Szexbarátok (18+)

Ázsiai trendek

Japánban legutóbb a Spa! magazin számolt be a jelenségrõl, hogy egyre több fiatal éli ki szexuális vágyait saját barátaival, párkapcsolat vagy alkalmi partner helyett. Egy szerelemmotelben kikötni sokak számára nagyjából egyenértékû programnak minõsül egy karaoke bárban eltöltött estével. Az így létesített szexuális kapcsolatok elõnyének tekintik, hogy egyszerûen kivitelezhetõ, és abból sincs probléma, ha valaki épp úgy érzi, nincs hozzá kedve. Mivel nem csak a szex köti õket össze, ugyanúgy elmennek szórakozni vagy moziba, mint más, átlagos barátok.

forrás: [origo]

Mindez nem egy állandó szexpartner birtoklását jelenti, egy lánynak vagy fiúnak több hasonló barátja is lehet, akik idõnként kiszolgálják, és fordítva. Az, hogy szexelnek egymással, nem jelenti azt, hogy szeretõkké válnának. Ezek a szexbarátok többet jelenetenk, mint az átlagos barátok, de kevesebbet, mint egy szeretõ, és a nyomába sem érhetnek egy szerelemnek. Mindezt azon felül, hogy kellemes szórakozás, még tapasztalatszerzési szempontok szerint is praktikusnak tartják a fiatalok, mivel a sok különbözõ partnertõl sokat is lehet tanulni, így évek alatt szuper szeretõ is válhat a barátokon edzõdött fiatalokból.

Az egyéjszakás kalandokat sokkal ijesztõbbnek tartják ennél, részben, mert egy idegennel nehezebb feloldódni, nem is biztos, hogy jól tudod érezni magad a társaságában, másrészt ott vannak a betegségek, amelyek így inkább elkerülhetõk, mint egy idegennel. Nem tudhatod, milyen szexuális elõélettel rendelkezik az illetõ, így nem bízhatsz meg benne, s a védekezés kérdésést is könnyebb egy ismerõssel megbeszélni - vallják a szexbarátság hívei.

Megfontolt franciák

Nem kell azonban Ázsiába utazni hasonló elméletekért, Európában is hemzsegnek olyanok, akik a barátság szexuálisan is üdvözítõ elõnyeit vallják - kicsit másképp. Párizs egyes, szexuálisan szabados és felvilágosult köreiben bevett gyakorlat, hogy az érett, független és házasságkerülõ magányosok a baráti társaságban élik ki testi vágyaikat. A motiváció egészen hasonló, csak jellemzõen az idõsebb korosztály képviselõi gondolkodnak így, tehát a megrögzött agglegények vagy aggleányok. Persze a világ minden táján adódik olykor úgy, hogy valaki arra rendszeresített szexpartnerrel húzza ki az ínséges idõket, de alapvetõen két különbözõ esetrõl van szó. (Bár az emberi tényezõt és az érzelmek kiszámíthatatlan voltát még akkor sem hagyhatjuk ki a pakliból, ha egy, a szingliséghez hasonló, tudatos jelenséggel állunk szemben.)

Csak félig tejfel

A fent vázolt helyzetben tiszta a felek szerepe és szándéka, mindenki által ismert játékszabályok mentén alakul a kapcsolat, és mivel mindez haveri alapon történik, a titkos vonzódás ugyan nincs kizárva, de a legritkább esetben fordul elõ, pláne, mivel nem egy személyhez kötöttek ezek az élmények, egy embernek több szexbarátja van. Megint másról van szó, ha egy pár csak szex miatt jár össze, méghozzá több-kevesebb rendszerességgel, és mindez nincs megtámogatva baráti, semleges programokkal, amelyekben a szokásos mederben zajlanak az események. Harmadik kategória, mikor hosszas barátság után döntenek úgy a felek, hogy nyúljunk ahhoz, ami kéznél van, de ebben a felállásban a titkos vonzalom már sokkal gyakrabban és alattomosabban üti fel a fejét. Fõleg, mivel ahhoz a barátodhoz fogsz fordulni, akivel eleve valamilyen vonzódást éreztél vagy feltételeztél a másik részérõl.

A szexbarátság elõnyei leginkább abban foghatók meg, hogy könnyen és gyorsan szexhez juthatunk, minden különösebb erõfeszítés nélkül. Nem kell végigjárni a szokásos és olykor fárasztó utat a másik elbûvölésével, a randival, amelyet csak a késõbbi ágyjelenet reményében színészkedik el mindkét - de legalábbis az egyik - fél. Ha baráttal állsz szemben, bizonyára ismered már testének legtöbb porcikáját, láttad már jó és rossz passzban egyaránt, semmi szükség hát fölösleges hókuszpókuszokra. Ha dugni van kedved, egyszerûen felhívod, és ha úgy alakul, jól érzitek magatokat együtt. A kapcsolat természete persze azt is feltételezi, hogy nem sértõdsz meg, ha nem ér rá vagy épp nincs kedve, s akkor sem, ha kapcsolatba kezdene valakivel, és már nem tart igényt a közös ágyjelenetekre.


