Szexoldal miatt marasztalták el a Google-t

A Perfect 10 nevû szexoldal üzemeltetõi már többször beperelték az internetes keresõt, mivel az mûködése során - szerintük - jogellenesen készít másolatokat a kínálatukban szereplõ letölthetõ fotókról - adta hírül a CNet. Az illetékes bíróság a 2004-es és 2005-ös sikertelen próbálkozások miatt most helyt adott a cég panaszának.

A legnagyobb problémát nem a Google képkeresõjének PC-s, hanem mobiltelefonos változata okozta a Perfect 10 számára. A keresési találatok listázása során ugyanis a Google motorja olyan kicsinyített bélyegképeket jelenít meg a felhasználó számára, amelyek megegyeznek a cég mobiltelefonra licencelt albumainak képméretével. Ha valaki a Google mobilos változatát használja, akkor a keresõnek köszönhetõen ingyen hozzájuthat a telefonra optimalizált felvételekhez.

A képkeresõ a legtöbb fotót nem is a Perfect 10 fizetõs weboldaláról gyûjtötte be, hanem azokról a szájtokról, ahol a tagdíjat megfizetõ kalózok tették közzé a szolgáltatótól kilopott képeket. A Google-t többek közt azért is elmarasztalták a perben, mert ilyen oldalakon is futottak AdSense hirdetések, amelyekbõl nem csak a képekkel kalózkodó felhasználók, hanem a keresõcég is hasznot húzott. Az elõzetes elmarasztaló ítélet nincs hatással a Google képkeresõjének mûködésére, csak a Perfect 10 tartalmait érintik - közölték a cég képviselõi, akik fellebbeznek a döntés ellen.


[origo]