Szexfantázia fájdalom ellen

Az ember mindennapjait könnyen derékba törheti egy váratlan migrén, egy kellemetlen gyomorgörcs vagy éppen egy fogfájás, de ha épp nincs kéznél semmilyen hatásos fájdalomcsillapító, egyszerûen enegedjük szabadjára szexuális fantáziánkat, hozzuk izgalomba testünket - már ha a fájdalom ezt engedi -, s idõvel a fájdalomnak csillapodnia kell. Persze ha a kutatási eredmények a való életben is megállják helyüket.

forrás: [origo]

A baltimori John Hopkins University egyik kíséreltsorozatában bebizonyították, hogy a szexuális fantáziálgatás csökkenti a fájdalomérzetet, mégpedig kellemetlen mellékhatások nélkül. A kísérlet során a kísérleti személyek jéghideg vízbe helyezték kezeiket, majd a vezetõk feljegyezték, hogy a résztvevõk hidegérzete mikor alakult át fájdalommá. Ezek után a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a kísérleti alanyok gondolatban merre kalandoztak a kísérlet során.

A beszámolók alapján volt, akinek gondolatai teljesen neutrális dolgokon jártak, mások olyan erotikus képeket idéztek fel magukban, amik kis mértékben növelték izgalmi szintjüket, de voltak, akik olyan szexuális jelenetekbe képzelték magukat, amivel magasra szökött az izgalmi szint. Az eredmény azt mutatta, hogy azon kísérleti alanyok, akik szexuális fantáziájukkal magas izgalmi szintre juttatták magukat, kétszer annyi ideig tudták a jeges vízben tartani a kezüket, mint a csoport többi tagjai.

Dr. Peter Staats, a kísérlet vezetõje szerint ennek magyarázata, hogy az agy ugyanazon területe felelõs a fájdalom és a szexuális fantázia irányításáért is, így egy pozitív, erõs szexuális inger elegendõ ahhoz, hogy csökkenjen a fájdalomérzet. A kutatók hozzáfûzték, aki szexuális fantáziáját a legapróbb részletekig elképzeli, megtervezi, és teljes mértékben átadja magát az édes örvénynek, még hatékonyabban tudja kezelni fájdalmát.


[origo]