Fájdalmas szex (18+)

Sajnos rengetegen szenvednek a legkülönfélébb fájdalmaktól szex elõtt, közben vagy után -, mint ahogy arról olvasói leveleink is tanúskodnak. A panaszok hátterében a fizikai okok mellett lelkiek is állhatnak, de az esetleges komolyabb következmények elkerülése végett, ajánlatos a lehetõ leggyorsabban egy alapos kivizsgálásnak alávetni magunkat. A szóba jöhetõ betegségek listája végtelen, de nézzük a legjellemzõbbeket.

forrás: [origo]

A gonorrhea (tripper, kankó) vagy a chlamydia súlyos medencetájéki gyulladásos megbetegedést okozhat, minek következtében a nõk többsége szörnyû fájdalmat él át szex közben, ami egyáltalán nem csoda, hiszen ilyenkor a méh, a méhkürt és egyéb nemzõszervek fertõzõdnek meg. A súlyos gyulladások meddõséghez, de akár méhen kívüli terhességhez is vezethetnek. Méhnyálkahártya-gyulladás során azok a szövetek gyulladnak be, amik kibélelik a méhet. Húgyhólyag-gyulladástól hozzávetõlegesen tízbõl kilenc nõ szenved, de mind a mai napig nem tudják a pontos kiváltó okot. Tény azonban, hogy mind a nõk, mind a férfiak elviselhetetelen fájdalomról számolnak be a szex elõtt, alatt vagy közvetlenül utána, ha ilyen fertõzésben szenvednek. A vaginizmus, vagyis a hüvelyizomzat reflex-szerû görcsös összehúzódása, amikor a behatolás szinte teljesen lehetetlenná válik, szintén a fájdalmas pillanatok közé sorolható.

A vizelési fertõzések, vagyis a vizelet kiválasztásában fontos szerepet betöltõ szervek - mint például a vese, a húgyvezeték, a hólyag és a húgycsõ - gyulladása ugyancsak elviselhetetlen fájdalmakkal párosulnak - nem csak szex közben. Szex során fájdalom léphet fel hüvelyszárazság esetén is. A problémának számos kiváltó oka ismert, mint például a vér ösztrogénszintjének csökkenése - például szülés után, változókorban, sugarazás vagy kemoterápia hatásásra, a petefészek eltávolítása után, a cigaretta vagy szexabsztinens életmód következményeként -, cukorbetegség, terhesség, stressz, vaginális trauma, daganat, szexuális úton terjedõ fertõzések, illetve a gyógyszeres allergia esetén. Férfiaknál további fájdalommal járó elváltozás lehet a fitymaszûkület, vagyis, amikor az elõbõr olyan szûk, hogy nem lehet hátrahúzni a makk tövébe. Végül pedig mindkét nem esetében fájdalommal járhatnak a különbözõ szexuális úton terjedõ betegségek.

A fájdalom lelki okai

A szexuális fájdalmat akkor is komolyan kell venni, ha annak pszichés okai vannak. Ez esetben a fájdalom valós, és nem tüntethetõ el csupán pozitív gondolatok segítségével. Mindig van valamilyen magyarázat arra, hogy az agy miért észlel fájdalmat szex közben. Amennyiben valakit kényszerítenek a szexre, szexuálisan kihasználják, bántalmazzák, megtámadják vagy egyszerûen csak úgy éli meg a szexet, hogy azt valójában nem kívánja, általában pedig, ha valaki nem éli meg a szex örömteli és érzéki oldalát, akkor a test nem pozitív eseményként értelmezi az együttlétet - mégha olyan parterrel is van együtt, akit szeret.

