Nedvesedési gondok

Mi is ez a nyálka?

A hüvelyváladék azon felül, hogy savas kémhatásának köszönhetõen véd a különféle fertõzések ellen, a hüvely síkosságáért is felel. Maga a váladék a méhnyaknál termelõdik, és a hüvelyen keresztül szivárog kifelé, így tisztítva a hüvelycsatornát. Egy nap átlagosan öt gramm (két gramm elhalt szövet és három gramm nyálka) távozik a nõ testébõl. Szexuális izgalom hatására további nyák termelõdik, ami a normál hüvelyváladéktól eltérõen nyálkásabb. A cél természetesen, hogy a közösülés minél síkosabban, kidörzsölõdés nélkül mehessen végbe, és a benne található illatanyagok is azt a célt szolgálják, hogy a nedvek gazdája minél ellenállhatatlanabb legyen a partner számára. (A hüvely bõ vérellátása esetén a nyák mennyisége tovább növekszik, azaz minél nagyobb az izgalom, annál több nedv termelõdik). 

forrás: [origo]

Magával a hüvelyszárazság problémájával általában szex során találkozik elõször a nõ. Tévedés volna azt hinni azonban, hogy elsõsorban a korosodó nõk számára okoz gondot az elégtelen nedvesedés, a Durex 2007-es felmérésébõl ugyanis kiderül, a fiatal lányok mintegy ötven százaléka szintén rendszeresen szenved tõle. A jelenség hátterében számos ok húzódhat, a fiziológiás problémáktól kezdve egészen a pszichés magyarázatokig.

A száraz hüvely okai

A hüvelyszárazság okai: Menopausa: 19.0 % Menstruáció: 6,0 % Hormonális változások: 15,2 % Orális fogamzásgátlók: 5,4 % Stessz: 15,2 % Gyermekszülés: 4,3 % Nem kielégítõ szexuális elõjáték: 13,6 % Szoptatás: 2,2 % Méheltávolítás: 8,2 % Irrigálás: 1,1 % Gyógyszerszedés: 7,1 % Egyéb: 3,3 % Forrás: Unites States NPD 1998. februári számából, A&U Tanulmány


A félelem, az elégtelen szexuális izgalom, tabukkal terhelt szexuális neveltetés, valamilyen trauma, stressz, bûntudat, a szülés, a magas vérnyomás, a szoptatás, a hüvelygomba (candida), a fogamzásgátló tabletták, a gyakori irrigálás, a hormonális változások (változókor), a gyógyszeres kezelés, a fertõzések (például HPV), különféle gyulladások, nõgyógyászati bevatkozások, a cukorbetegség és az egészségtelen életvitel mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a hüvelyváladék-termelésben változás álljék be.

Változó kor

A nõ szervezetében az ösztrogén felel a hüvely síkosságáért és a szövetek rugalmasságáért, de mivel a változó korral a megszokott ösztrogéntermelés felborul, alultermelés lép fel, a gyengébb vérellátás hatására a hüvely lassan elveszíti ruganyosságát, a hüvelyfal elvékonyul, az azt borító nyák mennyisége csökken, minõsége megváltozik, fertõzésekkel szembeni ellenállóképessége romlik, és mindezek következtében szex közben könnyebben idézhetõ elõ fájdalom, netán vérzés. A szexuális izgalom hatására termelõdõ nyáktermelés is megváltozik, maga a termelési folyamat lelassul és kisebb mennyiségben választódik ki. (Míg egy fiatal nõnek mindössze pár másodpercre van ahhoz szüksége, hogy nedves legyen, addig egy változó korban levõ nõ számára ehhez körülbelül öt percre van szükség).

Mindezek persze a testi változások, az öregedés természetes velejárói, olyan tények, amiket el kell fogadnunk, de mindenek elõtt ismernünk kell, fõképp mert már létezik megoldás a különféle eredetû hüvelyszárazságokra, akár fiatalon, akár idõsebb korban szembesülünk a problémával. Szexuálisan aktív nõk egy idõ után megtapasztalják, oly sok mindentõl függhet, hogy milyen nedvesedéssel reagálnak egy-egy közeledõ aktusra, s a nyáltól kezdve a síkosítóig mindent be lehet vetni a hiányos kenés átmeneti pótlására. Ha a szárazság azonban huzamosan, minden esetben fennáll, a szexuális élet tönkremenetele elõtt érdemes valamilyen segítség után nézni.

