Melegszótár

Nem egyszerû titokban tartani ezeket az információkat, és nem egyszerû elmondani, megosztani õket. Fontos azonban, hogyan viselkedünk, amikor megtisztelnek bennünket azzal, hogy nyíltan vállalják elõttünk szexuális orientációjukat. Mint ahogy az is fontos, hogy ne idézzük elõ a titkolózást azzal, hogy rossz szavakat használunk, rosszkor, amik miatt egy homoszexuális úgy dönthet, inkább nem osztja meg velünk élete részleteit, és tovább titkolja azokat az élményeket, érzéseket, amelyeket normális esetben elsõként nekünk mondana el, tõlünk kérne segítséget.

Az ismerkedés korszaka ez. Nem tudjuk, hogyan nevezzük, hogyan beszéljünk róla, hogy ne legyünk bántók, ne okozzunk fájdalmat másokban. Sokan tanulják azt a toleranciát, amely néhány országban mára már természetes. Mégis, melegként elmondhatom, a mai napig belefutunk egy-egy fájó "lezbizésbe", "köcsögözésbe", "buzeránsozásba". Sajnos vannak, akik tudatosan használják ezeket a kifejezéseket, de szerencsére akadnak olyanok is, akiktõl távol áll az ilyesfajta szándék.

Elkészítettünk egy meleg szótárat azoknak, akik nem akarnak abba a csapdába esni, hogy ismeretlenül használják az olykor bántó, sértõ szavakat. Azoknak, akik szeretnének megismerkedni a fogalmakkal, amelyek szép lassan itthon is belopóznak a nyelvhasználatba. Azoknak, akik szeretnék, ha az õszinteség és a tisztelet dominálna baráti, családi kapcsolataikban, minek alapfeltétele, hogy ismerjük és elfogadjuk a másik világát.

Hadd adjunk pár tanácsot elsõ körben! Ne nevezzük a homoszexuálisokat buzinak, buzeránsnak, homokosnak, leszbinek vagy binek, legalábbis addig ne, amíg nem tapasztaljuk, hogy õk maguk is használják ezeket a kifejezéseket. Ezek a szavak ugyanis alapvetõen bántók. Talán a legelfogadottabb és legkezelhetõbb kifejezések egyike erre az esetre a meleg szó, amelyet ma már mindkét nem esetében használnak.

Kerüljük a meleg poénokat, fõleg akkor, ha ismerõsünk még nem bújt elõ. És ne faggassuk a szerepekrõl, egyáltalán, ne faggassuk semmirõl, inkább hagyjuk, hogy szép lassan, bizalommal, maguk avassanak be minket életükbe. Csak mint más, hetero ismerõseink esetén - tiszteljük egymást!


AC/DC - Eat out

AC/DC: Biszexuális

Aktív: A behatoló partner a szexben. Angolban topnak is nevezik.

Alfaköcsög: Homoszexuális celebritik gyûjtõneve. Itthon elterjedt a palotapincsi kifejezés is.

Anális szex: Végbélnyíláson keresztül történõ behatolás, rendszerint síkosítóval és gumival. Nõk nõkkel is teszik, nõk pasikkal is szeretik és gyakorolják, pasik között ez rendszeres.

Angyal: A férfi, aki fizet az aktusért.

Auntie: Korosodó meleg férfi.

Biszex: Vagy ahogy közszájon forog: bi. A bik egyaránt szeretik a puncit és a fütyit is. Férfi is, nõ is van ilyen.

Blow job: Orális szex.

Bõrös meleg: Õ talpig bõrben csinálja.

Brownie queen: Passzív, homoszexuális férfi.

Butch: Lovagias, macsó leszbikus nõ, külsõ alapján rövidre nyírt haj, férfias mozgás jellemzi, de nem összetéveszthetõ a nemi identitászavarral. Õk a szociológusok szerint a femme-okhoz vonzódnak.

Buzeráns: Ugyanaz, mint a buzi, ezt a szót a melegek maguk között is negatív jelentéssel használják.

Buzi: Meleg szubkultúrában pejoratív tartalma miatt heteróknak tiltott szó. A meleg baráti társaságok egymásra ezt kedvességbõl is mondják.

Buzibár: Melegbár, vagy leszbikus bár. Homoszexuálisok találkoznak, ismerkednek, isznak, táncolnak. A szerencsésebbek nem egyedül töltik az estét.

Coming out: Olyan cselekvést jelöl, amiben az alany nyilvánosan napvilágra hozza addig titokban tartott nemi orientációját.

