Gyakori kérdések a fogamzásgátló tablettáról

Hogyan véd a fogamzásgátló tabletta a terhességtõl? 

Meggátolja a peteérést, ha nincs érett pete, a spermiumoknak nincs mit megtermékenyíteniük. Sûrûbbé teszi a méhnyak-nyákot, ezzel megnehezíti a spermiumok elõrehaladását a petefészek felé. Meggátolja, megnehezíti a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

Mennyire megbízhatóak a mai fogamzásgátló tabletták?  

Ha valaki pontosan szedi õket, közel 100%-os biztonságot nyújtanak. A mai korszerû fogamzásgátló tabletták Pearl indexe mind 0,1-0,2 körüli, ez azt jelenti, hogy az adott tablettával (az utasításokat betartva) 1 évig védekezõ 1000 nõ közül 1-2 esik teherbe.

Minden nõ használhatja?    

A legtöbb nõ igen, de nem mindenki. Minden gyógyszernél lehetnek a szedést kizáró okok, betegségek. A hormonális fogamzásgátló tablettáknál is így van. Ezekrõl a nõgyógyász illetve a gyógyszer tájékoztatója ad felvilágosítást. Ilyenek pl. a daganatos betegségek, súlyos májbetegség, szívelégtelenség, magas vérnyomás, ismeretlen eredetû vérzés, trombózis.

Elkezdtem szedni a tablettát, de panaszokat okozott. Mit tegyek?

A tabletta szedésének elkezdésekor az elsõ 3 hónapban mellfeszülés fejfájás hányinger, vérezgetés elõfordulhat. A vérzés általában kevés, de hosszabb ideig is eltarthat. A panaszok elõfordulásának gyakorisága 10% körüli. Ez ltalában nem ok a tablettaszedés abbahagyására, de tisztázni kell a nõgyógyásszal.

Nem lesz kisebb a méhem a tabletta szedésétõl?

A tabletta szedését az 1-2 éve rendszeresen jelentkezõ menstruáció után lehet kezdeni. Ekkorra a méh nagysága kialakult, a ciklus stabilizálódott. A fogamzásgátló tabletta szedése egyébként a méhnyálkahártya elvékonyodását idézi elõ, de a méh nagyságát nem befolyásolja.

Hány éves kortól lehet szedni a tablettát?

Az szedheti, akinek legalább 1-2 éve rendszeres ciklusa van, és legalább 14-15 éves. Ebben a korban a partnerek bizonytalansága és a fertõzésveszély miatt a gumióvszer helyesebb megoldás, vagy a tablettával együtt való védekezés, azaz a dupla holland módszer. Ha a szexuális élet úgyis elkezdõdik, az abortusz elkerülése és a biztonságos védekezés a legfontosabb feladat.

Hány éves korig lehet szedni a tablettát?

Ha valaki nem dohányzik, a klimaxig, 45-50 éves korig szedhet alacsony hormontartalmú, ultrakönnyû tablettát. A fogamzásgátló tabletta szedése dohányosnak nem elõnyös. Idõsebb korban a trombózis veszélye növekszik, melyet a dohányzás és a fogamzásgátló tabletta együttes hatása fokoz. Célszerû más fogamzásgátló módszert találni ebben az esetben.

Dohányos miért ne szedjen tablettát?

A fogamzásgátló tabletta egyik elõnyös tulajdonsága, hogy véd az infarktustól. Dohányosnál ez a jótékony hatás visszafordul, a kettõ együtt növelheti az infarktus veszélyét, nem pedig csökkenti. A fogamzásgátló tabletta a trombózis veszélyét kismértékben növeli, nikotinnal együtt a rizikó megnõ.

Súlyos, krónikus beteg szedheti-e a fogamzásgátló tablettát?

Sokfajta krónikus betegség létezik. Ezek miatt a beteg éveken át, de lehet, hogy egész életén keresztül folyamatos kezelésre szorul, esetleg súlyos mellékhatású gyógyszereket kell szednie. Bizonyos szerek mellett szedhetõ, másoknál tilos. Olyan eset is elõfordul, mikor a magas kockázat miatt okosabb más megoldást találni. Semmiképp se hallgasd el nõgyógyászod elõl, ha valamilyen betegségben szenvedsz, tájékoztasd az általad szedett gyógyszerekrõl, így megtalálhatjátok a neked legmegfelelõbb védekezési módot.

