Izomtorna a bugyiban (18+)

Arnold Kegel 1952-ben elsõk között publikált a pubococcygeus (PC) nõi izomcsoport jelentõségérõl a nõi szexuális mûködés kapcsán. Ez az alhasi izomcsoport felelõs a hüvely és a húgycsõ körüli, méh és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért, de szerepet játszik az alhasi szervek optimális mûködésében is. Õ kezdte el kidolgozni ezen izomcsoport vizsgálatának és tréningszerû edzésének módszerét. És hogy mi mindenben segíthet a megfelelõ karbantartás?

Az orgazmus elérésében
Fontos, hogy az elõjáték alatt a nõ képes legyen ellazítani és szükség szerint feszíteni izomzatát. Ebben az orgazmus elõtti szakaszban a PC-izomzat lazításának, megfeszítésének kitüntetett szerepe van. Különösen a hüvelyi orgazmus készségének a kialakításában, elérésében van funkciója.

forrás: [origo]

Az orgazmus intenzitásának fokozásában
Az orgazmus fiziológiailag a hüvely-gát környéki izomcsoportok reflexszerû, ritmikus összehúzódásaival jár. Az orgazmus átélésének fokozását, intenzitását növelheti az a nõ, aki tudatosan képes fokozni PC-izmainak megfeszítését és ellazítását.

A férfi élvezetének fokozásában
A keleti nõk szexuális varázsa abban is rejlik, hogy hüvelyfaluk izomzatát változatos módon képesek erõsíteni, gyengíteni, sõt hullámszerûen mozgatni közösülés közben. Ezzel a férfipartnernek különleges szexuális élményeket nyújthatnak. Kegel gyakorlatokhoz hasonló tréningeket a távol-keleti nõk anyjuktól, mestereiktõl már gyerekkoruktól tanulnak.

Vaginizmus esetén
Vaginizmusról akkor beszélünk, ha a nõ nem képes ellazítani a hüvelykörnyéki izmait szeretkezés alatt. Ez nagyrészt tudattalan, görcsös állapot, s emiatt fájdalmassá vagy lehetetlenné válik a behatolás, közösülés. Akik tapasztaltak a Kegel-gyakorlatokban, azoknak ez a probléma ritkábban okoz gondot.

Az inkontinencia megakadályozásában, megelõzésében
Elõfordul, hogy a legváratlanabb helyzetekben elcseppen a vizelet. Néha elég egy emelés, egy tüsszentés. E kellemetlen állapot gyakran a PC-izomzat gyengeségével magyarázható, de mindenképp javítható a probléma a Kegel-gyakorlatokkal.

A szülésnél
A szülést nagyban megkönnyíti, ha a szülõ kismama képes tudatosan ellazítani hüvelyi és gátizomzatát és a megfelelõ idõpontban feszes tolómozgást elõidézni. Ritkább a komolyabb gátszakadás esélye is.

A szülés után a hüvely regenerációjában
Szülés után néhány hetes idõszak kell, hogy a hüvelyi izomzat visszanyerje korábbi rugalmasságát, feszességét. Az inkontinencia tünetei is ekkor, illetve menopauza idején a leggyakoribbak.


A Kegel-gyakorlatok lépései

Az izmok tornáztatása már tinikorban elkezdhetõ, hogy a késõbbiekben csökkenjen az inkontinencia kialakulásának valószínûsége. Bizonyos testmozgások, mint az úszás, biciklizés is erõsítik a gát környékét. Bár az intimtorna elsajátítására egyre több lehetõség van, szerte az országban szakemberek felügyeletével megtanulhatók a gyakorlatok, egyedül is boldogulhatsz. Az alábbiakban könnyen kivitelezhetõ, hatásos gyakorlatokat mutatunk be.

