Prostikatalógusok

Az elmúlt években az interneten a hétköznapi hirdetések mellett a szexpartnert keresõk is elterjedtek. Ma már nem kell a párkeresõk között mazsolázni, és különbözõ rejtjeles kódokat fejtegetni, hogy vajon melyik az a hirdetés, mely nem kimondottan hosszú távú kapcsolatra utal. Néhány jól kialakított, és ránézésre rendszeresen karbantartott honlap tökéletesen utat mutat az éjszakai kalandok hódolóinak. Vannak olyanok, melyek nem titkolják szándékaikat - redzone.hu; szexpartner.hu -, de elõfordul olyan is, hogy hagyományos párkeresésre rendszeresített honlapon hirdetnek éjszakai pillangók. Ebben az összeállításban kizárólag a prostituáltak szolgáltatásait nyújtó keresõkkel foglalkozunk, mikbõl rengeteg található a tarskereso.lap.hu internetes oldal Alkalmi partner címû fejezetében.

Az örömlányokat népszerûsítõ oldalak hasonló elven mûködnek, mint bármely más apróhirdetési honlap. A készítõk elsõ sorban azt vették figyelembe, hogy a keresõ fél minél könnyebben megtalálja a számára megfelelõ partnert. Ebben segít a különbözõ kategóriák szerinti keresés: kutathatunk lakóhely, kor, munkaidõ alapján, de választhatunk úgy is, hogy csak fotók jelenjenek meg a hirdetõkrõl. Fontos megjegyezni, hogy ezek az oldalak egyelõre Budapest orientáltak, de kitartó keresés után elõfordul néhány vidéki is. A komolyabb szándékkal keresõknek érdemes tájékozódniuk a hirdetés feladásának idõpontjáról, mert akad köztük néhány elavult is.

Aki ilyen helyen kutat partner után, nyilván konkrét elképzelésekkel rendelkezik, mit szeretne kapni pénzéért, s persze a hirdetõknek is határozott álláspontjuk van róla, mit hajlandóak nyújtani bizonyos összegért cserébe. A részletesebben kidolgozott katalógusokban minden hirdetõ összeállíthat magáról egy adatlapot, melyben kifejti, mi az, amire kapható, mi az, amire nem. Szinte minden hirdetés tartalmaz bizonyos alapszolgáltatást és ezen felül extrákat. Az alapszolgáltatás alatt a hirdetõk legtöbbször fél vagy egy órás, hagyományos, óvszeres szexet értenek, az extrák között pedig szinte minden megtalálható, sõt ezen rovatnak külön nyelvezete alakult ki, amit az örömlányok elõszeretettel használnak.

Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

Óvszer nélküli szex 
Kölcsönös francia 
Fakanál (anális szex) 
Domina 
Gruppen 
Masszázs


Feltérképezés

A félreértések elkerülése végett az igényesebb oldalakon minden egyes hirdetõ egyértelmûen feltünteti, hogy a delikvens nála mire számíthat. Az alapszolgáltatások és az extrák különbözõ árkategóriákban mozognak. Ezeket az oldalak nem jelzik, mivel minden esetben telefonos egyeztetés tárgya. Tájékozódásunk alapján elmondhatjuk, az egy órás szimpla szex hozzávetõlegesen nyolc-tízezer forintba, míg a különbözõ extrák ezen felül négy-nyolcezer forintba kerülnek, természetesen az össezegek esetenként változhatnak.

Aki prostikatalógusból választ magának szexpartnert, és hosszasan böngészi az internetet, hogy az elképzeléseinek megfelelõ nõt találjon, nyilván nem szeretné, ha késõbb kellemetlen meglepetés érné. Pedig a netes hirdetéseknek megvan az a "varázsa", hogy bárki bármit írhat magáról, így érdemes egy-két apróságot elõre tisztázni. Bár a hirdetés teljes hitelessége feltehetõen csak a helyszínen derül ki, vannak bizonyos praktikák, melyekkel ki lehet szûrni az álhirdetõket.

Elsõ körben érdemes meggyõzõdni a fotó valódiságáról, mert könnyen lehet, hogy a képek nem azt a hölgyet ábrázolják, aki késõbb ajtót nyit. Bizonyos oldalakon erre külön létrehozott védjegy van. Az oldal készítõi garantálják, hogy az ott hirdetõk valóban hiteles képet jelentettek meg, talán ez a legbiztosabb formája az ellenõrzésnek. Mindemellett célszerû a telefonos egyeztetés során is rákérdezni, valódi-e a kép, így el lehet kerülni a késõbbi vitát. Persze a fotók igen egyszerû módosításának köszönhetõen akkor is érhet meglepetés, ha a kép valódi, csak kissé "javított". Ennek feltérképezésére a hirdetõkhöz linkelt beszámolók nyújthatnak némi támpontot, ahol a tapasztalattal rendelkezõk véleményezik a történteket. Persze ezeket is érdemes fenntartással kezelni, hisz a fórumokba bárki írhat, akár valótlant is.

Az ily módon hirdetõ és dolgozó örömlányok munkavégzésérõl a vélemények meglehetõsen szerteágazóak, mivel nagyrészt bérelt magánlakásokban folytatják tevékenységeiket. A lépcsõházakban, esetleg egy utcában lakók hõzöngenek, mivel a kuncsaftok zavarják életterüket, a lányok ellenben csak így tudnak megfelelõen higiénikus környezetet biztosítani, ráadásul kedvelik a frekventáltabb környékeket. Az elsõ látásra bordélyházaknak tûnõ intézmények társadalmi elfogadottságáról és a hirdetések legális voltáról Földi Ágnest, a Prostituáltak Magyarországi Egyesületének elnökasszonyát kérdeztük.

"Elõször is tisztáznunk kell, hogy ezek nem bordélyházak, pontosabban nem mind. Ahol három lány bérel együtt egy lakást, melyben megfelelõek a körülmények, a lányok rendelkeznek egészségügyi papírokkal, és a lakásbérleti szerzõdése is rendben van, nem nevezhetõ bordélyháznak és a rendõrség sem tud velük mit kezdeni. Türelmi zóna hiányában a lányok gyakran választják ezt a megoldást. A hirdetésekrõl szintén megoszlanak a vélemények, mivel szexuális tartalmú hirdetés csak fóliázott újságban jelenhet meg, de mindemellett az internet különösen kényes hely, ahol meglehetõsen nehéz korlátozni a látogatottságot. Vannak ugyan oldalak, ahol a kezdõlap tájékoztatja az érdeklõdõt, csak akkor léphet be, ha elmúlt 18 éves, de ezt kevesen veszik komolyan. Sõt, a világháló határtalansága is problémát okoz a korlátozásban, mivel ha a szervert - melyrõl az oldal mûködik - mondjuk a Távol-Keleten üzemeltetik, szinte támadhatatlan."


[origo]