Heptatitis /fertõzõ májgyulladás/ után szedhetõ-e a tabletta?

A hormonális fogamzásgátló tabletták a májban alakulnak át. A súlyosan károsodott májnak nem tesz jót a fogamzásgátló tabletták szedése, ronthat a máj állapotán. A tablettaszedés megkezdése elõtt a májfunkciós értékeket ellenõrizni kell. Amennyiben a fertõzõ májgyulladás után a májfunkciós értékek megfelelõek, nyugodtan lehet alkalmazni.

Pajzsmirigy betegség esetén szedhetõ-e?

Rosszindulatú, vagy súlyos pajzsmirigy betegségben más megoldást kell választani. Enyhe pajzsmirigy betegség esetén alacsony hormontartalmú tabletta szakemberrel való konzultáció után szedhetõ. Magas pajzsmirigy túlmûködés esetén az anyagcsere felgyorsul, a fogamzásgátló tabletta hormontartalma gyorsan csökken a szervezetbenm ekkor megnõ a trombózis veszélye. Felesleges minden esetben elvégezni a vizsgálatot a tabletta felírása elõtt. Akinek a családjában gyakori volt a trombózis, ha születésekor a szülést követõen édesanyjánál kifejlõdöt, a Leiden mutáció elõfordulása valószínû, így a vizsgálat indokolt. Aki tablettaszedés közben trombózis gyanús, vagy trombózist kapott, a tabletta abbahagyása mellett Leiden mutáció kivizsgálását végezhetik el.


Milyen káros mellékhatásai lehetnek a fogamzásgátló tablettáknak?

Kis mértékben növelheti a trombózis és az embólia veszélyét. Növelheti a gombás megbetegedések elõfordulását is. Áttöréses vérzéseket, amenorhoeát (vérzéskimaradást), szív-, érrendszeri (pl: magas vérnyomás) és egyéb panaszokat (emlõfeszülés, fejfájás) okozhat. A májfunkciós értékeket megváltoztathatja, egyes májelváltozásokat és májban lévõ érelváltozásokat idézhet elõ. A legtöbb igen ritkán fordul elõ, más elváltozásokról, melyek még ritkábbak, nõgyógyásztól érdeklõdhetsz.

Milyen hasznos mellékhatása lehet a fogamzásgátló tabletták használatának?

Csökkenti a méhtest-rák, a jó- és rosszindulatú petefészek daganat lehetõségét, a petefészek ciszta kialakulását, a jóindulatú méhizom daganat, a mióma kialakulásának lehetõségét, illetve kialakulását. Csökkenti a vérzéses napok számát 1-2 nappal, a vérzés mennyiségét, az infarktus kialakulásának lehetõségét, a méhen kívüli terhesség veszélyét. Enyhíti a férfihormon túlmûködésére visszavezethetõ bõrelváltozásokat: zsíros, pattanásos bõr, szõrösödés, férfias hajhullás. Szabályozza a menstruációs ciklust, csökkenti a menstruációs vér mennyiségét.

Feledékeny vagyok, a tablettát el fogom felejteni bevenni, mit tegyek?

Nem szült fiatal lányok biztonságos védekezését a tabletta szedése és/vagy a gumióvszer nyújtja. Kösd a tabletta bevételét fix programhoz (pl. fogmosás), De figyelmeztethet az ébresztõre beállított óra, mobiltelefon is. Segíthet az olyan tabletta szedése is, ahol a 21. fogamzásgátló tabletta után, a hét nap szünet alatt vastablettákat kell szedni, így minden napra jut egy tabletta, nem zökkensz ki a napi rutinból, és a vérszegénység ellen is hat.

Mi van ha elfelejtettem bevenni idõben, de még nem telt el 12 óra?

