Zöldségszex (18+)

A vegaszex mozgalma - legkevésbé sem meglepõ módon - az Egyesült Államokból ered, ahol a vegetáriánusok az étkezési tudatosság szintjén túllépve már szexuális életüket is szigorú szabályoknak vetik alá. Persze ez is csak megközelítés kérdése, ha figyelembe vesszük, hogy pusztán a számukra zavaró tényezõket iktatják ki szerelmi életükbõl.

A vegaszex ideológiai alapját az állatok életének maximális tiszteletben tartása mellett az az egyszerû megállapítás adja, hogy a vegetáriánusok jobb szeretõk, mint ragadozó embertársaik. Elõször is több energiával rendelkeznek, mint a húsevõk - mondják, és külsõ megjelenésüket is pozitívabbnak tartják, derült ki egy felmérésbõl. Saját testük elfogadásának egyenes következménye lehet egy felszabadultabb szexuális hozzáállás, bár a testképzavart a húsmentes diétával megoldottnak tekinteni nem szerencsés.

Testüknek, bõrüknek és természetesen testnedveiknek is kellemesebb, tisztább és üdébb illata van, mint a hússal szennyezett szervezetnek, állítólag egyes vegetáriánusok kifejezetten taszítónak találják a vegyes táplálkozású emberek kipárolgását, olyan ez, mint mikor az ember pórusaiból távoznak a fokhagymás vacsora utolsó molekulái. Tény, hogy a hüvelyváladék és a sperma íze nagyban meghatározott az étkezés minõségétõl, és hogy a hús ugyanolyan káros hatással van ezek élvezeti értékére, mint a különbözõ mérgek, a koffein, az alkohol, a nikotin és egyéb drogok, gyógyszerek.

Az impotenciáért is a húst okolják, mivel a telített zsírsavak az artériák elzáródását okozhatják, és mint tudjuk, a merevedésben a vérrel való telítettség nem elhanyagolható szerepet játszik. Ennek tudják be az idõsödõ férfiak körében gyakori merevedési zavarokat, és mellesleg a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint az agyvérzést is.

A vegetáriánusok továbbá érzékenyebb szeretõ hírében is állnak, az ágyban beszélgetnek, komoly figyelmet fordítanak az elõjátékra, odaadóbbak, önzetlenebbek, és jobban figyelnek a partner igényeire. Ezek a tulajdonságok pont abból a tudatosságból fakadnak, amivel étkezésüket és ruházkodásukat is alakítják, ez pedig teljességgel agressziómentes, következésképp szelíd. A vegetáriánus szex hívei cáfolják, hogy egy nõnek olykor igénye van a vad szexre, azaz finomítva ezt azt vallják, a szexuális gerjedelem a kedvességbõl fakad.


Persze sarkítás mindez, de a radikális növényevõk valóban komolyan gondolják. A szexuális vonzalom nem a diéta függvénye, attól, hogy az egyik brokkolit vacsorázott, a másik meg frankfurtit, még szeretkezhetnek egy óriásit, de a kivétel erõsíti a szabályt alapon a legtudatosabb vegák inkább a vegákkal hancúroznának érzékenyen, fõleg, ha hosszú távon gondolkoznak.

A szabályok, amik inkább életvezetésbõl fakadó aggodalmak, nem túlságosan bonyolultak. Az elsõ és legfontosabb az állati származékoktól mentes óvszerek és segédeszközök, például síkosítók használata. Az óvszer ugyan gumiból készül, de a latex elõállítása során bizonyos állati fehérjéket használnak, és ez eleve kizáró ok. Az orális szex vitatott, egyes szélsõséges nézetek szerint húst venni a szádba, fõleg egy húsevõ húsát, megkérdõjelezhetõ, de ez inkább önirónia, mint komoly gondolat. Mindazonáltal egy húsevõ férfi ondóját lenyelni sokak számára elképzelhetetlen, és nem csupán azért, mert közvetve állati származékokat tartalmaz, hanem azért is, mert a sperma ízét jellegzetesen áporodottá teszi. Persze akik a vegaszex ezen radikális irányvonalát képviselik, valószínûleg el sem jutnak odáig, hogy ilyen barbár hímtaggal közelebbi viszonyba keveredjenek.

forrás: [origo]

A vegaszex mellett egy másik mozgalom is formálódni kezdett, õk az úgynevezett organikus szex hívei. A tudatos táplálkozás közös kapcsolódási pont, de ez utóbbi csoport a vegyszermentes, mesterséges színezékektõl, aromáktól és tartósítószerektõl mentes étkezést követi.  Szexualitásuk alapvetõ szabálya, hogy tablettával vagy bármilyen kemikáliával védekezni tilos. Egyéb módszerek, mint a naptár vagy hõmérõzés természetesen szóba jöhetnek, de idegen anyagot, gyógyszeripari terméket nem fogyasztanak, még születésszabályozási okokból sem.

Vannak ezenkívül az úgynevezett ökoszexesek is, szexuális magatartásukat a környezettudatosság hatja át. Tehát. Szeretkezéskor lámpát leoltani, nem pörgetni feleslegesen a villanyórát, ily módon is tenni valamit a globális felmelegedés és az energiapazarlás ellen. Afrodiziákumként csakis génmanipulációtól mentes zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszunk, és soha, semmilyen körülmények között ne stimuláljuk magunkat élõ osztrigával, ez egyrészt állatkínzás, másrészt a tengerek túlhalászatának ignorálása.


Ha a természetben szexelsz, bizonyosodj meg arról, hogy nem permetezett földön hemperegsz, a vegyipar kártevõ elleni termékeit tudatosan kerüld. Kõolajszármazékoktól mentes gumi óvszert használj, mert "az Esso tönkreteheti ugyan a Földet, de neked nem kell követned". A következõ különösen a fetisisztákat érintheti rosszul: latex és PVC kizárva. Ezek az anyagok nem csak a ruhákban jelennek meg, hanem a segédeszközökben is, és a PVC elõállítása során egy igen mérgezõ anyag, dioxin szabadul fel, tehát tabu. Ajánlott azonban az együtt fürdés, ekkor ugyanis vizet takarítasz meg, elõjátéknak is jó. Persze ha ég a villany, már nem az igazi. És végül a kihagyhatatlan: szeretkezz, ne háborúzz!

Végül pedig ott van a zöldek szexen alapuló, ám társadalmi üzenetet hordozó kampánya, a Fuck for Forest. Sem a vegákhoz, sem az organikusokhoz nincs közük, de céljaik és világhoz való hozzáállásuk ehhez az irányvonalhoz kapcsolódik. A mozgalomhoz csatlakozott párok a természetbe, leginkább esõerdõkbe mennek szeretkezni, az errõl készült fotókat és pornófilmeket értékesítik, s a befolyt összeget az esõerdõk megmentésére fordítják.

Céljuk, hogy felkiáltójelek legyenek, ám sokáig azzal a problémával néztek szembe, hogy a zöldszervezetek nem fogadták el pénzüket, mondván, a pornó ne kapcsolódjon a természetvédelemhez. Végül sikerült egy konkért programban részt venniük, az összeszeretkezett pénzt Costa Ricában kamatoztatták, ahol egy földterület megvásárlásával sikerült a fakitermelést megállítani, az õserdõt pedig összekötni egy újonnan telepített erdõs területtel, hogy a természet visszakapja egy pici szeletét annak, amit elvettek tõle. És mindehhez csak dugni kellett...

Vértessy Zsófia


[origo]