Orgazmus, az édes kis halál (18+)

Már a 17. és 18. századi írók is úgy említik az orgazmust, mint egyfajta "halált", és a franciák mind a mai napig használják a "kis halál" ("la petite mort") elnevezést. Régen szentül hitték, hogy a túl sok szex halálhoz vezethet, legtöbb erre vonatkozó utalást a Canterbury Mesékben találunk, de sok egyéb helyen is megemlítik. Logikusan következtethettek hát az orgazmus közben tapasztalható furcsa jelenségekbõl arra, ez a halál egy fajatája. Sok évszázaddal késõbb aztán kutatásokkal sikerült alátámasztani ennek logikus eredetét, ugyanis minden egyes átélt orgazmus során körülbelül 3 másodpercre kómába zuhan az ember, és egyfajta "haláli" állapotban éli át a gyönyört.

forrás: [origo]

Beautiful Agony

Az agy idegi aktivitása lelassul, és az orgazmus pillanatában az agy szabályosan kikapcsol. Az úgynevezett pozitron emissziós eljárással (PET), - amely sugárzó izotópok segítségével képes képszerûen megjeleníteni az emberi testben lezajló anyagcsere-folyamatokat - kimutatták, hogy orgazmus alatt a nõk és férfiak eltérõ agyi mûködést produkálnak. Míg a férfiak elsõsorban a fizikai érintkezésre koncentrálnak, addig a nõk esetében a légkör, a hangulat és a nyugalom az elsõdleges tényezõk szex közben.

Orgazmus közben a nõk agyi mûködése egy mély relaxációs - transzszerû - állapothoz hasonlítható, mely során az agy félelemért, szorongásért és érzelmekért felelõs része megnyugszik, és az orgazmus alatt szinte teljesen kikapcsol. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy míg a nõk könnyedén megjátszhatják az orgazmust, addig az agyi mûködésbõl egyértelmûen kiderül, hogy mikor éltek át extázist valójában.

A férfiak agyi tevékenysége nehezebben vizsgálható az orgazmus gyors lefolyása végett, ugyanakkor megállapították, hogy az õ esetükben az agy érzelmi központja kevésbé kapcsol ki, és a fizikai ingerek - mint például a hímvesszõ ingerlése - töltik be a legfontosabb szerepet. Nõk és férfiak hiába válnak tehát eggyé szex közben, az orgazmusig vezetõ út mindkét nem esetében különbözõ. 

Az orgazmus gyönyörét egy különleges weboldal is népsterûsíti, a Beautiful Agony. A koncepció egyszerû: az orgazmus bemutatása csak annyi meztelenséggel, amennyi nyaktól felfelé látszik mivel orgazmus közben az arc a legkitárulkozóbb, legárulkodóbb testtájunk. Az oldalra bárki feltöltheti élvezése folyamatát és pillanatát, a felvételekbõl nem derül ki, hogy az illetõ hogy jut el a csúcsra, hogy egyedül van, vagy párban, csak annyi, milyen az arca, mikor élvez. A már-már artisztikus kezdeményezés egyre népszerûbb, a szexualitást diszkréten, mégis hihetetlen intim fomában mutatja be.


[origo]