Gumiból trendet (18+)

A BBC tudósítása szerint a Body Shop és az MTV több mint ezer, tizenhat és harminc év közötti nõt kérdezett meg óvszerhez való viszonyáról. Az eredmény azt az elképesztõ és egyben elszomorító eredményt mutatja, hogy az óvszer használata a mai napig pusztán divat kérdése. A megkérdezettek kilencvenkét százaléka ugyanis egyáltalán nem tartja a retikül szükséges alapkellékének a gumit buliba menet, vagyis a potenciális egyéjszakás kalandok színterén a lányok a véletlenre bízzák a végkimenetelt. A magyarázat pusztán annyi, hogy a lányok kétharmada úgy véli, az óvszer csak rontja a nõ esélyeit a férfiaknál, míg tizennégy százalék azon a véleményen van, hogy az óvszerhasználat a férfi felelõssége kellene, hogy legyen.

forrás: [origo]

A gumihoz való elutasító viszonyt tükrözi az is, hogy tízbõl egy nõ úgy hiszi, amennyiben óvszert hord magánál, könnyûvérûvé válik, tízbõl hét lány pedig szégyenletesnek tartaná, ha a nõi WC-ben véletlenül kiesne az óvszer a táskájából. A legtöbben egyáltalán nem is foglalkoznak az óvszer kérdésével, hiszen a legkevésbé sem érzik magukat veszélyben gumi nélkül. Barátok, haverok között sem kedvelt téma a védekezés, ugyanis  a megkérdezettek negyvenhét százaléka beismerte, baráti társaságban szexszel kapcsolatban nem esik szó az óvszerrõl. A kérdõív összegzésekor kiderült, hogy mindössze harminckét százalék tartja fontosnak, hogy szex elõtt a partner szexuális elõéletére rákérdezzen.

Chris Davis, a Body Shop kampányfõnöke elszomorítónak tartja, hogy a nõk többsége még csak nem is érzi a veszélyt, és úgy gondolja, a védekezés más gondja-baja - mint például a drogosoké, a homoszexuálisoké vagy az olyan elmaradt országok lakosaié, mint afrikaiak. A számadatok azonban ennek pontosan az ellenkezõjét bizonyítják, az AIDS vészesen terjed a fejlett országokban is. A fiatalok könnyelmû felfogását tükrözik azok a nemzetközi adatok is, amelyek szerint a tavaly HIV-vel diagnosztizáltak több mint a fele huszonnégy év alatti volt.
Nem csak a HIV terjedése jelent azonban problémát, Kínában mostanában a szifilisz, a már-már elfeledett vérbaj ütötte fel a fejét, és lendült újbóli támadásba. A fiatalok szexuális aktivitásának növekedése mintha teljesen független lenne a nemi úton terjedõ betegségekkel kapcsolatos tényektõl és híradásoktól. Az Egyesült Államok sokat vitatott szexuális oktatása, a hivatalos állami hozzáállás mindezt az önmegtartóztatás révén, a házasság elõtti szex tilalmával igyekszik megelõzni, de felelõsebben gondolkozók a tengerentúlon is hatásosabb módszert keresnek.

Felismerve a reklámszakma által már rég kiaknázott tényt, miszerint a fiatalokhoz az út leginkább brandeken keresztül vezet, útjára indították a divatos csomagolású óvszerek programját. Az elképzelés szerint New York hivatalos óvszerének burka olyan, vizuálisan megkapó formában tûnik majd fel, ami a fiatalok figyelmét és érdeklõdését úgy irányítja a gumi felé, mint ahogy azt egy-egy jól sikerült szórólap teszi a bulik vonatkozásában. Az ingyenesen hozzáférhetõ óvszer látványtervei között szerepel olyan elképzelés is, amely a városi metróvonalháló térképét veszik alapul, ezek a jól ismert képek kerülnének a csomagolásra - ez azonban csak egy a szóban forgó lehetõségek közül.

A város eleddig is kiugró teljesítményt mutatott az ingyenes óvszerek terjesztésének terén, évente átlagosan tizennyolc millió darabot osztogatnak el rendezvényeken, bevásárlóközpontokon, egészségügyi irodákon, bárokon keresztül. Összehasonlításképp: Los Angelesben egy év alatt a városvezetés körülbelül egymillió óvszert biztosít lakosainak. New York azonban ennél még többre vágyik, hiszen mintegy százezer ember él a városban HIV-fertõzéssel vagy AIDS-szel, évente ezer új AIDS-beteget regisztrálnak, akiknek sejtelmük sem volt róla, hogy vírushordozók. A városban még mindig ez a harmadik vezetõ halálozási ok a hatvanöt év alattiak körében. Az országban  hivatalos, államilag támogatott, átfogó óvszerosztás nem létezik, a különbözõ rendezvényeken hozzáférhetõ ingyenes gumik a gyártók vagy civil szervezetek jóvoltából kerülnek a reménybeli felhasználókhoz.


[origo]