából, állati belekbõl készítették, majd természetesen a mûanyag és a gumi megjelenése hozta a nagy áttörést a gyártás és a használat széles körûvé válásában. Ez a XIX. században indult útjára, mikor Goodyear és Hancock felfedezték a gumi vulkanizációját, ami lehetõvé tette, hogy tömegesen gyártsanak strapabíróbb és olcsóbb termékeket, többek között óvszert is. A latex a XX. században jelent meg, s mai napig ez uralja az óvszergyártást.

A név

A kondom (condom) név eredetére két lehetséges magyarázatot adtak a kutatók. Az egyik elmélet szerint neve a latin Condus szóból ered, melynek jelentése dugasz, a másik II. Károly orvosához, dr. Condomhoz (Dr. Quondam) kapcsolódik, aki belekbõl készített óvszert uralkodója számára, hogy megóvja a kicsapongó élet kellemetlen következményeitõl mind egészségére, mind törvénytelen gyermekei számára nézve. Egyébként maga Casanova is élt ekkoriban az óvszer nyújtotta lehetõségekkel, állítása szerint sosem indult volna támadásba a "lovaglóköpenye" nélkül.

Az anyag

Hogy ki hogy ragál a különbözõ óvszerekben felhasznált vegyszerekre, elõre sosem lehet tudni. Ha szeretkezés közben vagy után irritáció, viszketés vagy fájdalom jelentkezik, vagy a spermicid vagy a latex lehet a hibás. A spermiciddel kezelt óvszerek sok nõnél okozhatnak ilyen jellegû panaszokat, ez óvszercserével könnyen kivédhetõ. (Nekik semmilyen körülmények között nem ajánlott hüvelyi spermicideket használni, komoly fájdalmakkal jár ugyanis.) A latexallergia (vagy a tudatos latexkerülés) kissé körülményesebb, de egyre könnyebben hozzáférhetõk a latexmentes gumi óvszerek, érdemes szexboltokban próbálkozni.

A veszélyek

A síkosító és spermicid anyagok folyamatos vizsgálat alatt állnak, a sokáig elõszeretettel alkalmazott Nonoxynol 9-rõl például kiderült, nemhogy védene a különbözõ fertõzésektõl, de a HIV-vírus átadását egyenesen segíti, így alkalmazását csak azoknak javasolják, akik biztosak benne, hogy mindketten negatívak. Persze még a Nonoxynol 9 is jobb, mint a védekezés nélküli aktus. Az óvszerek biológiailag nem lebomló anyagokból készülnek, és valójában komoly környezetkárosító tényezõk, az óceánok tele vannak kotonokkal, amik rátapadnak a korallzátonyokra, és az állatok is összekeverhetik a tengeri táplálékokkal. Persze egyéb környezetszennyezési tényezõkkel összehasonlítva romboló hatása elhanyagolható, azért érdemes becsomagolva, szemetesbe helyezve megválni tõle, hogy a telepen és ne a vízben landoljon.

A vastagság

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy minél vékonyabb az óvszer, annál praktikusabb és kényelmesebb, ám ez nem minden esetben van így. Éveken keresztül a gyártók is ezt a marketingstratégiát követték, mostanra azonban a szinte észrevehetetlen vastagság felõl új irányba mozdultak, és masszívabb, de extra élményeket nyújtó darabokkal kísérleteznek. Persze a régieket sem vonják ki a piacról, de egy idõ után nincs tovább, a hártyavékonyság nem feltétlenül szolgálja ki azt az alapvetõ igényt, hogy az óvszer védelmet adjon. A vékony óvszerek nem praktikusak erõs igénybevétel esetén, mint például az anális szex.


