Nemileg érett ducik (18+)

Az eddigi vizsgálati eredmények abban foglalhatók össze, hogy azok a lányok, akik hároméves korukban túlsúlyosak voltak, nagy valószínûség szerint kortársaiknál jóval hamarabb lépnek be a pubertáskorba, mint normál testsúlyú társaik - adta hírül a BBC. Ez lehet az egyik magyarázata annak az általánosan megfigyelt jelenségnek, hogy a lányok ma jóval korábban érnek, mint pár évtizeddel ezelõtt.

forrás: [origo]

A vizsgálatok azt is egyértelmûen bizonyíttották, hogy a nemileg éretté vált lányok viselkedésükben is követni kezdik a felnõttes életmódot, környezetüket is másképp alakítják, mint még éretlen társaik. Tízéves koruk körül éretté válnak, és kimutathatóan nagy százalékban igen hamar elkezdik az alkoholfogyasztást és szexuális kapcsolatba is sokkal hamarabb bonyolódnak, mint ahogy azt lelki érésük tempója megengedné. Egyes brit kutatók szerint ez igen erõs lelki zavarokat eredményezhet a fiatalokban, amik életük során késõbb jelentkezhetnek. Kézzelfoghatóbb egészségügyi kockázatot jelent bizonyos rákok, például a mellrák kialakulásának nagyobb valószínûsége.

Egy lány esetében a pubertás elérésének elsõ jelei tízéves kor fölött jelentkeznek elõször, de a gyermekkorukban túlsúlyos fiatalok esetében ez tízéves kor alá csökken. 365 lánygyerek fejlõdését követték háromtól tizenkét éves korukig, és közülük 168-an mutattak pubertás jeleket (például mellnövekedést) már a kilencedik születésnapjukon. Ezen lányok túlnyomó többségének testtömegindexe egyértelmûen magasabb volt az átlagnál egész gyermekkoruk alatt. Hasonló vizsgálatok több helyütt készültek már Ameika- és Nagy-Britannia-szerte, és kétségkívül bebizonyították a fent vázolt összefüggést, bár nem teljes az egyetértés, hogy mi az ok és mi a következmény valójában.

A lányok mindazonáltal egyértelmûen korábban érnek manapság, és akár 18 hónappal is hamarabb érkezhet elsõ mensturációjuk, mint az édesanyjuknál elõször jelentkezett, azaz egy generáció alatt másfél évvel hamarabbra tehetõ a nemi érés egyes esetekben. Igyekeznek állatkísérletekkel magyarázatot adni a jelenségre, de addig is a szülõknek és nevelõknek, a mentális egészséggel foglalkozó szakembereknek komoly feladat lehet, hogy segítsenek a gyerekeknek megérteni és elfogadni saját változó testüket, és mindazt, ami ezzel jár. A korai érés ezen problémakörön kívül, a szexuális felvilágosítás megfelelõ életkorra való idõzítésének kérdését is újragondolásra késztetheti, hisz ha a test alkalmas a szexre, tulajdonosának tudnia kell, hogyan viszonyuljon hozzá. 


[origo]