Szûzoltás (18+)

Kár lenne tagadni, minden lány életében kulcsfontosságú kérdés, hogy mikor esik át a tûzkeresztségen, nem csak éledezõ szexualitásának és tomboló hormonjainak egyre sürgetõbb hatása miatt, de az osztálytársnõkkel való kimondatlan verseny is komoly ösztönzõ erõ lehet. Szerencsés esetben szeretõ párral esünk át az elsõn, de egy-egy buli hevében, életünk legfelelõtlenebb korszakában, a minden-mindegy években sokszor nem is tulajdonítunk neki nagy jelentõséget.

De hogy valójában milyen élmény lesz ez egy lány életében, az sok mindentõl függ, és nem kizárólag attól, hogy milyen körülmények között esik át rajta. Nagyban befolyásolhatja a neveltetés, az otthon vagy a környezetben elsajátított értékrend, hogy az illetõ mekkora mítoszt épít a szüzesség mint állapot köré. Ez az állapot pedig szigorúan véve nem más, mint a szexuális érintetlenség, az elsõ behatolást megelõzõ idõszak. (Hogy ez mennyire testi, mennyire lelki, és egyáltalán, vannak-e a szüzességnek fokozatai, már korábban megvizsgáltuk.) Fizikai változást csak annyiban hoz, hogy a szûzhártya a behatolás következtében átszakad. Ez a rugalmas hártya a hüvely bevezetõ szakaszában helyezkedik el, meglehetõsen változatos formákban, melyek közös jellemzõje, hogy nem teljesen összefüggõ felületet alkotnak, hisz a menstruációs váladék is ezen keresztül távozik.

Sok lány tart ennek átszakításától, mert annyit mindenki tud, hogy vérzik és fáj, de az már kevésbé ismert, hogy ez nem feltétlenül jelentkezik mindenkinél. A szûzhártya már korábban is átszakadhatott sportolástól vagy tamponhasználattól, maszturbálástól, de az is megesik, hogy valakinek ettõl függetlenül sem okoz különösebb fájdalmat vagy vérzést a behatolás.

Ideális esetben a lány és a fiú is felkészül a nagy napra, a virágszaggatás elõtt megismerik egymás testét, hosszas kényeztetések során megfigyelik egymás reakcióit, de mindenekelõtt olyan biztonságos és meghitt burkot fonnak maguk köré, amiben semmi nem lehet kellemetlen, és türelmesen kivárják azt a pillanatot, amelyet a legmegfelelõbbnek éreznek, amikor mindketten tudják, itt az idõ. Érdekes módon leginkább az e forgatókönyv szerint eljárók azok, akik a legtöbbet várnak, hónapokat, akár éveket is arra, hogy a tökéletes forgatókönyv szerint essenek meg a dolgok.

Azoknak szokott sürgõsebb lenni, akik szeretõ partner vagy állandó párkapcsolat hiányában ûznek, hajtanak egy lépést, ami látszólag a felnõttséghez, az érettséghez vezet. Persze a dolog visszás, hisz ezek a rövid kapcsolatok véget érnek, s az elsõ sokáig az utolsó is lehet, míg a türelmes típus az elsõ után szépen kiépített, rendszeres szexuális életet folytat. És persze az is gyakran megesik, hogy egyéjszakás kaland keretei között vész el az ártatlanság, ekkor a fiú legtöbbször nem is tudja, milyen súlya van mindennek, amit tesz vagy mond. A lányok pedig jellemzõen nem is akarják, hogy az illetõ megtudja, hisz az ilyen információra adott reakciók olykor kiszámíthatatlanok.


A szakértõk általában arra bíztatják a nagy esemény elõtt álló lányokat (és fiúkat), hogy beszélgessenek róla elõtte. Az aktust kezdjék a szavakkal, beszéljék meg, valóban szeretnék-e, beszéljék meg, mire számítanak, így az esetleges félelmek is könnyen felszínre kerülnek. Jó esetben a lány tisztában van vele, mi fog történni vele, egy õszinte és nyitott családban könnyedén felmerülnek a szexualitással, testiséggel kapcsolatos kérdések. Persze még ekkor is szükség van rá, hogy a konkrét esemény elõtt a partnerrel is beszélgessenek a rájuk váró élményrõl, mivel nem a testi, hanem a lelki változás a lényeg.

forrás: [origo]

És hogy a lélek számára is kellemes élmény maradjon az elsõ szeretkezés, megfelelõ alkalomról és megfelelõ hangulatról is gondoskodni kell. Megtervezhetõ elõre is, hogy mikor legyen a nagy nap - ez rendszerint szülõk elutazásával szokott egybeesni - de történhet spontán módon is, a pillanat hevében, ha agyban már mindketten felkészültek rá, és tudják, biztosan meg szeretnék tenni. A megfelelõ izgalmi állapot elengedhetetlen ahhoz, hogy a behatolás a lehetõ legkisebb kellemetlenséggel járjon, így egyrészt égetõ a vágy, hogy befogadja a fiút, másrészt a megfelelõ nedvesedés csökkenti az esetleges kellemetlenségeket. Síkosítót bátran lehet használni, bár nem valószínû, hogy két fiatal azonnal a tubusért nyúl az elsõ alkalommal. Persze a nyál is tökéletesen megfelel erre a célra, az orális szex mint elõjáték egyébként is ajánlott.

A behatolás jó, ha lassan történik, egyrészt, mivel így fokozatosan szokik hozzá a lány az új érzésekhez, másrészt a fájdalom mértéke is csökkenthetõ, kontrollálható, és van idõ lazítani is közben. Célravezetõ lehet az is, ha közben szünetet tartanak, és egy idõ elteltével, mikor a félsz alábbhagyott, és ismét fellángolt a vágy, tovább folytatják a behatolást. A vérzés általában csekély mértékû, az aktust nem befolyásolja, s a fájdalom is csak egy rövid, szúró érzés. A lányok jellemzõen nem élnek át orgazmust az elsõ alkalommal, de ennek hiányában is szép és emlékezetes lehet az elsõ együttlét. A fiú annyiban is segíthet a lánynak, hogy saját orgazmusára sem törekszik mindenáron, jó, ha csak addig tart a szeretkezés, ameddig a partner kívánja. Fontos az is, hogy utána is meghitt, szeretetteli hangulatban együtt maradjanak egy ideig.

Persze függetlenül attól, hányadik szeretkezésénél tart az ember, a teherbe esés és a fertõzések kockázata ugyanakkora minden egyes alkalommal, így a megfelelõ védekezésrõl is tanácsos gondoskodni. Az ellazulást nagyban gátolhatja, ha a lány még azon is aggódik, nehogy terhes legyen, felesleges és elkerülhetõ izgalmi faktor ez.  


[origo]