Pornó nõktõl nõknek (18+)

Chanelle Gallant, az esemény szervezõje az AFP hírügynökségnek úgy nyilatkozott, rengeteg rossz pornófilm kering a világban. "Sokan közülük nagyon, nagyon ócskák, nem csupán szexisták, de rasszisták is."

A kiindulópont természetesen az, hogy a nõk is szeretik és nézik is a pornót, ám annak mai formája nem alkalmas arra, hogy fantáziáikat és a férfiakétól eltérõ ízlésüket kielégítse, így elérkezettnek látták az idõt, hogy megszülessen a nõk által nõknek készített pornófilmek korszaka. Hogy ez nem szeparált jelenség, az is mutatja, Magyarországon is rendeztek már beszélgetést a témában, bár az kevésbé mutatkozott sikeresnek vagy hatékonynak, igaz, a szakma nem is képviseltette magát.

"Olyan filmkészítõket szeretnénk megjutalmazni, akik ízléses, jó pornót forgatnak, akik jó érzéseket generálnak a szexszel és saját testünkkel kapcsolatban, és akik a szexet olyan valaminek fogják fel, ami jó és egyben humoros is" - nyilatkozták a szervezõk az esemény elõtt.

A feministák pornó elleni lázadása nem mai történet, a nyolcvanas években Andrea Dworkin egyenlõségjelet tett a pornográfia és az erõszak közé. A támadási felület mindig is az volt, a filmek a nõket lealacsonyító, megalázó, sztereotíp helyzetekbe kényszerítik, kizárólag a férfiak fantáziáira összpontosítanak, a nõi örömökre és kielégülésre halványan sem utalnak bennük. A kritikusok szerint még csak nem is arról van szó, hogy a nõk valamiféle szexuális szimbólumok lennének, mert erre lehet reagálni, ehelyett olyan szerepekbe kényszerítik õket, hosszú körmökkel, üvegtalpú tûsarkú cipõkkel, amiknek nem tudnak és nem is akarnak megfelelni.


A pornófüggõséget vizsgáló szexuálpszichológusok is jól ismerik a jelenséget, mikor egy pornón szocializálódott ifjú olyan mértékben kerül ezen filmek és ideálok hatása alá, hogy az ettõl eltérõ adottságokkal rendelkezõ nõket szinte nem is tekinti potenciális partnernek, nem alakult ki benne a különbözõ testtípusok elfogadása és szeretete. Arról nem is beszélve, hogy a szexrõl alkotott képük is nagy mértékben a filmek befolyása alatt alakul.

Hogy az elsõ Feminista Pornó Díjátadón valaki hazavihesse az análplug formájú díjat, a nevezett filmnek hitelesen kellett bemutatnia a nõi erotikát és a nõi gyönyört. A jelölt filmek különbözõ testalkatú és habitusú nõket mutattak be, de odafigyeltek arra is, hogy a szexuális betegségek elleni védekezés a lehetõ leghatékonyabb legyen, és ezzel párhuzamosan a lehetõ legkevésbé látszódjék a filmeken, ami szerintük megfelelõ beállításokkal kivitelezhetõ. Küldetésüknek érzik a szexulális kapcsolatok jobbá tételét, amit szintén megvalósíthatónak gondolnak - legalábbis részben - a filmeken keresztül, mert a férfiak végre láthatják, mire gerjednek a nõk.

Hogy fogyasztói oldalról mi várható, a jövõ dönti el, a szervezõk és készítõk olyan tudatosságot várnak el a feminista, nõi vagy inkább második generációs pornó vásárlóitól, mint a delfinbarát tonhalkonzervek vagy a kizsákmányolást mellõzõ kávétermékek esetén. Nyilvánvalóan idõre van szükség ahhoz, hogy ugyanolyan egyszerûen és ugyanolyan széles körben terjedhessen el, mint a hagyományos pornó, feltéve, hogy kereslet is lesz rá.


[origo]