Szexuális gyökereink (18+)

A jin és a jang
A beteljesült szexualitás Kínában annyit tesz, hogy az embernek egészségesek a jang- és a jin-gyökerei. A jin-gyökér a nyugalomért, a higgadtságért, a békés alvásért, a szexben pedig a gyengédségért és az érzékiségért felel. A jin-gyökér testi megfelelõje a vér és a többi testnedv. Ezzel szemben a jang-gyökér (az Erõ) képviseli az életerõt, a tettvágyat, a szexualitásban pedig a libidóért és a vágyért felel.

forrás: [origo]

A jin és a jang gyökerei az ember által elfogyasztott élelembõl táplálkoznak, ebbõl nyerik erejüket, és nap nap után gondoskodnak arról, hogy a jng - avagy az õsi életesszencia - minél tovább megmaradjon. A két gyökér és a jing kiegyensúlyozott mûködése addig áll fenn, míg az egészséges táplálkozással gondoskodunk róluk. Ha a jin vagy a jang elfáradnak, majd kettéválnak,csakhamar eljön a halál.A hagyományos kínai orvoslás szerint a szexualitás csupán egyike azon életfunkcióknak, amik az egészséges szervezetet jellemzik. A szex szerepe a gyermeknemzésen és a szórakozáson túl a test különbözõ nyomásoktól és traumáktól való megszabadítása.

Szerveink
Az emberi testet öt fõ elem uralja, melyek a tûz (melynek testi megfelelõje a szív), a fém (tüdõ), a föld (lép), a fa (máj) és a víz (vesék). Ezeknek a területeknek a helyes táplálásával fenntartható a test harmóniája. A máj azon ciklikus folyamat katalizátora, ami a szervek növekedését irányítja. Ha a májat megfelelõen tápláljuk, megszabadulunk összes mérgünktõl. A máj a kulcs az egészség fenntartásához. A szív a test irányítója, a tudat és az intelligencia székhelye. Ha megfelelõen tápláljuk, életünk hosszú, egészésges és biztonságos lesz.

A lép. Ha a mindennapjainkat az idõjáráshoz igazítjuk, ha kerüljük a túlzott hideget és meleget, ha rendszeresen iszunk és étkezünk, ha kerüljük a dühöt és extázist, ha mértékletesen élünk, béke költözik testünkbe. Ellenkezõ esetben a lép és a gyomor szenvedni fog, a szervezet egyik végletbõl a másikba zuhan, és életünk olyan lesz, mintha nyár után egybõl tél jönne. A tüdõ jelenti az öt szerv számára a fedelet. A tüdõ képzi a hangot, és a bõr nedvességét. Mihelyt valamilyen külsõ sérülés, belsõ trauma, zavar lép fel a be- és kilégzés során vagy valami akadályozza az az erõ ki-be áramlását, a tüdõ elveszíti erejét. Ha vissza akarjuk kapni a tüdõ tisztaságát, meg kell tanulnunk helyesen lélegezni.

A szexuális problémák gyökere - a vese
A test normális szexuális funkciójáért - például a termékenységért vagy a nemzõképességért - az öt elem közül a víz, vagyis a vese helyes mûködése felel, tehát az egészséges szexualitás érdekében elsõsorban a vesét kell erõsíteni. Ehhez nem szabad megvárni, míg valamilyen betegség elsõ jelei megjelennek, egészségesen is sokat kell tenni annak érdekében, hogy a jin- és jang-gyökerek egészséges táplálékot kapjanak. Nem mindegy hát, hogy mit mikor fogyasztunk. A vese alulmûködése többnyire idõs korban jelentkezik, de manapság egyre több fiatal szenved vesegyengeségben. Ez a helytelen táplálkozásra, a megfeszített és stresszes életvitelre, valamint a túlzott pszichés és fizikális megterhelésre vezethetõ vissza.