Ha valaki 1 órán belüli pontossággal szedi a tablettát, a menstruációs jellegû vérzése is pontosan jelentkezik, ami elõnyös. A tabletta bevételének elfelejtése hiba, de 12 órán belüli pótlása, majd az aznapi tabletta szokásos idõben való bevétele védelmet nyújt. A tabletták pontos szedése mellett is elõfordulhat megtermékenylülés. Ennek lehetõségét a rendszertelen szedés minimálisan megemeli.

12 órán túl, 24 órán belül elfelejtett tabletta esetén mi a teendõ?

Az elfelejtett tablettát be kell venni. Ha több tabletta is kimaradt, a levélben maradt tablettákat el kell dobni, és a következõ 7 napban egyéb módszerrel kell védekezni (gumióvszer) Ha a maradék tabletta 7-nél kevesebb volt, szünet nélkül el kell kezdeni az új levél szedését. Ha a maradék tabletta száma több volt 7-nél, akkor a szokásos egy hetes szünet után kell kezdeni az új levelet.

Kell-e a tablettaszedés közben szünetet tartani?

A méhnek nem kell pihennie, hisz minden ciklusban felépül a nyálkahártya, majd lelökõdik tabletta nélkül is. A szünetek alatt a nem kívánt terhesség, vagy a post pill amenorhoea okozhat gondot.

Szünetet tartottam, de nem jött meg a vérzésem. Lehet, hogy terhes vagyok?

Lehet - nõgyógyászhoz kell fordulnod. De elõfordul a post pill amenorhoea is, mikor a vérzés 1-2 hónapra is kimaradhat. Oka, hogy a kívülrõl bevitt hormon a petefészek hormontermelését visszaszorítja. A tabletta szedésének abbahagyása után a petefészek eredeti hormontermelése nem tér vissza azonnal, s ez nem mindig elég a menstruációs vérzés létrehozásához.

Mi a teendõ hasmenés esetén?

A tabletta bevétele után 10 órán belül jelentkezõ hasmenés miatt a fogamzásgátló tabletta nem, vagy rosszul tudott csak felszívódni, így a tabletta bevételét meg kell ismételni. Azért érdemes a 10 órás határidõt betartani, mert ugyan a felszívódás elvben hamarabb megtörténik, de ha a gyomortartalom valamiért órákig nem ürül a belek felé, nem tud felszívódni a gyomortartalom a fogamzásgátló hormonmennyiséggel együtt.

Mi a teendõ hányás, hányinger esetén?

A tabletta bevételét követõ 5-6 órán belüli hányás a tabletta felszívódását gátolja. Meg kell ismételni a tabletta bevételét. Ezért is célszerû a tablettát alvás elõtt bevenni. A hányinger nem befolyásolja a tabletta felszívódását.

Mi a teendõ epilepszia elleni gyógyszerrel való együttes szedés esetén?

A régebbi epilepszia elleni gyógyszerek befolyásolják a tabletta szedését, a jelenlegi korszerû tablettákra ez már nem igaz. A régebbiek felgyorsítják a májenzim mûködését, hamarabb lebomlik a fogamzásgátló tabletta, így hatása bizonytalanná válik. Ebben az esetben más védekezési mód a biztonságos. A régi epilepszia gyógyszerek mellett, az epilepszia gondozást végzõ orvos adhat tanácsot.

Nagy adag C vitamin (1000 mg/nap) szedése esetén mi a teendõ?

A májenzim mûködésének felgyorsulása miatt bizonytalanná teszi a fogamzásgátló tabletta hatását (influenza idõszak). Alkalmazzunk kiegészítõ védekezési módot. Kevés vérzés is elõfordulhat.

Antibiotikumokkal szedhetõk együtt?
(influenza idõszak)

Antibiotikumot gyakran szedünk, sajnos. A májenzim mûködésének felgyorsítása miatt a fogamzásgátló tabletta hatása nem biztonságos. Kevés vérezgetés is elõfordulhat, alkalmazzunk kiegészítõ védekezési módot. Az antibiotikum szedése elõtt érdemes érdeklõdni a gyógyszert felíró orvostól.

Fogyasztó tabletták szedése lehetséges a fogamzásgátló tablettákkal együtt?

Ilyenkor bizonytalan a védekezés, elõfordulhat kevés vérzés is, fõleg a kisebb hormontartalmú tablettáknál. Hirtelen fogyás esetén a ciklus felborulhat, a peteérés kimaradhat, a peteérés napja eltolódhat.


