Könyörtelen szexuális gerjedelem (18+)

Legutóbb a cbs5.com számolt be egy esetrõl, mindazonáltal a média rendre az anorgazmiával, azaz az orgazmus hiányával és annak okaival foglalkozik a legtöbbet, pedig a túlhevült nõk látványosabban szenvednek. A PSAS esetében minden pont ellenkezõleg zajlik, mint a kielégíthetetlen nõknél, tüneteik megegyeznek a nagyon erõs szexuális inger kiváltotta izgalmi állapottal, ami olyan fájdalmasan feszítõvé válik, hogy azonnali orgazmust követel, és nem az öröm, hanem fájdalomcsillapítás okán.

Mivel a panaszok tartósan fennállnak, az átlag ember számára gyönyört hozó izgalom és a napi több száz orgazmus inkább átok a szindrómában szenvedõk számára. Egy-egy kielégülés enyhülést hozhat pár óra, de az izgalmi görbe hamarosan ismét felfelé ível, kínzó feszülést eredményezve a nemi szervekben.

A PSAS-ben szenvedõk beszámolói szerint bármilyen szituációban elélvezhetnek, takarítás, ebéd vagy tárgyalás közben, ami sokszor megalázó, kínos pillanatoknak teszi ki a nõket, ráadásul a munkavégzést, a napi feladatok ellátását is nehezíti. Bizonyos helyzetek, mint az autóvezetés vagy a lovaglás szinte az elviselhetetlenségig fokozzák a tüneteket, arról nem is beszélve, hogy a spontán orgazmusok kellemetlen helyzeteket teremthetnek.

"Legmegalázóbb élményem az volt, mikor egy szupermarketben nem tudtam szabadulni az eladótól, miközben éreztem, mindjárt orgazmusom lesz. Sûrû bocsánatkérések közepette próbáltam odébbálnni, de nem sikerült, így elélveztem ott, az orra elõtt. Látni kellett volna az arcát..." - meséli Michelle Thompson, egy, a témával foglalkozó angol fórumon.

A szindróma kiváltó oka gyakorlatilag ismeretlen, s az is rejtély, hogy a PSAS miért kizárólag nõknél tapasztalható. Van akinél bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik, más esetekben fizikális okai lehetnek, mikor egy kisebb mûtéti beavatkozás lehet a megoldás. Van, hogy nem derül fény a háttérben hûzódó okokra, olykor antidepresszánsok segítségével próbálják kordában tartani a tüneteket, de a pszichoterápiás kezelés is hasznos lehet, a terápiás módszerek terén azonban egyelõre csak tapogatóznak az orvosok.


[origo]