Gyógyszeres kasztráció

Az ötlet Dr. Raj Darjee edinburghi törvényszéki pszichiátertõl származik, aki szerint ez egy lehetséges módja annak, hogy a szexuális vadorzókat biztonsággal eresszék vissza az emberek közé, nem beszélve arról, hogy a pedofilok és a nemi erõszak elkövetõk száma is jelentõsen csökkenthetõ lenne. Amerikában már számos országban alkalmazzák a gyógyszeres kasztrációt a fizikai csonkítás alternatívájaként, míg Európában - számos országban ismert beavatkozás volt a kasztráció - etikai okokra és a szerek ismert negatív mellékhatásaira hivatkozva rendre elutasítják.

forrás: [origo]

Ennek ellenére Skóciában úgy tûnik sikerre vihetõ Dr. Darjee javaslata, a rendõrség, a szociális munkások és az áldozatok hozzátartozói szinte kivétel nélkül támogatják a szakértõ elképzeléseit. További szakértõi vélemények alapján az elképzelés csakis úgy mûködhet, ha az elkövetõk önként vállalják a gyógyszeres kezelést, amire jelenleg két megoldás létezik. Az elsõ a tesztoszteron nemi hormon hatását csökkentené, amivel korlátoznák vagy szinte teljesen kikapcsolnák az ember szeuxális hajtóerejét (nem hiába nevezik a metódust kémiai kasztrációnak). Erre jelenleg két szer van forgalomban, az egyik a tesztoszteronnal ellenétetes hatást fejt ki és tabletta formájában kell bevenni, míg a másik teljesen leállítja a férfi nemi hormon termelõdést, és injekció formájában adagolják. A szerek esetleges mellékhatásai a mellnövekedés, a csontritkulás és a májelégtelenség.

A másik szer SSRI (serotonin re-uptake inhibitors) néven vált ismertté, az elítéltekre gyakorolt hatásuk azonban kevésbé ismert, habár néhány kutatás azt mutatta, hogy deviánsok kezelésénél sikeres a szer. A libidó teljes elfojtására nem, csak csillapítására kerül sor, ebben az állapotban pedig az elítéltek intenzívebben és hatékonyabban részt tudnak venni a terápiákon, és kevesebbet gondolnak szexuális tartalmú vágyálmaikra. Egy elítélt vallomása szerint, a szernek köszönheti, hogy nem követ el több szexuális bûncselekményt, ezáltal pedig élete is gyökeresen megváltozott.


[origo]