Fogamzásgátló tabletta

A legmegbízhatóbb fogamzásgátlószer a szájon át szedhetõ, ún. antibébi tabletta. Monofázisos és többfázisú tablettákat különböztetünk meg, leggyakrabban a kombinált tablettát alkalmazzák.

Monofázisos készítmény esetében minden tablettában ugyanannyi hormon van, folyamatosan ugyanazt kell szedni 21 napig, a hormonbevitel állandó. A többfázisos tablettánál a nõi ciklust 2 vagy 3 részre osztják, így 2-3 fajta, eltérõ hormonmennyiségû tablettát kell szedni a cikluson belül. A módszer némileg modellezi a szervezet saját változó hormontermelését.

Pearl Index

Pearl Index az a szám, ami megmutatja, száz nõbõl az adott módszerrel egy év alatt hány esik teherbe.


Mûködési elvük, hogy szedése alatt a petefészekben nem történik peteérés, így érett pete sem hagyja el a petefészket. Sûrûbbé teszi a méhnyak-nyákot, ezzel megnehezíti a spermiumok elõrehaladását a petefészek felé. Meggátolja, megnehezíti a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

Használata: 21 vagy 22 napon keresztül kell bevenni minden nap egy tablettát. A következõ 6-7 napon keresztül nem kell tablettát szedni. A tabletta nélküli napokon többnyire jelentkezik a vérzés, ami hasonlít a normális menstruációra, de rövidebb ideig tart. A vérzés kevesebb és kevésbé fájdalmas. A tabletta nélküli napok után el kell kezdeni az újabb széria szedését, akkor is, ha a vérzés még nem fejezõdött be.

Mindenki szedheti, akinek legalább 1-2 éve rendszeres ciklusa van, és legalább 14-15 éves. Ebben a korban a partnerek bizonytalansága és a fertõzésveszély miatt a gumióvszer a helyesebb megoldás, vagy a tablettával együtt való védekezés, azaz a dupla holland módszer. Ha valaki nem dohányzik, a klimaxig, 45-50 éves korig szedhet alacsony hormontartalmú, ultrakönnyû tablettát. A fogamzásgátló tabletta szedése dohányosnak nem elõnyös. Idõsebb korban a trombózis veszélye növekszik, melyet a dohányzás és a fogamzásgátló tabletta együttes hatása fokoz.

Elõnye, hogy csökkenti a méhtest-rák, a jó- és rosszindulatú petefészek daganat lehetõségét, a petefészek ciszta kialakulását, a jóindulatú méhizom daganat, a mióma kialakulásának lehetõségét. Csökkenti a vérzéses napok számát, a vérzés mennyiségét, az infarktus kialakulásának lehetõségét, a méhen kívüli terhesség veszélyét. Enyhíti a férfihormon túlmûködésére visszavezethetõ bõrelváltozásokat: zsíros, pattanásos bõrt, szõrösödést, férfias hajhullást. Nem alkalmas viszont azok számára, akik nem akarnak hormont szedni, vallási vagy egyéb meggyõzõdésbõl, akiknél panaszokat okoz (bár az ultrakönnyû tablettákkal a korábbi mellékhatások nagy részét kiküszöbölték), de nem rendszeres szexuális élet esetén sem biztos, hogy ez a legjobb módszer.


[origo]