Mind egy szálig le vele!

talpA nõk egy részénél a zavaró szõrzet a szokványos területeken, a lábon, karon látható, de a megszokottnál sûrûbb, vastagabb szálú. Néha ez a kellemetlenség csak körülírt területeken jelentkezik, olykor viszont a test nagy részén. Másokon az egyébként férfiakon megszokott területeken, például a szakáll vagy bajusz területén is nõnek szõrszálak. Bárhol forduljanak is elõ a zavaró szõrszálak, természetes, hogy szeretnénk megszabadulni tõlük. Ehhez ma már többféle módszer áll rendelkezésünkre. Legelterjedtebbek a házi módszerek, illetve a kozmetikusok által alkalmazott kezelések.

Idõleges szõrtelenítés, depiláció

Kevés szõrszál esetén elegendõ a csipesszel történõ kihúzás. Jó, ha ez a szõr növekedésének irányába történik. Szintén a szõrszál kihúzása a lényege a gyantázásnak, amelynek alkalmazására hideg és meleg gyanta is rendelkezésünkre áll. Hátránya a fájdalmasság, továbbá az, hogy a visszanövõ szõrszálak körül sokszor gyulladás lép fel. Ugyancsak depilációra alkalmasak a kereskedelemben kapható elektromos készülékek. Kémiai módszerrel roncsolják a szõrszálat azok a krémek, amelyek lúgos vegyhatásukkal a szaruképleteket feloldják, így azok leválnak a bõrfelszínrõl.

Fentieken kívül sokan alkalmazzák az egyszerû borotválást, illetve piheszerû, sûrû szõrszálak esetében, érzékeny bõrfelületen a szõkítést.

Végleges szõrtelenítés, epiláció

Ezzel az eljárással a szõrszál "gyökerét", papilláját roncsoljuk el. Az elroncso lt papillából nem nõ többé szõr. Bõrgyógyászok, kozmetikusok egy része vállal elektromos módszerrel történõ szõrtelenítést. Ez az eljárás hatásos lehet, de rendkívül lassú, nagy precizitást igényel, fájdalmas és hosszadalmas. Néha a szõrszál helyén hegesedés is felléphet.

Az utóbbi években Magyarországon is megjelentek olyan készülékek, amelyek segítségével végleges szõrtelenséget lehet elérni fájdalom nélkül vagy igen kis fájdalommal. A módszer elõnye még az elektromos epilációval szemben, hogy egyszerre nagy számú szõrtüszõ kezelhetõ, és ez jelentõsen meggyorsítja az eljárást. Létezik olyan berendezés, amely speciális szûrõn áthaladó pulzáló fényt bocsát ki, amely a szõrszál gyökerére hatva elpusztítja azokat a szõrszálakat, amelyek éppen a kezelésre alkalmas növekedési fázisban vannak.

Világszerte egyre elterjedtebb a lézeres szõrtelenítés. Erre a célra mind a rubin-, mind az alexandritlézer alkalmas. A lézerfényt a pigmentált szõrszál vezeti le a szõr gyökeréig, ahol a közölt energia hõvé alakulva fejti ki hatását, és elpusztítja a gyökeret.

A lézerfény is csak az éppen növekedési stádiumban lévõ szõrszálakra hat, ezért mind a pulzáló fénnyel mûködõ, mind a lézeres eljárás esetében többszöri kezelés szükséges ahhoz, hogy az óhajtott sima, szõrtelen bõrfelületet megkapjuk. Mivel a szõrtüszõknek mindig egy része van csak ebben a stádiumban, és ez az arány testtájanként is más és más, az eredmény eléréséhez szükséges kezelések száma nemcsak a berendezés típusától, hanem a kezelendõ testrésztõl is függ. A növekvõ szõrzet aránya a szakáll, az áll területén kb. 70%, itt általában kevesebb kezelés elegendõ. Rosszabb az arány a lábszárakon, ahol ilyen stádiumban csak a szõrszálak 20%-a tart, így a kezelések száma is nagyobb.
A kezeléseket minden esetben konzultáció elõzi meg, ahol megállapítják a kezelendõ személy bõrtípusát, megbeszélik a kezelés elõtti és utáni teendõket, valamint teszteléssel megállapítják az egyénre szabottan legideálisabb kezelési módot.

Plusz két tipp

Az anyajegybõl kinövõ szõrszálakat nem szabad kiszedni, hanem csak körömollóval kell rendszeresen levágni. Továbbá az ilyen anyajegyeket legalább egy-két évente bõrgyógyásszal kell ellenõriztetni, mert rosszindulatúvá válhatnak.
A szemöldökbõl túl gyakran kitépett szõrszál egy szép napon már nem nõ ki újra, mert a szõrgyökér az apró, ám újra és újra bekövetkezõ trauma miatt károsodik. A szemöldököt ezért ne szedjük túlságosan vékonyra - legalábbis ne túl hosszú ideig.