A hûség háttere (18+)

A Göttingeni Egyetem kutatói a megcsalás okaira és következményeire szeretettek volna válaszokat kapni, amikor több mint háromezer heteroszexuális hölgyet és urat kérdeztek meg a témában. A résztvevõk fele beismerte, hogy nagyon rövid ideig tartott már fenn kapcsolatot második személlyel, míg több mint negyedük huzamosabb ideig tette ugyanezt.
Az okok nõknél és férfiaknál különböznek, de mindkét nem egyformán csalfa.

Annak ellenére, hogy a megkérdezett nõk nyolcvankilenc százaléka hûség nélkül nem tud elképzelni egy párkapcsolatot, nyolcvanöt százalékuk mégis kizártnak tartja, hogy egyetlen férfival élje le egész életét. A legtöbb nõ szeretne kívánatos és vonzó lenni párja szemében, de ha erre otthon nem kap visszajelzést, máshol fogja keresni azt. Persze nem mindig ilyen egyszerû a magyarázat. Nagyon sok nõ érzi úgy, hogy szüksége van új kihívásokra, impulzusokra, tapasztalatokra, nem akarja eltemetni magát élete hátralevõ részére, ezért harap bele a tiltott gyümölcsbe.

forrás: [origo]

A változatosság iránti vágy és az unalmas partner ugyancsak félrelépést indukálnak, de a kíváncsiság, a magány, a szeretetéhség és a bosszúvágy is elõbb-utóbb balkanyarhoz vezetnek. A hûtlenkedés után sok nõ boldogságról, és kielégülésrõl számol be. Tettük után vonzónak, kívánatosnak és csinosnak érzik magukat, ellenben közel felük lelkiismeret-furdalással küzd, és lebukástól tart.

A férfiak esetében a félrelépés akkor is megtörténhet, ha maximálisan elégedettek aktuális párkapcsolatukkal. Ezt pedig nagyon sokan a tekintéllyel és a hatalmi pozícióval magyarázzák. A férfi számára fontos, hogy férfinak érezze magát, ami sok esetben a nõknél elért sikertõl függ. Idõrõl idõre bizonyítékokra vágynak, hogy férfiasságuk az évek múlásával mit sem veszített erejébõl. A vadászösztön, a játékszenvedély, a gének és az irányíthatatlan kémiai reakciók szintén felelõsek a félrelépésért. Nagyon sok férfi ellenben azért hûtlenkedik, mert túlságosan fojtogatva érzi magát aktuális párkapcsolatában. A túlzott közelség nyomásként hat rájuk, és automatikusan a kiút keresésére ösztönzi õket.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a megcsalás kétoldalú dolog. A csaló mellett mindig van egy áldozat is, akinek akaratán kívül súlyos következményekkel kell szembenéznie. A becsapott férfiak és nõk mintegy hatvan százaléka különbözõ pszichés és fizikális zavarokkal küzd az eset után. Mindegy, hogy egyéjszakás kalandra vagy huzamosabb ideig fenntartott kapcsolatra derült fény, az áldozat szempontjából a következmények ugyanazok.


És nem tudjuk elfelejteni azt sem, hogy a nõk és férfiak félrelépéseit, ha a hivatalos vélemény már nem is ennyire egyértelmûen, de a szûk környezet még mindig egészen másként kezeli. Ami az egyik esetben megbocsátható, szinte logikus és természetszerû, ellenkezõ nemû fõhõssel már meggondolatlan és erkölcstelen cselekedet lehet. A döntés és a mérlegelés lehetõsége persze mindkét fél részére adott, de csak abban az esetben, ha a a titok leleplezõdött, netán saját magunkat lepleztük le, hogy a tett súlyát immár ne egyedül cipeljük tovább.

forrás: [origo]

Az esetek többségében bármennyire is megvan a szándék a megbocsátásra, a kapcsolatot már nem lehet tökéletesen  helyreállítani. Õszinte, elfogadó és azonos értékrendekkel bíró felek képesek csak túllépni és erõsödni egy-egy félrelépés után. Kutatásokkal alátámasztották, hogy nagyon sokan akár fél évvel a "bûntett" elszenvedése után sem tudnak szabadulni a negatív élménytõl, és nagy százalékuk panaszkodik alvás- és koncentrációs zavarokra. Nem beszélve azokról, akik párjuk hûtlensége miatt csak nagy nehézségek árán képesek új kapcsolatot kialakítani, önbizalmukat visszaszerezni. Szakértõk szerint a gyógyulási akár évekig is eltarthat.

Érdekes vonatkozása a megcsalásnak az egyéjszakás kalandok kiábrándító volta is. A fejekben nap nap után lejátszódó fülledt erotikus jelenetek kollégákkal vagy a törzskocsma pultosával a valóságban legtöbbször kiábrándító és felejthetõ élményt nyújtanak, a félrelépés sok esetben inkább szánalmasnak mint filmszerûenk hat. A fantázia szintjén maradva viszont óriási, rózsaszín és kissé pornográf lufit fújhatunk belõle, amiben kedvünkre gyönyörködhetünk a lebukás és kiábrándulás veszélye nélkül. Ha pedig az az elsõ félrelépés mindent elsöprõ fergeteges élménnyel zárul, a folytatás garantált, a megcsalásból titkos viszony lesz, ami már a hivatalos kapcsolat alapját kérdõjelezi meg.

 


[origo]