Drogok, Extasy, Speed, szedése fogamzásgátló tablettával együtt biztonságos védelmet ad?

Felgyorsítják az enzimmûködést, megnõ a terhesség veszélye, vérezgetés fordulhat elõ. A felgyorsult májenzimek gyorsabban átalakítják-lebontják a fogamzásgátló tabletták hormonmennyiségét, a védekezés bizonytalanná válik. A drogok használata alatt rendszeresen elfelejtik, hogy bevették-e a tablettát, így a szedés össze-vissza történik, ezáltal a drog általános veszélyei mellett, - hozzászokás, leépülés, halál, AIDS, - a teherbeesés is reális veszéllyé válik.

A fogamzásgátló tabletta hatását csökkenti-e a kávé fogyasztása?

Nem. A kávé fogyasztása hatással van a máj mûködésére, de a fogamzásgátló tabletta hormonjának lebontására alapvetõen nem hat. A tabletta használata biztonságos marad. A tabletta viszont fokozza a kávé hatását, rendkívül szapora pulzust, szívverést, magas vérnyomást, rosszullétet okozhat.

A fogamzásgátló tabletta hatását befolyásolja-e az alkoholfogyasztás?

Az alkohol ugyan hat a májmûködésre, de fogyasztása alapvetõen nem befolyásolja a tabletta hormonjának lebontását, a tabletta hatása biztonságos marad. Alkoholizmus mellett a máj átépülése és hibás mûködése miatt azonban a fogamzásgátló tabletta használata már nem biztonságos, egyébként is az alkoholosan súlyosan beteg máj mellett fogamzásgátló tabletta használata lehetetlen.

Befolyásolja-e a dohányzás a fogamzásgátló tabletta hatását?

Befolyásolja a máj mûködését, de alapvetõen nem változtatja meg a tabletta hatását. A tabletta hatása biztonságos marad. A kettõ használata együtt viszont mindenképpen kerülendõ a megnövekedett trombózisveszély miatt.

Erõs fûszerek fogyasztása befolyásolja-e a fogamzásgátló tabletta hatását?

Abszolút nem befolyásolják a tabletta hatását.

Tabletta szedésének elsõ 3 hónapjában vérezgetés, fejfájás, mellfeszülés lépett fel, mit tegyek?

Bármilyen fogamzásgátló tabletta szedésének esetén 10%-ban elõfordulhatnak ezek a tünetek, amíg a hormonhoz hozzá nem szokik a szervezet. Nõgyógyászhoz kell fordulni, mert más ok is fennállhat.

Több éve ugyanazt a tablettát szedem, vérezgetni kezdtem, mi lehet az oka?

Nõgyógyász állapítja meg, hogy komoly - súlyos oka van-e, vagy a kevesebb hormontartalom (étkezés, életmód, idegeskedés) miatt alakult ki a vérzés, áttöréses vérzés.

A tablettaszedés 1 hetes szünetében néha kimarad, nem jön meg a vérzésem, vagy nem ugyanakkor jön meg. Terhes vagyok?

Lehet, de nem biztos. Kimaradhat a vérzés pontos szedés esetén is. Fordulj nõgyógyászhoz.

Tabletta okozhat-e meddõséget?

Nem.

Tabletta okozhat-e nõgyógyászati daganatot?

Nem.

A vérzés nem pontosan jön, a tabletta mellett is 4-5 napot csúszik.

Az órára pontos szedés segít pontossá tenni.
Van, hogy célszerû más tablettát választani nõgyógyász segítségével. Ha az új tablettákat is a vérzés 5. napján kezdik szedni mellévédekezéssel, sokkal ritkább a pontatlan vérzés.

Tablettaszedés mellett teherbe estem. Van-e károsító hatása a magzatra nézve, meg kell-e megszakíttatnom a terhességemet?

Nem kell ezért megszakítani a terhességet. Nincs magzatkárosító hatása. A mai korszerû tabletták minimális hormontartalmúak, mely hormontartalom pár nap alatt kiürül.

