Veszélyes a száraz szex (18+)

A Mugugudhu fa leveleibõl a nõk fõzetet készítenek, majd a nedves masszát egy vékony anyagba csavarják, és a csomagot tíz-tizenöt percre hüvelyükbe helyezik. A növény hatóanyagai lassan felszívódnak, a hüvely belsejét felforrósítják és kiszárítják.

Az ottani férfiak így szeretik. Az ily módon felhevített és kiszárított hüvely a szexuális aktus közben igen fájdalmas, ismerik be a nõk, de férjeik elvárják tõlük, hogy eképp készüljenek fel az együttlétre - számolt be a Village Voice.

Függetlenül attól, hogy a nõk egyöntetûen állítják, a száraz szex semmiféle élvezetet nem okoz nekik, annál több kínt viszont igen, a HIV terjedését vizsgáló szakemberek csak nagy nehezen találtak olyan kontrollcsoportot, ahol a kiszárító eljárás valamilyen formáját ne használnák.

Ahol nem fafõzettel érik el a hatást, ott egyéb módszereket vetnek be, majomvizelettel kevert földet, valamilyen mosószert, sót, pamutot vagy egyszerû újságpapírt használnak. A száraz szex bizonyítottan hüvelyi sebeket eredményez, a kidörzsölõdés hatására apró sebek keletkeznek a belsõ felületen, a természetes síkosítás ugyanis pont ezt hivatott megelõzni. A hüvely természetes védekezõképességére is igen káros hatással van a szárítás és a védõ nyálkahártyaréteg roncsolása, és ez a két hatás együtt nagyban növeli a HIV és egyéb szexuális úton terjedõ betegségek kockázatát.

Nem ez az egyetlen módszer azonban, amivel a nõk sanyargatni kénytelenek magukat a férfiak örömére. Ismert módszer a hüvelynyílás összeöltése, hogy ezzel szûkké és élvezetesebbé tegyék azt a férfiak számára. Mivel a nõk kezében semmiféle szexuális döntési jog nincs, bár tudnak a védekezés módszereirõl, esetleg óvszerrel is rendelkeznek, még párbeszédet is csak elvétve kezdeményezhetnek a témában.

Egy HIV pozitív nõ, aki a betegséget férjétõl kapta el, elmesélte, mikor férje péniszén herpeszek jelentek meg a fertõzés miatt, felvetette, talán használhatnának óvszert. A férj hárított, a betegségét is a nõ hibájának könyvelte el, mondván, biztosan megcsalta. Egyébként a (túlzott) hüvelyi nedvesedést is hûtlenség jelének vélik.

 


Bár Afrikában rengeteg népcsoport és kultúra él, a nõk hagyományosan alávetett szerepe az élet minden területén szinte az egész földrészre jellemzõ. A férjek a nõk eltartásáért cserébe bármikor szexre kényszeríthetik õket, a nõnek soha, semmilyen körülmények között nem lehet ellenvetése. Széles körben ismertté vált mára a nõi körülmetélés jelensége, de ezen kívül is léteznek még a nõket sanyargató technikák.

Az õsi hagyományok szerint élõ shona lányoknak például megtanítják rokonaik, hogyan nyújtsák szeméremejkaikat, hogy késõbb azok kellemes játékai lehessenek uraiknak a hitvesi ágyban, miközben õk nem érinthetik meg férjeik hímtagját. Groteszk módon a nõk szexuális passzívvá tétele maga is nagyban hozzájárul a vírus terjedéséhez, mivel a férjek prostituáltakhoz fordulnak, akiktõl megkapják azt, amitõl feleségeik passzív magatartása megfosztja õket.

Mivel a vírust a férfiak eleve könnyebben terjesztik, pláne védekezés nélkül, pláne több partnert, köztük prostitáltakat váltogatva, érthetõen áll elõ a helyzet, amiben a védekezés szempontjából felvilágosultabb nõk jelentõs százaléka HIV pozitív, annak ellenére, hogy döntõ többségük férjükön kívül nem érintett más férfit.

A tradíciók megváltoztatása mindig kényes kérdés, fõleg, ha olyan intim és személyes területet érint, mint a szexualitás. Nehezíti a helyzetet, hogy maguk a nõk sem szívesen hagynak fel péládul a száraz szex gyakorlásával, mivel félnek, férjeik elhagyják õket, és még mindig jobb fertõzöttnek lenni, mint elhagyottnak.


 


[origo]