Veszélyes síkosítók (18+)

A belfasti Quenn\"s Egyetem Klinikai Tudományok Tanszékének kutatói arról számoltak be, hogy körülbelül 15 százalékra tehetõ azon párok száma, akik a teherbeesés problémájával küzdenek. A megvizsgált párok többsége olyan szexuális zavarokra hivatkozott, amik jórészt a hüvelyi szárazságára vezethetõk vissza, így érthetõ, hogy miért választották a síkosító használatát, akaratlanul is hozzájárulva ezzel a sikertelen terhességhez.

forrás: [origo]

A kutatás további részében a síkosítók kerültek a figyelem központjába. A kutatók négy, síkosítónak minõsülõ anyagot választottak alapul. Laboratóriumi körülmények között és megfelelõ koncentrációban síkosítót, babaolajat, olíva olajat és nyálat kevertek össze 16 különbözõ férfi spermájával, és speciális mûszerekkel a spermiumok mozgását figyelték. 12,5%-os koncentráció esetén, a babaolaj kivételével, valamennyi síkosító esetében kimutatható volt a spermiumok mozgásában, sebességében és a spermafej elhelyezkedésében bekövetkezõ jelentõs változás. Gyengébb, mindössze 6,25%-os koncentráció esetén még mindig kimutatható volt, hogy az olíva olaj és a nyál nagyban befolyásolják a sperma mozgási paramétereit, míg a síkosító a spermafej mozgási paramétereit változtatja meg.

Az USA-ban hasonló eredményeket közöltek, ahol közel 11 millió pár próbálkozik a teherbeeséssel, és mintegy 75%-uk szintén a hüvelyi szárazságra panaszkodik. Montreali kutatások három, leginkább használt síkosítót vizsgáltak , és a belfasti kutatásokhoz hasonló eredményeket kaptak. A különbözõ mesterséges kenõanyagok nagy mértékben  csökkentették a spermiumok mozgását, míg további kísérletek a kromoszóma-szerkezet roncsolódását is kimutatták.


[origo]