Szigorú szabályok mentén

A kimondatlan egyezséghez az is hozzátartozik, hogy itt nincs helyük romantikus érzelmeknek, hogy mindebbõl nem lesz kapcsolat, mivel a motiváció nem más, mint hogy megfelelõ partner hiányában valahogy el kell ütni az idõt és valahogy ki kell élni az ösztönöket. Ez már önmagában is azt az üzenetet hordozza, hogy a szexbarát nem az ideálod, hisz nem hódító utakon jutottál a másik közelébe, hanem egyszerûen dugni kezdtetek. Ha mindkét fél átgondoltan és alapvetõen saját szükségleteinek kielégítése végett vesz részt egy ilyen kapcsolatban, a bonyodalmak elvileg elkerülhetõk. Probléma akkor adódhat, ha a fiú vagy a lány már a kezdetek kezdetén némi hátsó szándékkal ment bele a szexügyletbe, remélve, idõvel valami komolyabb is kisülhet belõle. Barátként a helyzet ennél még bonyolultabb lehet, mert a kapcsolat minõségétõl, hosszúságától függõen sok olyan inger érhette már a feleket, ami egy intim szituáció következtében komolyabb (valós vagy vélt) érzelmekbe csaphat át.

forrás: [origo]

Hogyan tovább?

Érdemes tehát végiggondolni a lehetséges következményeket, és észben tartani, bármennyire szabad szexualitású korban élünk is, a szex ereje sok nem várt dolgot válthat ki - nem csak a másikból, de belõlünk is. Mindezzel párhuzamosan az sem célravezetõ, ha túl nagy feneket kerítünk az ügynek, így a legjobb, ha õszinte és nyílt kommunikációval elejét vesszük a kapcsolatot esetleg megmérgezhetõ eseményeknek vagy titkolt érzelmeknek. Ha csak alkalmi szex a célunk, és nem hosszú távra tervezünk berendezkedni egy barát hálószobájában, sokszor elsikkad a tényállás tisztázása, valamelyik fél olyan fajta közeledésnek veheti mindezt, ami a másiknak esetleg eszébe sem jut. Sok forgatókönyv van tehát, és ezek mindegyike ugyanazt a veszélyt rejti magában: érzelmi kötõdést az egyik fél részérõl.

Ez többféleképpen jelentkezhet, a legnyilvánvalóbb eset, mikor valaki hirtelen többet szeretne a másiktól, kapcsolatot, gyûrût, gyereket. Ennél árnyaltabb és rendre titkoltabb, mikor a játékszabályokat látszólag betartva alattomos féltékenység keríti hatalmába az egyik felet, és bár nem nyújtana neki kapcsolati hátteret, rossz szemmel nézi, hogy más ezt szívesen megtenné. A legnehezebb feladat persze ez. A szexet ez egyszer úgy értelmezni magunkban, ahogy arról sokszor nyilatkozunk. Érzelemmentes aktusként tekinteni rá, azaz a megfelelõ komfortos és tisztelettel teli lelki háttér elõtt magára a szexuális egyesülésre való koncentrálás. Ki kell zárni mindent, ami elvileg a szerelmeskedéshez tartozik, és testünk ellátásaként tekinteni ezen órákra.

De léteznek egyéb következmények is. A fentiek miatt vagy mert egy-két dugás után nehezen találtok vissza a megszokott szerepbe, maga a barátság is rámehet a dologra. Meglehtõsen gyakran történik ez, hisz ha már egyszer átléptetek egy határt, a régi kapcsolati dinamika örökre elvész, menthetetlenül más megvilágításba kerül minden. Ha szerencsések vagytok, sikerül ezt pozitívumként megélni, de sokszor elsikkad a barátság. Ott van az eljövendõ barátok/barátnõk problémája is. Vajon hogy reagálnak majd, ha megtudják, két kapcsolat között az épp szimpatikusnak nyilvánított jó baráttal ütöd el az idõt? A féltékenységen túl a folyamatos gyanakvás, bizalmatlanság is garantált. A baráti társaság többi tagja hogy könyveli majd el, ha nem sikerül titokban tartani, és kiderül, ketten összejártok?

Sokat adj, de ésszel

Ha a fenti kérdéseken már rég átrágtátok magatokat, pár technikai részlet van csupán hátra. Mivel ismeritek egymást, a lenyûgözõ lepedõakrobatikák helye és ideje nem itt van. Ne érezd úgy, hogy le kell nyûgöznöd a másikat, nem kell. Nincs szükség eljátszani, hogy eddig rejtve maradt éned feded fel neki, hisz átlátna rajtad. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ellustulhatsz és a kielégülést várva elterülsz. A lehetõ legegyszerûbb és egyben legélvezetesebb technika az, ami beválik. Kiélvezve a biztonságos közeget adj neki odafigyelést, amennyit csak tudsz, ez garantáltan meg is térül, arról nem beszélve, hogy örömödet leled majd egy olyan test érintésében és felfedezésében, amely eddig tabu volt.


[origo]