Diszkógumi és alkalmi toalett

Az átmérõ

Ha a méret kerül szóba, még mindig inkább a hosszúsággal vagyunk elfoglalva, pedig megtanulhatnánk, a vastagság inkább számít az élvezetesség tekintetében. A különbözõ gyártók hasonlóan egyes ruhamárkákhoz, különbözõ méretrendszerek alapján dolgoznak, így némi idõre és kísérletezésre lehet szükség, hogy megtaláld a legkényelmesebbet. Vannak, akik tudják magukról, általában a gumi óvszer alja, a gumigyûrû pereme szorítja õket, tehát nem nagyobb méretre, csak kissé bõvebbre van szükségük. Érdemes végigpróbálni az összes kapható márkát, sõt, már olyan variációk is kaphatók, amik a makk vagy a hímvesszõ tövének környékén szélesebbek, felismerték hát, nincs univerzálisan egységes hímtag.

A hossz

A fenti problémából fakadhat, hogy az óvszer túl hosszúnak bizonyul, ami se nem kényelmes, se nem biztonságos, így a lötyögõs variációkat kerüljük. A kapható gumik nagyjából minden hímvesszõre illenek, maximális hosszuk ugyanis nagyobb, mint az átlagos európai farokméret, de persze mindig akadnak kivételek, átlagon felüliek, rájuk is az vonatkozik, próbáljanak ki minden márkát, s ha még így is aprócska a választék, próbálkozzanak szexshopokban, biztosan segítenek beszerezni a tekintélyes darabokat.

forrás: [origo]

A divat

A különbözõ recés, szagos, színes, irdalt, világító és egyéb diszkófunkciókkal ellátott darabok általában észrevehetetlen különbségekkel szolgálnak, de megtörténhet, hogy pont az epres-recés illeszkedik a legjobban, érdemes hát próbálgatni. Legújabban a segédeszközpiac felé nyitnak az óvszergyártók, a polcokon megjelentek a segédeszköz-alapkollekciók ismert óvszermárkanévvel fémjelezve.

Csajoknak

A gumi óvszernek létezik nõi változata is, ami nem összetévesztendõ a nyaláshoz kifejlesztett latexlapocskával. Hossza megegyezik a hagyományos óvszerével, viszont szélesebb, és két gumikarikával ellátott. Az egyik azt a célt szolgálja, hogy a hüvelybe helyezve fennmaradjon, a másik a hüvelynyíláson kívül elhelyezve megakadályozza, hogy a gumi felcsússzon a hüvelybe. Elsõ generációja poliuretánból készült, 2005-ben dobták piacra a második szériát, ami az anyag megváltoztatásán kívül többek között azt a hibát is igyekezett kiküszöbölni, hogy szeretkezés közben a külsõ gyûrû ne adjon ki kellemetlen, zörgõ hangot. A nõi óvszer a fejlõdõ országokban nehezen hozzáférhetõ, pedig itt lenne leginkább szükség rá, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévõ nõk maguk is gondoskodhassanak saját védelmükrõl. Ára rendszerint a hagyományos óvszer kétszerese, háromszorosa.

Kreatív használat

Az óvszerek azon kívül, hogy felfújva iskolás lányok ijesztgetésére kiválóak, számos területen bizonyultak hasznosnak a szexen kívül. Túrázók, hegymászók vízálló tasaknak használják, háborúkban elõfordul, hogy a puska csövére húzzák, elkerülendõ a csõbe jutó szennyezõdéseket, homokot, vizet, anélkül, hogy azonnali tüzelés esetén akadályozná a golyó útját. Szorult helyzetekben alkalmi toalettnek is jó, egyes források szerint a II. világháború bombázórepülõiben elõfordult ilyen használat, s a megtelt csomagokat ellenséges területen pottyantották le. Szükség esetén vizet tárolhatunk benne, de a kokaincsempészek kedvelt burkolóanyagaként is ismert. Dél-Amerikában a vízben lesben álló húgycsõbe úszó halak elleni védekezésre szolgál folyón való átgázoláskor, de alkalmi víz alatti mikrofont is készíthetünk segítségével.

 

 


[origo]