Fogamzásgátlás férfiaknak

Melyik a jó óvszer?

Amelyik lehetõleg spermicid anyaggal van impregnálva. Nem régi, hûvös helyen tárolták, a kibontáskor nem sérült meg, és nem a legolcsóbb. Ekkor valószínûleg jó minõségû.

Óvszer használata után mindkét félnél piros, gyulladásos, fájdalmas tünetek jelentkeznek, miért?

Ez lehet fertõzés miatt, de allergia is okozhatja. Célszerû nõgyógyászhoz és urológushoz fordulni az okok tisztázása végett. Már kapható nem gumiból, hanem poliuretánból készült óvszer is.

Mi történik, ha kilyukad az óvszer, és az ondó kifolyik a tároló részbõl?

Nem biztos, hogy bekövetkezne a terhesség de ennek lehetõségét a sürgõsségi tabletta bevétele minimalizálja. Majdnem tökéletes védelmet adhat. Ez azt jelenti, hogy a tabletta mielõbbi bevétele a védekezés biztonságát növeli.

Létezik-e férfiak számára fogamzásgátló hormonális injekció?

Létezik. A probléma, hogy 50%-ban visszafordíthatatlan aspermiát okoz, azaz az injekciót követõen minden második férfinál visszafordíthatatlan sterilitás lép fel. A férfi izomzatában is negatív átalakulást okoz.

Létezik-e férfiak számára fogamzásgátló tabletta?

Néhány éve gyapotmagból készült férfi fogamzásgátló tabletta létezik, amely csak Kínában használatos, korlátozott mértékben. Szintén visszafordíthatatlan sterilitást okozhat. Jelenleg kipróbálás alatt áll egy férfiak számára alkalmas új készítmény, amely a spermaképzõdést befolyásolja.

Mindenki örül majd a férfi fogamzásgátló tablettának?

Nem, mert azok a nõk, akik irányítani akarják, hogy mikor essenek, vagy mikor ne essenek teherbe - ezt az irányítási lehetõséget nem szívesen adják ki a kezükbõl.
Azok a férfiak viszont, akik szintén így gondolkodnak, ragaszkodni fognak a tablettához. Akik nem bíznak egymásban, elõfordulhat, hogy duplán védekeznek.

 

 


[origo]