Körülmetéléssel a HIV ellen (18+)

Egy ugandai és egy kenyai kutatássorozat bizonyítja, hogy a körülmetélés jelentõsen csökkenti a HIV- fertõzöttséget. A kutatások során körülmetélt és nem körülmetélt férfiak esetében vizsgálták a vírus továbbterjedésének valószínûségét. A kenyai vizsgálatok eredményei alapján a körülmetélt férfiak  esetében negyvennyolc százalékkal kisebb volt a valószínûsége annak, hogy fertõzötté váljanak, míg az uganadai kutatás esetében ez a szám ötvenhárom százalékra tehetõ. Ez annyit jelenti, hogy a nem körülmetélt férfiak esetében a fertõzöttség esélye kétszer olyan magas, mint a körülmetélt társaik esetében.

Szakértõk szerint a körülmetélés azért csökkentheti a vírus terjedését, mert a fityma - amit körülmetéléskor eltávoltíanak - tele van fehér vértestekkel, amik jobban közvetítik a vírust, nem beszélve arról, hogy a meleg és nedves környezet kedvez a vírus életben maradásának. Éppen ezért a vírus tû, vérátömlesztés vagyis nem a pénisz útján történõ átadása még mindig lehetséges. Dr. Anthony Fauci - a National Institute of Allergy and Infection Dieases igazgatója - hangsúlyozza, hogy az óvszer használatát nem szabad elhagyni, hiszen a körülmetélés nem a védekezés egy speciális fajtája.

A kutatók nem gyõzik hangsúlyozni, hogy a körülmetélés nem jelent száz százalékos védettséget, és a körülmetélt férfi is fertõzötté válhat. Ennek ellenére a kutatási eredmények fontos mérföldkõnek számítanak az AIDS visszaszorításában - fõleg azokban az országokban, ahol a vírus vészesen terjed. A kutatók reményüket fejezték ki arra, hogy az egyszerû mûtéti beavatkozással milliókat menthetnek majd meg, hiszen a férfiak körülmetélésével egyben a nõk fertõzöttsége is csökkenni fog. Éppen ezért szerintük elengedhetelen, hogy azokon a területeken is bevezessék a körülmetélést, ahol ez eddig nem volt bevett szokás.


[origo]