Slágerlistán az orális szex (18+)

A Reuters beszámolója szerint az egy évtizeddel ezelõtti felmérés eredményeihez képest a 12 és 25 év közötti fiúk orális szexhez való kedve megduplázódott, 16-ról 32 százalékra nõtt, a lányok esetében még nagyobb az eltérés, 14-rõl 38 százalékra ugrott azok a száma, akik a kérdést megelõzõ három hónapban orális szexet gyakoroltak. Az anális szex népszerûségi indexe nem nõtt ilyen látványosan, a fiatal nõk körében 3-ról 5,5 százalékra emelkedett.

Az okok nagy részét a szakemberek a különbözõ betegségektõl és a nem kívánt terhességtõl való félelemben látják, különösképp azért, mert sokan számoltak be orális együttlétrõl olyanok közül, akik egyébként még õrzik szûzességüket. Valóban csökkenti bizonyos fertõzések esélyét a behatolás mellõzésével járó szex, azonban egyes betegségek, kiváltképp a gonorrhea, elõszeretettel támadnak orális aktus közben.

A gonorrhea mellett a candida, a meddõséget is okozó chlamydia és a HIV vírus is könnyen támadásba lendülhetnek a nyál és a különbözõ testnedvek keveredése közben, így a csak orális szexet gyakorlóknak is ajánlott résen lenni.

Mivel az általánosan alkalmazott vizeletvizsgálat nem szûr ki minden potenciális nemi betegséget, a szakemberek azt javasolják a klinikáknak, rutinszerûen érdeklõdjenek a páciensek szexuális magatartásáról, hogy a megfelelõ szûrõvizsgálatokat minden esetben maradéktalanul elvégezhessék.


[origo]