A tabletta szedését a tervezett teherbeesés elõtt mennyi idõvel kell abbahagyni?

Magzatkárosító hatásuk nincs ugyan a tablettáknak, de az optimális állapot természetesen nem a tablettaszedés közbeni teherbeesés. A régi típusú tabletták esetén célszerû 2 - 3 hónappal elõbb abbahagyni, ennyi idõ alatt tökéletesen kiürül a szervezetbõl. Ez idõ alatt célszerû óvszerrel védekezni. A mai korszerûbb tabletták már egy hét alatt kiürülnek a szervezetbõl.

Okozhat-e hajhullást?

A fogamzásgátló tabletta nem okozhat hajhullást.

 


Mikor kell tablettát váltani?

Ezt minden esetben a nõgyógyásszal kell megbeszélni, sokszor indokolatlanul kerül sor a tabletta váltására. A leggyakoribb hiba, hogy nem várják ki az elsõ 3 hónapot, mely idõ alatt bármilyen tabletta esetében felléphetnek kisebb mellékhatások. Tablettaváltás akkor szükséges, ha a tabletta mellett néha áttöréses vérzések vannak (az egyhetes szüneten kívül, az elsõ három hónapi türelmi idõn túl), cikluszavar fellépésekor, vagy más enyhébb probléma felmerülése esetén, a nõgyógyásszal való konzultálás után.

Melyik a legjobb tabletta?

Ilyen nincs. Mindig van új tabletta, de az nem azt jelenti, hogy az a legjobb. Minden nõnek más és más lehet a megfelelõ fogamzásgátló tabletta, ezért személyre szólóan kell kiválasztani a legmegfelelõbet.

Pattanásos lehetek-e a fogamzásgátló tablettától?

A mai korszerû fogamzásgátló tabletták éppen, hogy ez ellen hatnak. Van speciálisan a súlyos pattanások esetén javasolható tabletta. 1-2 terméknek van hasonló hatása, ezek közepes vagy enyhe szõrösödés és pattanásosság ellen javasoltak.

Lehet-e szõrösödni a tablettától?

Ez a tévhit a régi, nagy hormontartalmú tabletták idejébõl való. Ezek a tabletták nem csak, hogy nagy hormontartalmúak voltak, de nem voltak elég szelektív hatásúak sem, és a szõrösödést is elõidézték kissé. A mai korszerû, szelektív tablettáknak nincs ilyen hatásuk, sõt néhány gátolja a szõrösödést.

Mikor kell abbahagyni a tabletta szedését?

Nõgyógyásszal való konzultálás után, ismeretlen eredetû vérzéseknél, erõs, gyakoribb fejfájásnál, érzéskiesésnél, hirtelen fellépõ beszédzavar esetén, szokatlanul erõs lábfájásnál, erõs, szorító mellkasi érzésnél, látászavarnál, teherbeesés gyanújánál, tervezett teherbeesés elõtt 3 hónappal, erõs epebántalmaknál, sárgaságnál, egész testre kiterjedõ viszketésnél, hirtelen vérnyomás-emelkedés gyanújánál, görcsroham esetén, hosszabb fekvést igénylõ baleset után, mûtétek elõtt stb.

Mitõl véd a fogamzásgátló tabletta, mitõl nem?

Terhességtõl véd, nemi úton terjedõ betegségektõl nem.

Hosszabb idõre megyek külföldre dolgozni, melyik tablettát kezdjem szedni, ami ott is elérhetõ?

A legtöbb fogamzásgátló tabletta külföldön is kapható csak más fantázianéven. Érdeklõdj nõgyógyászodtól. Célszerû a tabletta gyógyszerleírását, dobozát magunkkal vinni, mert azon szerepel a hormonösszetétel.

Mikor forduljak tablettaszedés közben nõgyógyászhoz?

Gyógyszerszedési változtatások elõtt, egyéb gyógyszerekkel való együtt szedés elõtt, vérzéses és más panaszoknál, gyulladás gyanúja esetén, hirtelen fellépõ rendellenes vérzéskor, fej-, láb-, mellkasi fájdalom, folyás, hirtelen fellépõ rendellenességek jelentkezésekor.

Mit nevezünk Pearl Indexnek?