Chapstick leszbikus: Vagy soft butch, esetleg unisex. Õk azok a leszbikus csajok, akik nem butchok, de nem is femme-ok. Nagyon ritkán viselnek sminket, magas sarkút és szoknyát pedig sosem. A magyarországi leszbikus közösség nagy részét õk teszik ki. Általában egymáshoz vonzódnak.

Chubby: Pufók, kövérkés, kövér homoszexuális pasi.

Dental Dem: Orális szex közben használható latex lapocska. Leszbikus párok egyik védekezõ módszere, véd a fertõzésektõl. A gumilapot széthúzva kell a vagina felett tartani. Hazánkban nem egyszerû hozzájutni. Nagyon finom a tapintása, vékony és ízesített.

Dirty: Mocskos szex (pisi, kaka -> water sports) kedvelõje.

Drag king: Olyan elõadómûvész, aki férfiruhába bújva férfiakat játszik. Általában nõkre mondják (lásd Kelly Lynch Ivan szerepében az L worldben), de van olyan eset, amikor egy nõies testû fiú öltözik be férfinak, és játssza a nagy macsót.

Dry fuck: Összezárt combok között imitált szexuális aktus. Semmi gond nem lehet belõle, az aktív fél pedig elélvez.

Dyke: Leszbikus nõ angolul. Manapság inkább a fiús lányokra használják ezt a szót.

Drag queen: Férfi elõadómûvészek, akik nõi ruhába bújva énekelnek, táncolnak (olykor csak playback), és jó humorukkal szórakoztatják közönséget.

Eat out: Nõ kielégítése orálisan - nyalás.


Fag - Manage-et-trois

Fag: Amerikai angolban a magyar buzi szó megfelelõje. De csak az amerikaiban, amúgy cigarettát jelent.

Fairy: Meleg férfi.

Falloplasztika: Péniszképzõ mûtét.

Farmeres meleg: Olyan meleg pasik, akiknek az a "perverziójuk", hogy farmerben nyomják.

Femme: Ejtsd: fámm. A francia szó jelentése nõ, használjuk a femme fatale (végzet asszonya) összetételben is. Ízig-vérig nõ. Leszbikus nõ. Smink, tûsarkú, cici kint, a szociológusok szerint a butchokhoz vonzódik.

Fétis: Egy tárgy vagy bizonyos testrész iránti erõteljes szexuális vágy. Például, van harisnya- fetisiszta, láb-fetisiszta stb.

Fisting: Öklözés. Fogalmazzunk finomabban: ököllel történõ behatolás. Mostanában elég gyakoriak a meleg férfiak körében a fisting partik, ahol fokozottan figyelnek a fertõzések elkerülésére. És persze ajánlatos öklözõ zsír használata .

Gay: homoszexuális férfi angol neve.

Gaydar-melegradar: Az az érzés, amikor mész az utcán, és a szembejövõ férfival vagy nõvel ütközik a tekinteted úgy, hogy tudod, õ is meleg. Kifinomult tehetség arra, hogy megérezd egy idegen emberen, hogy homoszexuális, biszexuális, legalábbis tutira nem heteroszexuális. Gyakran a melegradarral a látens homoszexualitást is látjuk.

Gay Szauna: A közismert finn szauna, annyi különbséggel, hogy bármi megtörténhet veled. Vannak szabályok: jacuzziban nem teszünk semmi "olyasmit", csak az elsötétített kabinokban, folyosón vagy a gõzben.

Glory hole: Azok a nyílások, amelyek általában férfi illemhelyek falain találhatók. A péniszt belehelyezve a szomszédos fülkében ismeretlen ember orálisan kielégíti azt.

Homokos: Vagy homi, homoszexuális szó rövidítése.

Homoszexuális: Szexuális orientáció, a saját neméhez érzelmileg és testileg vonzódó férfi vagy nõ.

Kendõk: Farzsebben hordott jelzések szexuális ismerkedés megkönnyítésére. A színekkel jelezhetik szexuális orientációjukat, a kívánt aktus pozícióit, a szerepeket.

Köcsög: Passzív meleg pasi pejoratív jelzõje. Ma használjuk a beszólogatós, cinikus emberek megnevezésére is. Heterók ne mondják meleg ismerõseikre!

Labrisz: Két élû bárd, az amazonok fegyvere volt, ma leszbikus szimbólum. Magyarország leszbikus szervezetének elnevezése is egyben.

Latex, vagy gumi: Angolban rubber. A fétis szex egyik fajtája. Gumiból vagy latexból készülnek maszkok, ruhadarabok, cipõk, egyéb kiegészítõk, melyek szexuális gerjesztõi a fétis imádónak.

Leszbikus: Nõ, aki a nõket szereti - homoszexuális nõ.

Lila háromszög: Leszbikus szimbólum.

