Migrén ellen is jó a szex (18+)

A férfiak hat, a nõk tizennyolc százalékát érinthetik a migrénes panaszok, ami jellemzõen féloldali fejfájás, esetenként hányingerrel, hányással kísérve. A nõi klimax idején a nemek közti különbség a migrén tekintetében is elmosódik.

A kutatás célja a speciális fejfájás alaposabb megismerése volt, minek kapcsán érdekes összefüggésekre derült fény. Ezek szerint az átlagosnál magasabb szexuális vágy ugyanúgy tünete lehet a migrénnek, mint a depresszió vagy az aluszékonyság.

A vizsgálatok alapján feltételezhetõ, hogy mind a migrén, mind a libidó hétterében a szerotonin mûködése áll, amit a depresszióval már korábban is összefüggésbe hoztak. A szexuális vágy és a fejfájás kapcsolatát támasztja alá az is, hogy a depresszió elleni kezelésekkor a páciensek rendre határozott libidócsökkenésrõl számolnak be, a gyógyszerezésnek pedig fontos eleme a szerotonin-szint szabályozása.

A tudósok már korábban bizonyították, hogy a vágy és az aktus is elõidézhet fejfájásokat, most azonban ennek fordítottja is kiderült. Bár egy-egy roham közepette nem feltétlenül szexre gondol az ember, több migrénes is arról számolt be, a szeretkezés részlegesen vagy teljesen csillapíthatja a fájdalmat. A hátrányból talán elõny kovácsolható, hátha egy kíméletes szeretkezéssel orvosolható a baj.


 


[origo]