Pisilés közben
Próbáld meg vizeleted úgy kiengedni, hogy az ülõkén, lábaid kissé szétterpesztve, PC-izmaid összeszorítva, pár másodpercre abbahagyod a vizelést, majd a szorításon engedve folytatod. Pár másodperc után újra állítsd meg a vízsugarat négy-öt másodpercre. Pár nap után egy-egy vizeletürítés közben, többször is alkalmazhatod a szüneteltetést, tíz-tizenkét másodpercre növelve egy-egy szorításos idõszakot. Pár héten belül garantáltan erõsödnek a PC-izmok.

forrás: [origo]

Háton fekve saját ujjal
Feküdj meztelenül, kényelmesen a hátadra, lábaid, térdeid hátrahúzva. Próbáld meg PC-izmaid három-négy másodpercre erõsen összehúzni, majd elernyeszteni. Kis szünet után öt-hat másodperces összeszorítást is alkalmazhatsz. Napjában többször is alkalmazhatod a gyakorlatsort. A napok múltával egy-egy elszorításos szakasz tíz-tizenöt másodpercig is tarthat. Hogy tudatosuljon, milyen erõs nyomást vagy képes hüvelyedben kifejteni, próbáld meg mutató és/vagy középsõ ujjad óvatosan, nem túl mélyen, a hüvelybe feldugni. Változtasd a szorítások erõsségét, idõtartamát, és figyeld az ujjadon, milyen nyomást tapasztalsz. Haladóbb szinten megpróbálhatod hol a hüvelybejárathoz közelebb, hol feljebb, a méhszáj környékére koncentrálni az izomösszehúzások fókuszát.

Háton fekve a partner segítségével
Vond be partnered is gyakorlatokba! Egyik elõnye, hogy kényelmesebb, stabilabb testhelyzetben maradhat a hátad. A másik, hogy párod is visszajelzéseket adhat a PC-izomzat összehúzásának erõsségérõl és érzetérõl. Elõször õ is az ujját vagy ujjait vezesse be a hüvelybe. Ez lehet egy szeretkezési elõjáték része, hiszen neked is kellemes lehet. A partner adjon visszajelzést, hogy mit érez az ujján. Beszéljetek róla. Változtass az izomösszehúzások erõsségén, idõtartamán. Ha ez már megy, akkor megpróbálhatod "kinyomni", "kitolni" hüvelyedbõl az ujját. Haladóbb szinten a "beszívást" is megpróbálhatod csak a PC-izmok mozgatásának segítségével. Ha ezt az érzetet sikerül a partnernek visszajelezni, igen magas szintre jutottál a gyakorlásokban!

A hétköznapokban
Mivel akkor hatékony a tréning, ha rendszeresen, naponta többször végigviszed a gyakorlatsorokat, célszerû azokat hétköznapi helyzetekben is elvégezni. Itt természetesen csak a PC-izmok összehúzására és ellazítására gondolunk, amit meg lehet tenni ülve, állva, sétálgatva, munkahelyen, otthon vagy utazás közben. Elõfordulhat, hogy enyhe szexuális izgalmat is átélsz, de ez nyilván nem fog zavarni.

A hüvelyizmok hullámszerû mozgatása
Mondhatnánk, hogy csak haladóknak, ez nem mindenkinek sikerül. Ha már elérted, hogy hol feljebb, hol lejjebb mozgatod izmaid, most ezt ellazulási szakaszok nélkül, egymás után lassan váltogatva próbáld meg! A nyomás fókusza hol mélyen van a hüvelyben, hol középen, hol a hüvelybejárat közelében. Majd lassan vissza. Lazítás. Próbáld meg újra! Ennek megtanulásával partnered különleges szexuális élményhez juttathatod.

Segédeszközök
Nevezhetjük ezt "szorgalmi feladatnak" is. Az elõzõ pont elérését és továbbfejlesztését szolgálja. Itthon is kaphatók a keleti eredetû gésagolyók vagy gésalabdák. Egy, kettõ vagy három kis golyó van összefûzve, amelyekben egy másik, súlyosabb golyócska rezeg, mozog. Helyezd fel síkosító segítségével stabilan a hüvelybe. Elõször háton fekve próbáld meg, igyekezz megfogni, megszorítani õket PC izmaid segítségével! Anélkül, hogy kézzel hozzányúlnál, próbáld kifelé tolni, nyomni, majd felfelé szívni, mozgatni. Nem baj, ha elsõre nem megy. Sok gyakorlást igényel, de megéri! Felállva, járkálgatva sem csúsznak ki maguktól, de így is próbáld meg megmozdítani a golyókat odabenn! A golyók rezgése kezdetben elterelheti a figyelmed, de próbálj most ettól eltekinteni.A gésagolyók helyett nálunk jobban elterjedtek a vibrátorok és mûpéniszek, amelyekkel szintén gyakorolhatsz.


[origo]