LMBT: Leszbikus, meleg, biszex és transzszexuális szavakból kialakított mozaik szó. (vita tárgya a melegek és leszbikus között, hogy LMBT vagy MLBT)

Lipstick leszbikus: Magyarországon még nem használt kifejezés, olyan leszbikus nõket jelöl, akik szeretik magukat sminkelni, hosszú a hajuk, olykor-olykor magas sarkú cipõt is felvesznek, nem vetik meg a szoknyát sem. Ami megkülönbözteti õket a femme-tól: rendszerint a nõket nõiességükért szeretik, érzelmileg és testileg is. (Pl.: Az L world címû film fõhõsnõi.)

Maci: Angol megfelelõje a bear szó, szõrös, meleg pasit jelent. Macsós, lovagias. Igazi férfi.

Manage-et-trois: Hármas szex.
 


Matiné - Vanilla sex

Matiné: Délutáni szex elfoglaltság meleg férfiak körében.

Meleg: Homoszexuális férfi jelzõje.

Nyunyóka: Fiatal, sportos, unisex meleg fiú.

Orál: Száj és nyelv játszik közre a kielégítésben.

Pánszexuális: A szexus minden formáját gyakorló személy, beleértve a nemi szerepek váltogatását is.

Passzív: A behatolásra fogékony fél a szexben. Angolban bottomnak mondják. Leszbikus körökben is használatos kifejezés, minden olyan párnál, ahol megfigyelhetõ az ellentétes magatartás. Ugyanez a szerep figyelhetõ meg olyan heteroszexuális pároknál, ahol a nõ (aktív) felcsatolható dildóval análisan behatol a férfi (passzív) ánuszába. (Ez utóbbi neve: pegging, ami az anális szex egyik fajtája.)

Pride: Meleg felvonulás, meleg büszkeség napja, az LMBT közösség felvonul, hogy hallassa hangját a melegek jogaiért, a melegek elfogadásáért. Világszerte minden olyan városban évente megrendezik, ahol nagyszámú az LMBT közösség. Performanszok, táncok, konferenciák, bulik és utcai parádé kíséri. Általában nyári esemény.

Pussy: Punci

Queer: Fura, különös, nem szokványos, furcsa a jelentése. A homoszexuálisok egyik angol megnevezése.

Peeping Tom: Voyeur, vagyis leskelõdõ.

Ratyi: Meleg pasi beceneve. Heteróknak tiltott szó!

Safe sex: Biztonságos szex.

Sikosító: Zsír vagy gél, amely két test között csökkenti a súrlódást. Szexuális aktushoz használható. Létezik vizes és szilikonos alapú. Ha nincs kéznél, akkor jön a jól bevált "fasza Nívea".

Sötét szoba: Meleg szórakozóhelyek, leszbikus szórakozóhelyek és swinger klubok kedvelt kiesõ helyisége, ahol bármi megtörténhet. Szegény takarítók...

Spricc: Nõi ejakuláció.

Straight: Magyar megfelelõje a heteró. Nem "ferde" hajlamú.

Swinger klub: Mára széles körben elterjedt szexuális aktivitás, három vagy több fõvel. Magában foglalja azt, hogy partnerrel kell megjelenni (gyakran házaspárok így élénkítik fel a szexuális életüket), mások néznek, miközben szexelsz vagy te nézhetsz másokat. Az igazi swinger más partnereivel is szexel, az irányelv mindenhol a világban: a nem nemet jelent.

Szivárványszín: A melegek szimbóluma az egész világon.

Threesome: Hármas szex.

Titkos Ilona vagy Ilonka: Homoszexuális férfi, aki titkolja nemi vonzódását, és úgy tesz, mintha a heterók táborába tartozna. Sok titkosilona házastársi kapcsolatban él.

Transzvesztita: Általános megnevezés azokra a férfiakra, akik végleges átalakulás nélkül szeretnek néha nõként megjelenni, illetve azokra a nõkre, akik végleges átalakulás nélkül szeretnek néha férfiként megjelenni. A transzvesztiták egyaránt lehetnek hetero-, bi- vagy homoszexuálisok. Travinak vagy travesztinek is hívják õket.

Transzszexuális: Olyan ember, aki veleszületett nemével ellentétben magát tartósan a másik nemhez tartozónak érzi. Egyikük nagyon találó megfogalmazása szerint: "nem egy fiú vagyok, akinek lelki problémái vannak, hanem egy lány, akinek testi." Transzszexuális nõ vagy férfi mûtéti úton valósítja meg vágyát, és szabadul meg a nem kívánt nemi jellegzetességektõl, vagy operáltatja át azokat. Transzi a becenevük.

Vanilla sex: Átlagos szexuális aktusok elnevezése.


[origo]