Olcsóbb az abortusz, mint a fogamzásgátlás

Októberben ismét drágulnak a fogamzásgátló tabletták, így a legolcsóbb gyógyszerek havi adagja eléri az 1000-1500 forintos árat. A legismertebb óvszerek áraival és egy aktuális kutatás adataival számolva, mely szerint a magyarok átlagban heti háromszor élnek szexuális életet, az óvszert használók is hasonló összeget, 1400-1800 forintot fordítanak havonta védekezésre.

Az egyre emelkedõ árak elsõsorban a rossz szociális helyzetben lévõket és a legfiatalabb, a 14-17 éves korosztályt sújtják, mert õk még nem tudják megkeresni a fogamzásgátlók árát, szüleikhez pedig ritkán fordulnak segítségért. Ez a korosztály veszi leggyakrabban igénybe az éjjel-nappal mûködõ sürgõsségi ambulanciákat, ahol úgynevezett esemény utáni tablettát írathatnak fel maguknak. Az anonim konzultáció díjmentes, a szexuális aktus után legkésõbb 72 órával még hatásos gyógyszerért pedig 3 ezer forintot kell fizetni a gyógyszertárban. Az 1999 utolsó negyedéve óta mûködõ ambulanciákon meredeken emelkedik a forgalom, a fõvárosi Margit kórház ambulanciáját szeptemberben hetvennél többen keresték fel - legtöbben a 14-35 éves korosztályból kerültek ki. A kórház munkatársa az [origo]-nak elmondta: ezt a gyógyszert évente kétszer lehet maximum használni, de az ambulancia anonim, vagyis nem regisztrálják, hogy ki, hányszor kapott már belõle. A hozzájuk fordulók általában nem az anyagiakkal magyarázzák, hogy elmulasztották a védekezést, és legtöbbjük nem él a további konzultáció lehetõségével. 

A fogamzásgátló tabletták kereslete évek óta változatlan - mondta Beke Zsuzsa, az egyik legnagyobb gyógyszergyár kommunikációs vezetõje. Magyarországon a nõk közel 40 százaléka választja ezt a módszert a fogamzásgátlásra, és - a statisztika szerint - aki már évek óta a tablettában bízik, a folyamatos áremelkedés ellenére is meg fogja venni. A fogamzásgátló szerek egyikét sem támogatja a társadalombiztosító, a gyártók negyedévente emelhetik áraikat. A folyamatos áremelés oka az infláció és a termelési költség növekedése - mondta a kommunikációs vezetõ. A gyógyszergyártók is megpróbálják elérni a 14-18 éves korosztályt a nekik szóló kampányokkal és újabb sürgõsségi ambulanciák mûködtetésével, és kezdõdtek már tárgyalások az egészségügyi kormányzattal is a fogamzásgátlók állami támogatásáról, de végül nem született megállapodás.


A tárca javaslata: tabletta a védõnõktõl

A fogamzásgátlók árának emelkedése múlt hét hétfõn a parlamentben is szóba került, Béki Gabriella szabad demokrata képviselõ kérdezte az egészségügyi minisztertõl, hogy a tárca tervezi-e a fogamzásgátlók támogatását. Béki szerint amíg lényegesen drágábbak a fogamzásgátlók, mint az abortusz, nem remélhetõ, hogy az alacsony jövedelembõl élõk a védekezés korszerûbb módját fogják választani - az abortuszt kérõk több mint fele ugyanis szociális helyzetére való tekintettel nem a teljes árát fizeti a mûtéti beavatkozásnak. Az abortusz teljes ára 20 200 forint, de a szociális támogatásban részesülõknek ennek csak egy részét kell megfizetniük. Az abortusz csak azoknak ingyenes, akik valamilyen betegség miatt nem tudják kihordani a gyereket. Az abortuszok száma Magyarországon az utóbbi években csökkent, tavaly 58,5 ezer terhesség-megszakítást hajtottak végre, öt évvel ezelõtt is még több mint 70 ezer volt a beavatkozások száma.

Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a felvetett problémát részben a gyógyszergyártókra hárította, mondván, nem mutatnak önmérsékletet a szabadáras gyógyszerek áremelésében, másrészt azonban elmondta: szándékukban áll a fogamzásgátló gyógyszerek és eszközök támogatása, azonban a gyógyszerellátásra fordítható keretet idén már emelték, ennél többre most nincs pénz.


Ajánlat


Véletlenül lesz terhes a kismamák fele
Fogamzásgátlás: még van mit fejlõdnie
Családtervezés felsõfokonA legfiatalabb korosztály támogatásáról az Egészségügyi Minisztérium illetékese szerdán a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy a tárca szexuális felvilágosító kampányának részeként - recept ellenében - a védõnõktõl juthatnának hozzá a fogamzásgátló tablettákhoz. A tervek szerint a legrászorultabbaknak támogatást adnának az óvszer megvásárlásához is. Az [origo] ezzel kapcsolatban megkereste a minisztériumot, azonban azt a választ kaptuk, hogy legközelebb két hét múlva nyilatkoznak, a fogamzásgátlók támogatásának kérdése "átdolgozás alatt van". Kökény Mihály egészségügyi miniszter korábbi nyilatkozataiban azonban többször is utalt rá, hogy a fogamzásgátló szerek méltányos tb-támogatást érdemelnek (Magyar Hírlap, 2001. november). A támogatással igen, a védõnõk ilyen szerephez juttatásával azonban nem értenek egyet az általunk megkérdezett nõgyógyászok. "A fogamzásgátló felírásáról mindenképp orvosnak kell dönteni, hiszen lehetnek kizáró betegségek" - mondta Hajnal Attila nõgyógyász.

A fogamzásgátlók támogatása kapcsán Gyurcsány Ferenc ifjúsági miniszter nemrégiben tett ígérete szerint programot dolgoznak ki a leginkább veszélyeztetett tinédzser korosztály érdekében, melynek segítségével a 17-18 évesek a megfelelõ szexuális ismeretek megszerzése mellett a nem kívánt terhesség elkerülését segítõ eszközöket is ingyen vagy egy jelképes összegért kapnák meg. A tárca vezetõje elmondta: a program kidolgozásáról megállapodtak Kökény Mihály egészségügyi miniszterrel.


Nagy-Britannia: ingyen óvszer a fiataloknak

Nagy-Britanniában az ingyenes óvszert és a fogamzásgátlókat osztó program annak a kormányzati stratégiának a része, amely a tinédzserkori nem kívánt terhességek számát próbálja visszaszorítani. A kormány azt szeretné elérni, hogy a 18 év alatti terhességek száma 2004-re 15 százalékkal csökkenjen, ugyanis igen magas a diákkori terhességek aránya. Fiataloknak szóló óvszer-akciót szerveztek már brit gyógyszertárak is: az akcióban részt vevõ patikákban a tinédzserek négy hétig ingyen kapták az óvszert. 

A brit tanárokat pedig tanfolyamon oktatják arra, hogy beszéljenek a diákoknak a biztonságos szexrõl. A tananyagba bekerült az a sok bírálatot kiváltó rész is, hogy a védekezés nélküli közösülés helyett választhatják például az orális szexet is.

A British Medical Journalban cikke szerint akkor lehetne sikeresebb a szexuális felvilágosítást célzó iskolai program, ha az minél hamarabb, azaz akár 5 éves korban elkezdõdne.

Tiefenthaler Eszter


[origo]