Az orális szex rákot okozhat

Az amerikai Cancer (Rák) címû folyóiratban olvasható, hogy feji és a nyaki területeken egyre több húsz és negyven év közötti fiatalnál diagnosztizálnak rákot, amit a nemi úton terjedõ humán papillómavírus (HPV) okoz. Szakemberek szerint korábban az ötven-hatvan esztendõs, mértéktelen alkoholfogyasztók és dohányzók körébõl kerültek ki a rákbetegeket, mára azonban - kétségbeejtõ -, de számos húszévesnél is kimutatható a rák. Orvosok a probléma hátterében a fiatalok felelõtlen szexuális szokásait, ezen belül is az orális szexet jelölik meg.

Felmérésekbõl világosan kiderül, a legtöbb tini úgy hiszi, az orális szex biztonságos, szájon át védve vannak minden nemi bajtól, míg a valóságban közel sincsenek tisztában a rájuk leselkedõ veszélyekkel. Egyáltalán nem meglepõ, hogy sok fiatal már tizenöt éves korában rendszeresen nyújt orális kielégülést - sok esetben alkalmi - partnerének, és partnereiket is egyre többször váltogatják.

Szakemberek szerint a felelõsség elsõsorban a szülõket terheli, a hiányos felvilágosítás eredménye ugyanis, hogy a fiatalok többsége nincs tisztában az orális szex veszélyeivel.  A valósághoz az is hozzátartozik, hogy a szülõ sok esetben nem is sejti, hogy alig tizenöt éves csemetéje már javában egy nadrág vagy egy szoknya alatt tevékenykedik, a problémát pedig tovább súlyosbítja, hogy míg a fiataloknak az orális szex nem jelent semmi extrát, (sok esetben nem is tartják "igazi" szexnek), addig nagyon sok szülõ számára mind a mai napig kínos témakör az orális szex.

A probléma komolyságát tükrözi, hogy az USA-ban minden évben több mint hatmillió embernél mutatják ki a HPV-t, ezen túl negyvenötezer feji és nyaki rákot diagnosztizálnak, amibõl minden tízezret a HPV okoz.


[origo]