Homofób Pentagon (18+)

Az MSNBC szerint a dokumentum az idõ elõtti nyugdíjazás vagy az elbocsátás lehetõségét vázolja fel a fizikai fogyatékkal élõknek és egy sor problémával küzdõnek, mint amilyenek a homoszexuálisok, a személyiségzavarosok vagy a mentálisan visszamaradottak.

A kritikusok szerint a Pentagon ezzel ahhoz a világhoz csatlakozott, ami kirekesztéshez és a kisebbségekkel szembeni gyûlölethez vezet. A Pentagon szóvivõje úgy nyilatkozott, a dokumentumot és körülményeit már vizsgálják.

A hivatal íratlan szabálya a "ne kérdezz, ne beszélj", így az embereket hivatalosan nem faggatják szexuális életükrõl, de ha valaki nyíltan vállalja, hogy meleg, elbocsátással súlytható.

A dokumentumot egy, a szexuális kissebbségek hadseregen belüli szerepét vizsgáló központ leplezte le és hozta nyilvánosságra, egyik munkatársuk szerint a Pentagon hozzáállása a homoszexualitással kapcsolatos súlyos félreértésekhez vezet, és még nehezebbé teheti a melegek és leszbikusok egészségügyi helyzetét, a megfelelõ ellátáshoz való jog gyakorlását.

A Védelmi Minisztérium Útmutatása néven jegyzett dokumentum eleddig az egyetlen, ami a homoszexualitást a mentális zavarok körébe sorolja, mindenesetre az eset kapcsán átfogó vizsgálat indult, Donald G. Rumsfeld védelmi miniszter teljes jelentést kért a hivatal minden vonatkozó iratáról.


[origo]