Skóciában tananyag a homoszexualitás (18+)

A helyi LMBT (Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transzvesztita)  szervezettel és egyéb civil csoportokkal egyeztetve tervezik kidolgozni a részleteket, majd ezt követõen a tanárokat készítik fel a feladatra.

Az ötlet kiindulópontja természetesen abból fakad, hogy a gyerekek kérdeznek, a tanárok pedig sokszor nem igazán tudják, mit is feleljenek. Ahelyett, hogy rájuk bíznák, honnan és hogyan szerzik meg az esetlegesen téves információkat, az új rendszer lehetõséget biztosít majd az õszinte beszélgetésre, ami mögött szakmai háttér áll.

A valóban hasznos felvilágosítás csakis a szexuális kisebbségeket érintõ kérdések bevonásával lehetséges, ám mostanáig erõsebb volt az a vélemény, hogy ezen témák fókuszba helyezése károsan befolyásolná a gyermekek szexuális és pszichés fejlõdését.

A világ LMBT szervezetei pont azért harcolnak ezen konzervatív felfogás ellen, hogy megelõzhetõek legyenek a tévhitek, s hogy ne legyenek bûntudatban élõ gyerekek. Az õszinte felvilágosítás természetesen az elfogadást és a hátrányos megkülönböztetést is megelõzheti a következõ generáción beül.
A katolikus egyház nem örül, teljességgel feleslegesnek tartja a jövõ tanévtõl tervezett szexuális kisebbségi tájékoztatást.

A magyar gyakorlatban célirányosan nincs jelen a homoszexualitás mint különálló téma, de az iskolai felvilágosítást tartó szervezetek igyekeznek minden feltett kérdésre komolyan és egyértelmûen válaszolni.


[origo]