Az emberek kevés idõt szánnak a pihenésre, így a vese nem tud regenerálódni, a jin- és a jang-gyökerek nem kapnak tápanyagutánpótlást, és végül nem jut erõ a szexre sem. (Kínában régóta fogyasztják a vese erõsítésére a lícium gyümölcsöt, ami a szerv karbantartása mellett a szexuális energiákat is beindítja. Hagyományosan azt javasolják, senki ne fogyasszony líciumot, aki hosszú útra indul, mert vágya az egekbe csaphat. A piros bogyóra emlékeztetõ termés itthon is beszerezhetõ a különbözõ bioboltokban.)


A vese jang-hiánya általában belsõ hideget jelöl. Ezt az állapotot elsõsorban a fogyókúrázó nõk érik el azzal, hogy túlságosan sok hûsítõ ételt - például nyers ételeket, salátát, gyümölcsöt, joghurtot - vesznek magukhoz. Ennek hatására táplálékhiány lép fel, és a szervezet elkezd vágyódni az édesség után. Ugyanakkor a finomított cukrok túlzott fogyasztása, az édesség és az energiaitalok ugyancsak gyengítik a jang-gyökeret. Ha a jang elgyengül, akkor éjszakai bevizelés, fázás, a hát merevsége, erõtlenség, kimerültség, kávé utáni vágy, gyenge libidó, szexuális kedvetlenség, impotencia, erekciós zavar és frigiditás léphet fel.

A vese jin-gyökerének gyengesége elsõsorban az ásványianyag-hiányra és kiszáradásra vezethetõ vissza. Mindez a stressznek, a kevés alvásnak, a túlterheltségnek, a túlságosan sok számítógépes munkának, a gyorséttermi étkezésnek és a sok kávénak köszönhetõ. Hatásként elsõsorban a libidó túlmûködése, az izzadás, forróságérzet, a forró végtagok, a sötét vizelet, a belsõ nyugtalanság, a félelem, hogy valamirõl lemarad az ember, az alvászavar, a túlzott szexuális vágy, a szexuális álmok, a korai magömlés, az erekciós gyengeség és a hüvely égése említhetõ. A féktelen maszturbálás és az ezzel együtt járó spermahiány, az afrodiziákumok és a Viagra csak rontanak a helyzetet.

forrás: [origo]

A jin- és a jang-gyökér egészséges mûködése helyes táplálkozással, rendszeres mozgással és a nyugalom megõrzésével fenntartható, és olyan készletek felhalmozását teszi lehetõvé, amibõl a test válságos idõszakban nyugodtan táplálkozhat. A jin gondoskodik arról, hogy testileg és lelkileg megõrizzük nyugalmunkat, és ilyen állapotban adjuk át magunkat a szexualitásnak. A jang pedig elõsegíti, hogy erõtõl duzzadva, lelkesen és vonzóan éljük a mindennapokat, a szexuális vágyat lángra lobbantja, és megnyitja a szívet a szerelemre.

Természetesen az idõ múlásával ezek a gyökerek szükségszerûen gyengülnek, és az öregség ellen tehetetlen az ember, éppen ezért tanácsolja a kínai orvoslás azt, hogy már fiatal korban olyan étkezési szokások kialakítására törekedjünk, amelyek gondoskodnak a gyökerek megfelelõ ellátásáról. Ennek érdekében az erõnlétet fokozó, melegséget adó ételeket kell enni a jang-gyökér erõsítésére. Ezek közé tartoznak például a fûszerek, a gyógynövények, a hagymás növények, a hús (marha, bárány, csirke), az édeskömény, a hagyma és így tovább. A jin-gyökérbe ezzel ellentétben olyan hûsítõ és nyugtató táplálékot kell juttatni, mint például a lédús zöldségek (padlizsán, mángold, saláta), a gyümölcsök és a tejtermékek (tej, sajt, joghurt).

Ennek tükrében természetesen reggelente, hogy energikusan kezdõdjön a nap, fel akarjuk ébreszteni a szervezetet, ezért a jang-gyökérnek megfelelõ táplálékot kell magunkhoz vennünk. Esténként azonban nyugalomra és egy kiadós alvásra vágyik az ember, így a jin-gyökérre kell helyezni a hangsúlyt.


[origo]