Ha 100 nõ az adott módszerrel egy évig védekezik, hány esik közülük teherbe.

Mi a kombinált fogamzásgátló tabletta?

A legtöbb fogamzásgátló tabletta ilyen. Két alkotórészbõl állmak, az egyik a tüszõhormon (Oestradiol), a másik a sárgatest hormon (Progeszteron)

Milyen nem kombinált fogamzásgátló tabletta létezik, és ez mit jelent?

Értelemszerûen egy alkotórészbõl áll. Monokomponensû tabletta, mely csak Progeszteront tartalmaz, ezért szoptatás alatt ez ajánlott, mivel nincs benne tüszõhormon. A másik ilyen lehetõség, ami szintén csak Progeszteront tartalmaz nagy adagban esemény utáni tablettaként használatos.

Mi a többfázisú tabletta lényege?

Létrehozásával az volt a cél, hogy minél kevesebb hormont vigyünk a szervezetbe 1 hónapon belül. A nõi cikluson belül szakaszosan eltérõ mennyiségû hormont kell bevinni a fogamzásgátláshoz.A nõi ciklust 2 vagy 3 részre osztották, így 2-3 fajta hormonmennyiségû tablettát kell szedni a cikluson belül. A módszer némileg modellezi a szervezet saját változó petefészek- hormontermelését. Kevés a hormonbevitel, jó ciklus-kontrollt biztosít, ritka a vérzés, az eredeti ciklust sok esetben jól "beszabályozza".

Mi a monofázisos tabletta?

Minden tablettában ugyanannyi hormon van, folyamatosan ugyanazt a tablettát kell szedni 21 napig, állandó a hormonbevitel.

Mi a II. és a III. generációs tabletták közötti különbség?

A tabletták megújításának egyik útja volt, hogy a tabletták ösztrogén tartalma melletti progeszteron hormon anyagát korszerûsítik. A régebbi Levonorgestrel tartalmú készítményeket nevezzük II. generációsnak. A 80-as években korszerûsített progeszteronból jelenleg több fajta van.

Mi az ultrakönnyû, alacsony hormontartalmú készítmény?

A fázisos tabletták is kevés hormont nyújtanak 1 hónap alatt. A megjelölés a monofázisos tablettákra vonatkozik. A fogamzásgátló tablettákban eddig általában az ösztrogén (tüszõhormon) tartalom 303g volt, az ultrakönnyû tablettákban ez a hormonmennyiség 203g.

Miért nem csak ilyen, alacsony hormontartalmú tablettát forgalmaznak, miért nem vonják ki a többi, magasabb hormontartalmú gyógyszereket?

Mert a 303g ösztrogén tartalmú tabletták nem magas hormontartalmúak. 203g tartalmú tabletta nem mindenkinek megfelelõ, van akinek ez túl kevés hormontartalmat jelent, és vérzik mellette.

Lehet 203g ösztrogén tartalom alá menni a fogamzásgátló tablettáknál?

A jelenleg létezõ hormonkészítményekkel már nem lenne biztonságos. Új hormonkészítményekkel elképzelhetõ, bíztató kísérletek vannak. Amennyiben a hormontartalom ez alá az érték alá csökken a készítményekben, a szedés idejét 1-2 nappal meg kell hosszabbítani.


Hogyan lehet a menstruációs vérzést eltolni?

Lehet egy nõnek fontos életciklusa, amit a vérzés megléte ronthat. Vizsga, verseny, életet "eldöntõ" randevú. Monofázisos tablettákkal lehet megtenni, 2-3 hónapi folyamatos szedéssel (nincs 1 hét szedési szünet). Mellfeszülés, haspuffadás jelentkezhet ezen idõ alatt.

Szoptatás alatt melyik tabletta szedhetõ?

Csak olyan tabletta amiben nincs ösztrogén nevû tüszõhormon. Csak az ilyen nem befolyásolja a tejelválasztást, a tej minõségét és mennyiségét. Az ösztrogén tartalmú tabletták 20-30%-kal csökkentik a tejelválasztást, s a tej minõségét is megváltoztatják. A csak progeszteron tartalmú ezt nem befolyásolja, ezért ajánlható a szoptatás alatt. Ennél a tablettánál a legfontosabb az órára pontos szedés, s ezt a fajtát minden nap szedni kell, nincs szünet.

