Kína szexuálisan nyitott, de nem óvatos (18+)

Peking egyik kerületében vizsgálták a kamaszok szexuális viselkedési mintázatait. Az új kutatási eredmények lazuló erkölcsöket mutatnak, amik a dinamikus fejlõdés, az egy-gyerekes családmodell és a Kulturális Forradalom utóhatásainak együttes következményei lehetnek.

A hosszú ideig szélsõségesen prûd és a szexualitást tabuként kezelõ kommunista berendezkedés olyan tradicionális gondolkodási mintákat söpört el, amik a maoista idõk elõtt erkölcsi tartást adtak a társadalomnak. A mostani, szédületes ütemben fejlõdõ és idegen elemeket is befogadó rendszer nemigen ad útmutatást a fiataloknak, hogyan kéne lelkileg és fizikailag egyaránt egészségesnek maradni a szexben.

A kutatási eredmények rámutatnak többek között arra is, hogy a kamaszok jelentõs hányada semmi kivetnivalót nem talál az egyéjszakás kalandokban, s hogy a lányok döntõ többsége igent mond, ha a barátja szexre kéri. E nyílt szexuális hozzáállás mellet azonban ott a védekezés hiánya, a megkérdezettek negyven százaléka vallotta, hogy semmilyen fogamzásgátlási eszközt nem használt az elsõ alkalommal.

Kínában évente másfél millió abortuszt hajtanak végre, amelyek negyede a fiatalkorú lányokat érinti, ráadásul a tiniterhességek száma drasztikusan nõ. Ugyanilyen növekedés figyelhetõ meg a szexuális úton terjedõ betegségek körében, visszatért a szifilisz is, amit a hatvanas-hetvenes években úgy tûnt, végleg kiírtottak. A magas rizikócsoportok mellett a vérbajként is ismert betegség a lakosság körében is terjedni kezdett.

Az egy-gyermekes családmodellben jellemzõen nagy szabadságot és kevés szülõi felügyeletet kapnak a gyerekek, nincsenek felkészítve a szexualitásban rejlõ veszélyekre, a betegségekre, de Zhang Meimei, a kutatásban részt vevõ professzor szerint az a legvalószínûbb, hogy "mindez egy nagyon gyorsan változó társadalom következménye".


[origo]