Filmeket is lehet nézni az új iPodon

"Igen, videót is lejátszik" - utalt a már hónapok óta keringõ híresztelések igazságtartalmára Steve Jobs, az Apple cég elnök-vezérigazgatója, aki szerdán San Joséban jelentette be a zenelejátszó legújabb, filmek lejátszására is képessé tett változatát.  A cég elsõ embere tavasszal egyébként még úgy nyilatkozott, cége a zenelejátszók piacára koncentrál, ezekben látnak ugyanis megfelelõ piaci potenciált. A zenehallgatás ugyanis általában háttértevékenység, így például kocogás közben is ûzni lehet, míg a filmet például nem lehet az autóban, vezetés közben nézni, mivel az a felhasználó teljes figyelmét igényli

A most bejelentett új iPod az eredeti, nagy adatkapacitású alaptípust váltja fel, ennek megfelelõen új nevet sem adott a terméknek a cég. A mostani bejelentés nyomán a gyártó kínálatában további kétféle típus érhetõ el: a legolcsóbb, USB-meghajtóra hasonlító Shuffle, illetve a szintén nemrégiben bejelentett, flashmemóriát használó, így vékony kivitelben, fotók megjelenítésére alkalmas színes kijelzõvel bíró iPod Nano.

Hamarosan hazánkba is jön az elsõ szállítmány

Bár az új iPod elõdje a legnehezebb és legnagyobb méretû típus volt, a most bejelentett változat közel fele olyan vastag, mint a korábbi modell, tömege pedig 135-155 gramm az alkalmazott merevlemez függvényében. Annak ellenére, hogy kinézetében az elõzõ típusra nagyban hasonlít az új generációs változat, nagy, 2,5 coll (6,3 cm) átlójú LCD képernyõvel rendelkezik, amely 320x240 pixeles felbontású képet tud megjeleníteni, színpalettája 260 ezer árnyalatból áll.

Az amerikai piacon ezen a héten debütáló kütyü 30 és 60 gigabájtos merevlemezzel szerelt változatban kapható fekete és fehér színben, 300 és 400 dolláros (60 és 80 ezer forintos) áron, a jelenlegi 40 gigabájtos típust kivonják a piacról. A készüléket Magyarországon is pár héten belül forgalomba hozza a gyártó, gyakorlatilag csak arra várnak, hogy befusson az elsõ szállítmány - árulta el az [origo] Techbázis kérdésére Emanuele Massimo, az Apple magyarországi képviseletének vezetõje. A készülék bruttó fogyasztói ára valószínûleg az elõdéhez hasonlóan 90 ezer forint körül lesz, a hazánkba a világpremier után szintén pár hetes késéssel megérkezett iPod Nanók pedig 59 900 foritnért kaphatóak. A vállalat arra számít, hogy havonta átlagosan ezer darabot adnak el Magyarországon az iPod különbözõ változataiból.

150 órányi film, tévé-kimenet

Az Apple oldalán olvasható specifikáció szerint a videolejátszós iPod többek közt a a H.264, MPEG-4 és Quicktime (.mov) mozgóképes fájlokkal boldogul el, melyekbõl átlagos minõség mellett a nagyobbik kapacitású iPodon akár 150 órányi videoanyag is eltárolható. A videofunkció bevezetésével párhuzamosan a gyártó szabványos videokimenettel is felszerelte az iPodot, így az eszközön lévõ videókat a tulajdonos akár nagyban, a tévé képernyõjén is megnézheti. Ugyanakkor a News.com híradása szerint az iTunes zeneboltban, illetve az Apple partnerei - a Disney és az ABC tévéadó - által értékesített mozgóképes anyagokat az iPod kisméretû kijelzõjére optimalizálják, s bár a tévés átjátszás esetén az eszköz szoftveresen némileg feljavítja a minõséget, a lejátszás ilyen esetben nem lesz éppen DVD-minõségû.