Pszichés oka van a fájdalomnak például, ha valaki valmilyen kellemetlen élmény - netán egy rossz pozitúra - miatt korábban fájdalmat élt át, és a jövõben már elõre fél, hogy újra megismétlõdik az eset. Ha elõre számítunk a fájdalomra, úgy szex közben hatványozottan jelentkezik, de az esetek többségében létre sem jön az aktus. További tipikus példája a pszichés fájdalomnak, hogy míg partnerünk majd szét durran a vágytól, mi inkább aludnánk, mégis partnerünk iránti szeretetbõl sokszor belemegyünk a dologba. Ilyenkor nõknél legtöbbször a hüvelyszárazság miatt léphet fel fájdalom, míg a férfi, ha van is erekciója, bizony idõbe és kínlódásba telik míg elmegy.


Fájdalom és kéj

"Kötözd meg kezeimet, hogy ne lökhesselek el magamtól, kötözd össze a bokáimat, hogy járni se tudjak, dobj az ágyra és kötözz meg úgy, hogy a kötél erezete a húsomat vágja. Bármit teszek, nem mozdulhatok, nyelved, fogaid, körmeid és hangulatod ádozata vagyok. A tárgyad vagyok!"

Minden tíz emberbõl egy, aki ezeket a sorokat olvassa tudja, mirõl van szó, és minimum egyszer már kipróbált valamilyen fájdalommal járó szexuális technikát. Kutatások szerint a szadomazó, fõképp tanult, közép-és felsõosztálybeli nõk és férfiak habiutsa. A valósághoz hozzátartozik, hogy nem is olyan rég - a szexuális vágy felkorbácsolására - a kötözés, a verés és a megalázás még elmebajnak számított. A fájdalom és szex közötti összefüggés lényege, hogy azok az emberek, akik fájdalmat, vagy akiknek fájdalmat okoznak, egyszerû szexuális aktussal nem képesek kielégülni.

forrás: [origo]

A testükben erõsödõ izgalmi állapot, a vágy növekedése teljesen egészséges, de a felgyülemlett érzelmi és szexuális energiától csakis fájdalmas úton tudnak megszabadulni. A szex lényegi részét nem a közösülés, és nem az orgazmus jelenti, hanem az a katarzis, amiben a jelenet végzõdik. Legyen szó anális kínzásról (magassarkú a fenékbe), négykézláb mászásról (nyakörvre láncolva), a pénisz vagy egyéb tárgyak nyalatásáról,  kínzóeszközök bevetésérõl (mellcsipesz, tû, korbács, análtágító, lánc, elektromos sokkoló,....), a lényeg, hogy az emberek csak ebben az állapotban találják meg önmagukat.

Szakértõk szerint a fájdalom utáni vágy gyökerei gyermekkorban keresendõk. A gyermeki élmények és a szexuális nevelés alapjaiban határozzák meg a felnõttkori szexet. Például, ha egy gyermeket úgy neveltek, hogy szégyellje szexuális vágyait és saját testét, idõvel arra kényszerül, hogy kettéválassza vágyait és szexuális életetét attól az énképtõl, amit gyermekként megtanult. Egy ilyen személyiség esetében pedig pontosan a fájdalom az a híd, ami a két oldalt összeköti. Teljesen kiszolgáltatva, pucéran, bõrszalagokkal a testen az emberbõl elõjön a szexuálsi én, míg a fájdalom, a hiábavaló vergõdés, a bántalmazó szavai feloldozást adnak annak az énnek, ami piszkosnak minõsíti a szexet. Vagyis a fájdalom egy eszköz ahhoz, hogy megszabaduljanak normál identitásuktól.

Szakértõk szerint a nyugati ember énje túlságosan megterhelt, és sok esetben képtelen megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Az állandó stressz, a rohanás és a folyamatos teljesítési kényszer menekülésre késztet, és sokan a szadomazó révén tudnak csak megszabadulni az üldözõtõl. A fájdalom tehát fontos szerepet tölthet be az egészésges szexualitásban, egészen addig, amíg súlyos testi károsodás nem származik a dologból. Fontos, hogy a felek egyenrangú szereplõk legyenek abban az értelemben, hogy a kínzás bármikor félbeszakítható legyen, és csakis addig menjünk el, amíg mindketten szeretnénk. Ellenkezõ esetben már komoly pszichés zavarral áll szemben az ember.

Czvitkovits Judit


[origo]