Öregedõ szex (18+)

Az idõskori szexualitás többnyire tabunak számít, a közfelfogás alapján a szex a fiatalok kiváltsága, az idõs embernek már nincs rá igénye, pedig ez nem igaz. Néhány õszülõ úr szemtelenül fiatal partnernõje táraságában olykor látványosan cáfolja a fenti tévhitet, de ami az idõsödõ nõket illeti, sajnos róluk többnyire azt feltételezik, a változó korral együtt a szexuális vágy is nyomtalanul eltûnik. Ez a hiedelem téves, hiszen a szex messze többet jelent testi aktusnál. Az idõs embert ugyanúgy megilleti a szexuális szabadság, mint a tizennyolc éves tinit.

forrás: [origo]

A szexualitás az idõsödõ emberek számára az életenergia egyik forrása, ami az önbecsülés és az összetartozás erejével hat, a párkapcsolat szimbólumává válik, és lelki köntösbe bújik.  Habár pusztán testi síkon ritkábban jelentkezik a szexuális hajtóerõ, de a kényeztetés, a gyengédség és a kielégülés utáni vágy nagyon erõs marad.  A test lassabban lobban lángra, idõbe telik, mire a hüvely nedves lesz, vagy az erekció bekövetkezik, az orgazmusképesség azonban mit sem változik. A szexualitást ténylegesen meghatározó tényezõk az idõs korral természetesen együtt járó testi változások, megbetegedések és fájdalmak. Lelki eredetû problémák - szexuális kedvetlenség, a rutinszerû szex, a partnerrel való elégedetlenség, a saját test utálata - ugyancsak befolyásolhatják a gondtalan szexet, de ezek a gondok a fiatalokat éppúgy sújthatják.

Az idõskori szex szépsége
A tiniszexhez képest az érett szexnek igenis megvannak a maga elõnyei. Az évek során felhalmozott szexuális tapasztalat drága kincs, olyan, mint a bor, a korral nemesedik. Az elõjáték a test kicsit lassabb mûködése végett meghosszabbodik, és tovább tart a partner kényeztetése. A férfiaknak nem kell korai magömléstõl tartaniuk, és a védekezés is a megoldott problémák közé tartozik. Az összeszokott emberek milliméter pontosan ismerik egymás testét, és minden érintés, nyomás és kényeztetés a másik testi igényeivel tökéletes harmóniában áll. A háztartással, a munkával és a családdal járó napi nyûg már a múlt részét képezi, és a felszabadult idõ egy részét nem szégyen a testi örömöknek szentelni.

Testi változások a nõkben
A nõk esetében a hüvely lassabban lesz nedves, ami a vérben található ösztrogén csökkenésével magyarázható. Ennek hatására a hüvely fala elvékonyodik, a vér és tápanyagellátás minõsége romlik, a hüvely pedig merev állapotba kerül. A gyengébb vérellátás hatására a hüvelyi váladék minõsége megváltozik, fertõzésekkel szembeni ellenálló képessége csökken, és szex közben könnyebben idézhetõ elõ fájdalom, netán vérzés. Ösztrogén tartalmú tabletták, krémek és síkosítók segítségével ez a probléma áthidalható, illetve csökkenthetõ. A vizeletmegtartás problémája ugyancsak negatívan befolyásolja a nõk szexualitását, amit nagyon sokan szégyenként élnek meg, és inkább elutasítják a szexet. A problémán mûtéti beavatkozással, hüvelytornával illetve ösztrogén bevitelével nagyon jól lehet segíteni.


Mûtéti beavatkozások                                                                                                         Nem törvényszerû, de különbözõ betegségek kapcsán sok nõ esik át olyan mûtéteken, amik - többek között - hátrányosan befolyásolják a szexualitához való viszonyt is. Az anyaméh, illetve a petefészkek esetleges eltávolítása kapcsán elõfordul, hogy a mûtét után fájdalom jelentkezik a hasi területen, nem beszélve arról a lelki traumáról, ami a mûtéttel jár. Nagyon sok nõ úgy érzi , hogy megfosztották nõiességétõl, és már szexre sem képes többé. Amennyiben a mûtéti beavatkozással a petefészkeket is eltávolítják, úgy csökken a vér ösztrogén szintje. A mellrák miatt szükséges mûtét, a sugárkezelés és az elviselhetetlen fájdalom természetesen a szex háttérbeszorulását eredményezi. Mégis vitathatatlan, hogy a partner felõl érkezõ testi közelség, gyengédség és olykor a kielégülés pozitívan hat a betegre, és a gyógyulás ideje is lerövidül.

forrás: [origo]

Férfiak testi változásai
A férfiak esetében a leggyakrabban jelentkezõ probléma az erekciós zavar. Óvatos becslések szerint világviszonylatban az ötven év körüli férfiak mintegy ötven százaléka küzd erekciós problémával, a hatvan éveseknél ez a szám már ötvenhét százalék, míg a hetven éveseknél hatvanhét. Idõsödõ férfiaknál a vér tesztoszteron szintje is csökken, ami olykor fáradékonysággal, kedvetlenséggel, depresszióval, az izomtömeg és a libidó csökkenésével jár. Habár az orvosok a tesztoszteron csökkenése és az erekciós zavarok között összefüggést feltételeznek, eddig ezt bebizonyítani még nem sikerült. Fontos, hogy a megváltozott test ne ébresszen az emberben szégyent, és a szex ne a teljesítménykényszerrõl szóljon.

Még ha az ember betegségektõl mentesen öregszik is, nagyon sokan - fõleg a nõk - nehezen fogadják el a természetes változásokat, a fiatalság elmúlását, de sokan attól is szoronganak, hogy megváltozott testüket a partner fiatalabbra cserélné. Fontos, hogy lelkileg kiegyensúlyozottan, egymásban bízva nézzenek szembe az õsz évekkel, s mindemellett elengedhetetlen, hogy az ember megtanulja méltóságteljesen megélni azt a kort, amiben éppen tart. A szexuális vágy a korral és a természettel összhangban változik ugyan, de amikor föltámad, nem kell elnyomni, nem kell szégyellni vagy természetellenesnek gondolni. A szex ráadásul a lelki aggályok nagy részét meg is szünteti, hisz ez mindennapi jóérzésünk egyik alapfeltétele.


[origo]