Hová tûnik a vágy?

A Hamburg-Eppendorf Egyetem egyik felmérése szerint a tartós párkapcsolatban idõvel valóban megcsappan a szexuális vágy, azonban nõknél és férfiaknál ez különbözõen alakul.  A kutatócsoport éveken át figyelemmel kísérte a felmérésben részt vevõ ötszázharminc párt, és az évek múltán a következõ eredményre jutottak. A harminc év körüli nõk hatvan százaléka a párkapcsolat elején gyakran vágyik a szexre. Négy év múlva azonban már csak ötven százalékuk kívánja rendszeres gyakorisággal a partner ölelését, míg húsz év múlva csak húsz százalékukban marad meg az erõs vágy a rendszeres együttlétre.

A férfiak esetében másképp alakultak az eredmények. Hatvan-nyolcvan százalékuk az évekre való tekintet nélkül, továbbra is gyakran vágyik a szexre. Többségüknek egyáltalán nem fontos az, hogy hány éve vannak már együtt a partnerrel.

forrás: [origo]

A felmérés során arra is fény derült, hogy az évekkel miképp változik, illetve nem változik férfi és nõ szexuális igénye. Az eredmény a két nem esetében ezúttal is változatos képet mutat. A nõk kilencven százalékának évek múltán is nagy az igénye arra, hogy partneréhez bújhasson, hogy öleljék egymást a férfivel, és meghitt pillanatokban legyen részük. Ami a férfiakat illeti, tízévi együttlét után, mindössze huszonöt százalékuk vágyik ugyanerre, a többségük nem tartja fontosnak a "bújós" pillanatokat.

A felmérés vezetõje, Dr. Dietrich Klusmann szerint evolúciós jelenségrõl van szó. A férfiak tartós szexuális vágya valószínûleg azzal áll összefüggésben, hogy félnek attól, hogy partnerük más férfi karjaiban keresi a kielégülést, hogy megcsalja õket.  A nõk pedig a párkapcsolat elején azért vágynak gyakrabban a szexre, mert számukra ez is eszköz, mely a párkapcsolati köteléket erõsíti, és szex során is karjukban tarthatják, ölelhetik a férfit.

George Fieldman professzor szerint a nõk folyamatosan csökkenõ vágya a kereslet-kínálat törvényével is megmagyarázható. Ha állandóan biztosítva van a nagy "kínálat", akkor az idõvel értékét veszti, ám ha "hiánycikk", akkor igazi kincs, ha a férfi hozzájuthat.


[origo]