Videofájlok lejátszása esetén egy töltéssel az új iPod 2-3 órás folyamatos üzemre képes, csak zenehallgatás esetén ez az idõ 14-20 órára bõvül. Mivel a mozgóképes tartalmak feltöltése a számítógéprõl több idõt vesz igénybe mint a zenefájloké, a gyártó mindenképp javasolja, hogy a videós iPodot gyors átvitelt biztosító USB 2.0 csatlakozóval rendelkezõ komputerrel használják a tulajdonosok.

Filmet még csak külföldrõl vagy illegálisan

Az új hardver bejelentésével párhuzamosan az Apple a zeneboltjának eléréséhez szükséges iTunes nevû maces és PC-s lejátszószoftver 6-os verzióját is bejelentette, noha a program elõzõ verziója csupán öt héttel ezelõtt debütált. Természetesen az legutóbbi verzió újdonságát a videofájlok támogatása jelenti, mivel az Apple szerda óta a zenefájlok mellett videoklippeket, illetve az amerikai Disney és az ABC cégek  tévésorozatainak epizódjait is árusítja.

Míg a Apple szolgáltatásában egyetlen zeneszám legális letöltése 0,99 dollárt kóstál, egy videoklip vagy sorozat-epizód letöltése ennek pont duplájába, 1,99 dollárba kerül. Az Apple mozgóképes kínálata jelenleg mintegy kétezer darab videoklipbõl, a Pixar cég hat animációs rövidfilmjébõl, illetve öt televíziós sorozat reklámokat nem tartalmazó epizódjaiból áll össze, egész estés mozifilmek egyelõre nem érhetõk el az iTunes-on.

A mozgóképes tartalmak közül a tévésorozatokat egyelõre csak az amerkai felhasználók érhetik el, míg a rövidfilmek és videoklipek elérhetõségei országról országra változnak, hazánkban pedig az Apple egyelõre még magát a zeneboltot sem üzemelteti, és egyelõre nem is tervezi. Az iPod-felhasználók ezért csak a külföldi oldalakról dollárban vagy euróban, bankkártyás átutalással fizetett tartalmakhoz juthatnak hozzá, vagy a zenék és videofájlok illegális forrásokból beszerzett kalózmásolatait játszhatják le a készüléken, esetleges a Quicktime program fizetõs, Pro verziójával tudják átkonvertálni meglévõ videóikat az iPoddal kompatibilis formára.

A megvásárolt mozgóképes tartalmak letöltése Steve Jobs nyilatkozata szerint egy átlagos széles sávú internetkapcsolattal átlagosan tíz-húsz percet vesz igénybe. A letöltött, másolásvédett fájlokat csak az iTunesszal lehet lejátszani, s a felhasználó  négy további komputerre átmásolhatja, s optikai lemezre is archiválhatja azokat, valamint korlátlan alkalommal tekintheti meg ezek tartalmát.

Nem az elsõ az Apple

Az új iPod nem az elsõ filmlejátszásra képes hordozható eszköz a piacon, ehhez hasonló kütyüket távol-keleti gyártók tucatjai elkészítettek már, bár egyikük sem kínált könnyen használható, legális filmletöltõ szolgáltatást. A videós iPod legfõbb riválisa a Sony cég népszerû, még jobb minõségû képernyõvel szerelt PSP játékgépe lesz: utóbbihoz UMD nevû minilemezeken árusítanak egész estés mozifilmeket, melyek a vártnál jobban fogynak a boltokban. Egyes hírek szerint pedig nemsokára 4 gigabájtos merevlemez is megvásárolható lesz a PSP-hez.

Az iTunes fõprofilja továbbra is a letölthetõ zenék árusítása lesz - ismerte el Jobs -, míg a videolejátszás egyelõre extra funkció marad, míg piaci elemzõk úgy vélik, a mostani bejelentés egy kis, de igen jelentõs lépésnek tekinthetõ, várakozásaik szerint a társaság hamarosan bõvíteni fogja a megvásárolható sorozatok körét. Az Apple szerdán új modelleket jelentett be laposképernyõvel egybeépített iMac számítógépeibõl, melyek már integrált webkamerával rendelkeznek, s vékonyabbak elõdeiknél, valamint távirányítót is mellékelnek hozzájuk.


[origo]