Pornóparadoxon

A Kanadai McGill Egyetem kutatói ismét bebizonyították, hogy valóban létezik pornóparadoxon, vagyis a nõk legalább annyira beindulnak a pornótól, mint a férfiak,ennek ellenére mégsem válnak jó fogyasztókká. Ezt a viselkedési mintázatot támasztja alá a kanadai kutatók kísérletsoroza is. Pornófilmek vetítése közben speciális mûszerekkel mérték, hogy a kísérleti alanyok szexuális izgalmi állapota miképp változik a látottak alapján.
Az eredmények szerint mindkét nem izgalmi szintje hasonlóan alakul. Az tisztázott, hogy a férfiak többsége rendszeresen néz szexfilmeket, de vajon miért nem válnak a nõk is állandó pornófogyasztókká? Biztos magyarázat még nincs, de néhány hozzáértõ az állatok viselkedésébõl indul ki.

forrás: [origo]

A társadalom értelmezésében a pornófogyasztás még mindig leginkább a férfiak privilégiuma. Robin Baker zoológus szerint, aki patkányok és majmok szexuális viselkedését kutatja, ez a jelenség az állatvilágban is megfigyelhetõ. Ha egy hím meglát egy közösülõ párt, a látványtól izgalmi állapotba kerül -  húgycsövébe sperma kerül -, és azonnal készen áll a tüzelésre.

Sõt mit több, az sem kizárt, hogy az izgalomba kerülõ egyed kemény harcok árán elkergeti az éppen szexelõ hímet, és ha a nõstény engedi, folytatják a közösülést. Ezzel az állati ösztönnel áll összefüggésben az, hogy habár az emberek többsége zárt ajtók mögött éli meg a szexualitást, mégis szereti meglesni mások közösülését. A pornófilmek pedig ezt az igényt elégítik ki - annak ellenére, hogy a filmek többsége távol áll a realitástól.

Dr. Stephen Pinker harvardi professzor ugyancsak az állatokat hozza fel példának, és arról az érdekes megfigyelésrõl számol be, hogy néhány hím madár szinte minden alkalamat megragad arra, hogy nõstény madárral párosodjék. Sok esetben az sem zavarja õket, ha kitömött madárról van szó. A professzor szerint maga a látvány is elegendõ ahhoz, hogy az emberben beinduljon a szexuális hajtóerõ, és a pornó pontosan ezt biztosítja. Szintén az állatvilágból vezetik le azt a jelenséget is, hogy a férfiaknak eredendõen igényük van mindeféle nõstényekkel párosodni, s bár a mai társadalmi keretek között monogám és érzelmi alapú párkapcsolatban gondolkozunk, a férfii tudatalattiban még mindig megtalálható ez a vágy. 

A teória szerint a férfiak ezen vágya az, amit a pornóipar tökéletesen kielégít (és kihasznál), mert a fogyasztók idegen nõket, idegen testeket látnak szex közben, és ezt az élményt valahol magukévá is teszik. A szex látványától a maga a test is azt hiszi, hogy fel kell készülnie egy valós aktusra, és a szervezet beindítja belsõ kémiai reakcióit. Ami azonban a valóságot illeti, kutatók azt feltételezik, hogy bár a nõk teste ugyanezt az izgalmi állapotot tükrözi, addig lélekben valójában nem kívánják a személytelen szexet, így csak akkor nézik, ha belebotlanak, vagy partnerükkel közösen teszik ezt, vásárolni a legritkább esetben fognak. Esetükben a hangsúly érzelmi síkon van.


[origo]