Segítség a klimax idején

Legfontosabb lépés annak tisztázása, hogy milyen okok húzódnak a háttérben, mivel minden esetben ennek függvényében el kell dönteni, hogy melyik megoldás a legjobb és legeredményesebb számunkra. Ha változó korban vagyunk, a pontos diagnózis érdekében mindenképp konzultáljunk nõgyógyászunkkal (netán pszichológussal is), hogy a megfelelõ kezelésnek vethessük alá magunkat. Erre már csak azért is szükség van, mert lehet, hogy egyszerûen egy stresszterápa, netán valamiféle önismereti tréning segít helyreállítani a bajt, nem kell egybõl a hormonterápai mellett dönteni, a hormontermelés megváltozása ugyanis természetes.


Ha egészségileg nem indokolt, az elsõ és legkézenfekvõbb megoldás a síkosító, amit manapság szinte bármelyik gyógyszertárban, drogériában, netán szexshopban megvásárolhat az ember. (Ha tehetjük, válasszunk vizes alapút , a szilikon-és petróleum alapú síkosítók ugyanis legtöbbször irritációt okoznak). Vannak, akik igen nehezen viselik a klimax velejáróit, így komolyabb és eredményesebb megoldást keresnek, gyakran hormonkezelésre járnak, de ezt pusztán a megfelelõ hüvelyi nedvesedés helyreállítása miatt nem érdemes megtenni. A hormonrendszer kényes egyensúlyát ha nem muszáj, nem kell megbolygatni, a nedvesség pedig a síkosítók segítségevel is könnyen pótolható.

forrás: [origo]

Szintén a nedvesedés helyreállítására fejlesztették ki az ösztrogén tartalmú hüvelykrémeket is, amiket két-három héten át naponta kell a hüvelybe juttatni, az intenzív kúrát követõen pedig heti egyszer-kétszer kell alkalmazni. A hormontartalmú termékek közé tartoznak az ugyancsak ösztrogént tartalmazó hüvelykúpok, vaginagyûrûk és tabletták, amiket orvosi vényre szerezhetünk be. (A kizárólag ösztrogént tartalmazó termékek mellé legtöbbször progeszteron-tablettát is felírnak, ellensúlyozva a nõi nemi hormon bevitelét). Természetes megoldás gyanánt egyesek a fürtös poloskafûbõl (black cohosh) készített - természetes ösztrogént tartalmazó - termékekre esküsznek, amik a hüvely falán keresztül felszívódva biztosítják a nedvességet, de nem ez az egyetlen növényi hormont tartalmazó megoldás, az úgynevezett fitoösztrogének egyre szélesebb körben válnak ismertté.

Ha nem a kor a baj...

Fiatal lányok hüvelyszárazságát illetõen a legnagyobb probléma rendszerint egészen másutt keresendõ, bár a hormonális fogamzásgátlók külsõ hatása minden korosztályban eredményezhet hosszan fennálló nedvesedési problémákat. Ha valaki tablettával védekezik és a szexuális érdeklõdésével, libidójával és nedvesedésével kapcsolatban romlást tapasztal, mindenképpen keresse fel nõgyógyászát, mivel egy egyszerû cserével vagy más védekezési mód választásával sok esetben elkerlhetõk ezek a tünetek. Érdemes végiggondolni azt is, nem alkalmazunk-e túlságosan gyakran hüvelyi irrgiálást.

A hüvelyszárazság fiatal lányok esetében azonban legtöbbször a lelkiekkel áll szoros kapcsolatban, a szexualitással és a partnerrel való viszony az, amit alaposabb vizsgálatnak kell alávetni. Sokan úgy válnak nemileg aktívvá, hogy nincsenek tisztában a szex nyújtotta örömökkel, esetleg bánatokkal, s már talán az elsõ szárnypróbálgatásokat is fájdalmakkal élik meg. Ezer apró élmény vezethet oda, hogy testük nem izgalommal, hanem félelemmel reagál a szexuális ingerekre, így nem hívogató nedvességet, hanem összeszorított combokat eredményez egy-egy közeledés. Esetükben tehát a szárazság egy olyan formájáról van szó, amit butaság volna síkosítóval és hormoncsodákkal kezelni (hiszen a szex ezektõl még nem válik örömtelivé), inkább a nemiség átértékelésére, kellemes tapasztalásra, gyengéd és odaadó partnerre lenne szükség, s mindenekelõtt valódi szexuális izgalomra.


[origo]