Libidógyilkosok (18+)

A leggyakoribb libidógyilkosok: stressz, párkapcsolati problémák, gyerek, betegség vagy lelki válság. A vágy nagyon érzékeny és törékeny valami, azonnal regaál minden fizikai, pszichés vagy emocionális változásra, ingerre, szinte észrevétlenül. Hogy a szexualitás egészségesen, normálisan mûködhessen, ezeknek mind összhangban kell lenniük, ami, lássuk be, ritkán esik meg. Persze fizikai ingerek hatására szisztematikusan beindulhat az ember, de a spontán gerjedelem, amit egy csók is kiválthat, ritka kincs vagy a hormonok játéka, mindenesetre érdemes odafigyelni rá.

Lélek

Az önbizalommal kapcsolatos problémák és a stressz két klasszikus akadálya a felszabadult szexualitásnak. A negatív önkép, azon belül is a testsúlyproblémák és egyéb testtel kapcsolatos paranoiák vezetik a listát. Könnyen felismerhetõ, hisz õk azok, akik mindig lekapcsolják a lámpát, nem vetkõznek meztelenre elõtted díszkivilágításban, és szex közben is igyekeznek olyan pózt választani, ahol nem gyûrõdik a has, nem látszik a narancsbõr. Sok idõbe telik, míg egy nõ elfogadja saját adottságait, vannak, akiknek ez sosem sikerül. A legtöbb, amit tehetsz, ez viszont komoly segítség lehet, hogy folyamatosan megerõsíted benne, hogy tetszik, hogy szép és kívánatos. Találd meg azon tulajdonságait, adottságait, amiket szeretsz benne (és ne feltétlenül csak külsõségekre gondolj), ha teheted, hívd fel rájuk a figyelmét.

forrás: [origo]

A szex miatti idegesség, ami eredhet gyerekkori traumából, elõzõ rossz párkapcsolati élményekbõl, megalázottságból és még ezer okból, kemény dió, de türelemmel, sok beszélgetéssel, kedvességgel és persze támogatással segíthetsz túljutni rajta. A stressz mindannyiunk életében kisebb-negyobb mértékben jelen van, de ha már gátat szab a szexnek, problematikus, pedig egy jó szeretkezés sokat oldhat az ember hangulatán. Masszázzsal vagy gyengéd figyelmességgel kezdve az elutasítás és a görcs lazítható, ezután könnyebb az út a szex felé. Erõltetni persze nem szabad, ha nem tud kikapcsolni, és csak a te kedvedért teszi, a helyzet rosszabb lesz, mint volt.

Test

A mozgás hiánya, az ülõmunka, a rossz levegõ, légkondicionált iroda, dugóban ülés, a sport mellõzése olyan általános energiahiányhoz vezethetnek, ami a szexualitásra egyértelmûen kihat. Az ember fáradékony és erõtlen lesz, ebben az állapotban pedig mindenhez van kedve, csak a szexhez nincs. Ha egy nõ rendszeresen sportol, csökkennek hormonális eredetû problémái, mert a szervezete minden szempontból úgy mûködik, ahogy mûködnie kell. Állítólag a menstruációs panaszok is enyhülnek, adott esetben teljesen megszûnnek a rendszeres sport mellett, de akadnak az elméletre ellenpéldák szép számmal. A mozgás nem feltétlenül edzõtermi lihegést jelent, már az is sokat segít, ha autó helyett a séta vagy a bicikli kerül elõtérbe. Nõnek sosem ajánlott konkrét utalást tenni arra vonatkozólag, hogy jó lenne, ha sportolna, így inkább közös programokat találjunk.


A táplálkozás befolyásolja legjobban általános közérzetünket, az igénytelen, alacsony tápértékû és egészségtelen étkek igénytelen, alacsony színvonalú és felejthetõ szexuális élethez vezethetnek. Étkezésben is, mint a szexben, fõ a változatosság. Fõzzetek együtt egészséges és ízes dolgokat, hisz már maga a fõzés is meghitt és szexi lehet, feltéve, hogy nem nagy halom húsokat grilleztek, mert utána már csak az alvás garantált. A felhalmozódott mérgek is a szex ellen dolgoznak, a légszennyezés, dohányzás, kávé, alkohol és társai ilyen szempontból (is) ellenségek, ha másért nem, talán a szexért érdemes kerülni õket.

Menstruáció

A havivérzés nem azért zárja ki sokaknál a szex lehetõségét, mert tisztátalan (persze ilyen is van, s ezt is tiszteletben kell tartani, akár vallási, akár más okból fakad), hanem mert ott leselkedik a premenstruációs tünetegyüttes. A vérzést megelõzõ napok mellfeszülése, általános ingerültsége, nemegyszer hisztije végül egy görcsölõ, fájdalmas napba torkollik a problémás menstruálóknál. Ekkor sok mindenre vágyik a nõ, de hogy valami még belé is hatoljon, miközben lüktet a méhe, a legkevésbé sem valószínû. Ha a tünetek már-már elviselhetetlenek, érdemes orvoshoz fordulni vagy természetes készítményekkel oldani az állapoton, de a férfi ebben nem sokat segíthet. Amint a tünetek elmúlnak, sokszor azonnal megugrik a libidó, és ezeken a napokon különösen kifinomultak az érzékek. Ami két napja még irritáló és elviselhetetlen volt, az hirtelen kellemes lehet. 

forrás: [origo]

Gyógyszerek

A fogamzásgátló tabletták, bár megadják azt a felszabadult érzést, hogy a terhességtõl nem kell félni, kiiktatják azokat a természetes libidóhullámzásokat, amelyek péládul ovuláció idején tapasztalhatók. Az antidepresszánsok is erõsen hatnak a szexualitásra, egyes gyógyszerek emelik a vágyat, mások épp ellenkezõleg. A jobb közérzet alapvetõen hozzásegíthet a szexhez, de sokan beszámolnak róla, hiába kívánják, élvezni nem tudnak. Oda kell hát figyelni, mert egy egyszerû mellékhatás pszichés gondokat okozhat. A vérnyomást szabályzó gyógyszerek esetén hasonló lehet a helyzet, teljességgel megölhetik a libidót, érdemes résen lenni, és az orvossal konzultálva új gyógyszeret kérni, ha ilyesmit tapasztalunk. A nyugtató neve önmagáért beszél, a testet és az elmét egyaránt nyugalomra készteti, szex kizárva. És persze ott vannak a drogok, de ez egy másik mese.

 


[origo]