Hogyan kell szedni a csak progeszteron tartalmú tablettát?

Órára pontosan, minden nap, nincs 1 hét szünet a szedésnél nincs menstruációs jellegû vérzés. Addig kell szedni, amíg valaki szoptat, a szoptatás befejezését követõen más, alacsony hormontartalmú tablettára lehet áttérni (ultrakönnyû tabletta).

Szoptatás alatt kell védekezni?

Igen, annak ellenére, hogy a szoptatás alatt olyan hormonhatás alatt áll az anya, ami természetes saját hormonvédekezést jelent. Természeti népek (pl. Dél-Amerikában, Afrikában sokáig szoptatnak, így védekeznek). Ez nem tökéletes módszer, jó pár esetben történik megtermékenyülés a szoptatás alatt.


Nagyobb hormontartalmú készítményrõl hogyan lehet áttérni kisebb hormontartalmú tablettára?

Mivel nagyobb hormontartalom után kisebbre váltunk, a váltáskor 1/3-dal kisebb tüszõhormon tartalom miatt elõfordulhat vérzés, nem biztonságos védekezési idõ. Ezért az 1 hetes szünetet betartva az új tabletta szedését folytatjuk, az elsõ hónap alatt gumióvszerrel kell mellé védekezni. Másik módszer, hogy nem tartunk szünetet a két tabletta között, azaz az új tablettát az utolsó régi tablettát követõ napon kezdjük szedni, így nem kell óvszerrel is védekezni.
Biztonságos, de ezen idõ alatt kevés vérzés jelentkezhet, az egy hetes kimaradt vérzésnél valamivel kevesebb.

Hogyan térhetünk át egy kisebb hormontartalmú készítményrõl egy nagyobb hormontartalmú tablettára?

Ha a kisebb hormontartalom bevált, csak az orvos által javasolt indokolt esetben térjünk át nagyobb hormontartalmú tablettára.
Mivel a védekezés biztonságos, kevesebb hormonról nagyobb hormontartalomra folytatólagosan lehet áttérni. Azaz az 1 hét szünet alatti vérzés után az új, nagyobb hormontartalmú tablettát kell szedni. Folyamatos a védelem, nem lehet teherbe esni, az áttérés panaszt nem okoz.

Fázisos tablettáról hogyan lehet nem fázisos tablettára áttérni?

Egy hét szünet után az új tablettát kell szedni. (Az elsõ 2 hétben célszerû óvszerrel is védekezni a nagyobb biztonság érdekében. ) Konzultálj nõgyógyászzal.

Monofázisos tablettáról hogyan lehet fázisos tablettára áttérni?

Simán, nem kell mellé védekezni, az 1 hét szünet után az új fázisos tablettát kell szedni.

A tablettákat a vérzés hányadik napjától kell elkezdeni szedni a szedés elsõ hónapjában?

Az új, III. generációs tablettákat a vérzés elsõ napján lehet kezdeni, azonnali védelmet adnak (a ciklusproblémák ebben az esetben gyakrabban elõfordulhatnak). A II. generációs tablettákat, fázisos tablettákat a vérzés 5. napjától kell elkezdeni szedni, de az elsõ ciklushoz, az elsõ levél mellé gumi óvszert kell használni, mert az elsõ hónapban nem éri el a tablettákra jellemzõ 0,1-es Pearl Indexet (biztonságot). Emiatt javasolható, hogy az összes fogamzásgátló tabletta szedését célszerû a vérzés 5. napjától elkezdeni és az elsõ hónapban mellé védekezni.

Csökken-e a libidó a fogamzásgátló tablettától?

Nehezen megítélhetõ, szubjektív dolog, mely nagyon sok körülménytõl függ, és nehezen összehasonlítható. Néhány esetben elõfordulhat. Elõre nem lehet tudni, hogy melyik tablettától, és kinél. A libidó fõleg a vérben lévõ szabad tesztoszteron mennyiségétõl függ. Ezt bizonyos esetekben csökkenthetik a tabletták.


[origo]