Erogén zónáink mûködése (18+)

Az erogén kifejezés a görög nyelvbõl származik, és nemileg izgathatót jelent. Az erogén zónák különösen érzékeny területek. Az erotikus izgatás úgy a nõknél, mint a férfiaknál, még ha gyakran különbözõ módon is, szexuális izgalmi állapotot idéz elõ. Ezeket az ingereket a szem az orr, de akár a szaglás is kiválthatja. Az erogén zónák érintése és a szexuális fantázia ébreszti fel a kéjérzetet, ám abban az esetben, ha az ingerlésre nincs megfelelõ fogadókészség, vagy az izgatás technikája rossz, mindez a partnerben negatív érzéseket, adott esetben akár fájdalmat is elõidézhet. A szexuális izgalom központja tehát leginkább az agy.

forrás: [origo]

A kaland a fejben játszódik le - nincs kéjérzet, ha ezt az agy nem hagyja jóvá. Az emelkedõ kéjérzés során az agy szaporábban küldi a jelzéseket a test szexuális központjai és a nemi szervek idegvégzõdési felé. Ennek következtében az idegpályák az erogén zónák ingereit a gerincvelõn keresztül visszavezetik az agyba. Az agy az ingereket úgy dolgozza fel, mint a kéjérzet emelkedését. Az erogén zónák érintése szexuális vágyakat kelt az emberi testben, megindul többek között a kenõanyagok termelése, azaz a hüvelváladék megjelenése. Hogy az érintést valaki kellemesen fogadja-e, az mindig a fogadó partner hangulatától és a szexuális együttlét iránti hajlandóságától függ. A szexuális együttlétben a partnereknél különbözõek a kedvelt és az elutasított ingerlési technikák, és nem utolsó sorban a különbözõ anatómiai felépítésükbõl következõen is megkülönböztethetõ a férfiak és nõk kéjvágya. Ebben a tekintetben nem elhanyagolható a szexuális nevelés és a követett példa befolyása sem. Adott erogén területek fogadókészsége az egyéntõl függõen jelentõsen eltérõ, ami az érzelmek hatására változhat. A testnek azok a pontjai, melyek ebbõl a szempontból a legérzékenyebbek, egyértelmûen megnevezhetõk. Az erogén zónák két csoportra, elsõdleges és másodlagos zónákra oszthatók

Másodlagos erogén zónák
Ebbe a csoportba tartoznak többek között a hajjal, szõrrel borított bõrfelületek: a nyak, a tarkó, a lábak, különösen a sarkok, a hónalj, a mellkas, a karok belsõ oldala, a hát, a hátgerinc, különös tekintettel a keresztcsontra, az ágyék, a has, a far és a felsõ combok, fõképp azok belsõ oldala. A nõknél egy további másodlagos erogén zóna a könyök. A könyök ingerlése a nõk 65 %-ánál erõs szexuális érzelmeket vált ki.  Az érzés, hogy simogatnak, és az elvárás, hogy ez folytatódjék, illetve az elsõdleges erogén zónák stimulációjára való várakozás felelõsek a fokozott izgalmi állapotért.

Elsõdleges erogén zónák
Az elsõdleges erogén zónák csoportja magában foglalja a bõr- és a bõr nyálkahártya területét, melyekben az idegvégzõdések nagy sûrûségben fordulnak elõ, ( a legkiterjedtebb erogén terület a bõr, a hatalmas felületen megközelítõleg 80 000 idegvégzõdés található, melyek érintéssel stimulálhatók), testtájak, melyek a medencében elhelyezkedõ belsõ szervek stimulációját teszik lehetõvé. Az elsõdleges erogén zónák izgatása lényegesen erõsebb érzelmeket vált ki, mint a másodlagos erogén zónáké. Természetesen nem törvényszerû, hogy ezeknek a területeknek az izgatása minden embernél azonos reakciókat vált ki.

A férfiak és nõk elsõdleges erogén zónái közé tartozik a szemkörnyék, a fülkagyló, az orr és a száj (ajkak, nyelv, és a teljes szájüreg), a homloknak a hajjal határos területe, az ujjbegyek, a tenyér belsõ oldalának teljes felülete, a hónaljak, a végbél környéke (a nõknél ezen keresztül ingerelhetõ az úgynevezett A-pont, valamint a hüvelyszövet, a férfiaknál a prosztata); inkább a nõknél, a férfiaknál ritkábban a mellkas, a bimbóudvar, és a mellbimbó.  A férfiaknál, ezeken túlmenõen a pénisz és a herezacskó; a nõknél a fentieken túl a Vénusz-domb, a kis- és nagyajkak, a klitorisz, vagy csikló (némely újabb megnevezésben a C-pont), a hüvely elõtti részen a húgyvezeték-nyílása, a hüvelytájék, a Gräfenberg-zóna, vagyis a G-pont, amely a hüvelyben a méhnyak közelében helyezkedik el, illetve a méhszáj (Portio).

Tény, hogy minden egészséges ember alkalmas a szexuális izgalmak fogadására. Még akkor is, ha a pszichológiai alapelv mindenkire hasonlóan érvényes, az izgatásra adott reakciói és annak kiváltó okai minden ember esetében különbözõek. A fent tapasztalatokból kiindulva már a férfiak szexualitása is nagyobb tudományos pontossággal leírható, mint az korábban lehetséges volt.


Testen kívüli erogén zónák

A férfiak erogén zónái
Tudatosan választottuk a többes számot, ugyanis a férfiaknál a péniszen kívül több olyan testtájék is található, melyekben szexuális izgalom kiváltható. A férfiaknak és nõknek nagyon sok közös erogén zónája van, a különbségek csupán a különbözõ nemi szervekbõl adódnak. A férfi elsõdleges nemi szerve a pénisz, ez olyan elsõdleges erogén zóna, melynek izgatásával váltható ki leggyakrabban orgazmus. Ez a szerv különös érzékenységgel reagál az ujjakkal, ajkakkal vagy nyelvvel végzett gyengéd simogatásra. Izgató ereje lehet a herezacskó mögötti terület , a gát simogatásának is. A szexuálisan legérzékenyebb terület mindenképpen a pénisz csúcsa, a makk, ennek is az alsó része.

forrás: [origo]

Persze ez esetben is érvényes: egyetlen olyan erogén zóna sem található az emberi testen, amely minden idõben, kényszerûen, mély szexuális kielégüléshez vezethet - a pénisz sem egy tárgy, amely parancsra reagál. Ha azonban az ember hosszasan foglalkozik ezzel az érzékeny területtel, érzékenységét könnyen megtörheti, azaz éppen az ellenkezõ hatást éri el, mint amit szeretne, de a partnernek még könnyen fájdalmat is okozhat. Ne tétovázzunk tehát, és váltogatva a többi érzékeny területet is simogassuk. További, csak a férfiaknál található erogén zóna a herezacskó, illetve a prosztata (amit gyakran a férfiak G-pontjának is neveznek).

A nõk erogén zónái
A vagina, vagy hüvely a nõk belsõ nemi szerve, amely barázdált izomzatú csatornát képez. A hüvely a hüvelynyílástól a méhszájig terjed. Izgalmi állapotban a vagina hátulsó része kitágul. A csikló az a szerv, amely kizárólag az örömszerzést szolgálja. A csikló erekcióra hajlamos szövetekbõl áll. Alakja "Y"- hoz, vagy egy kétágú kocsányhoz hasonlít. A kocsánynak azonban csak a hegye helyezkedik el a testen kívül, csak ez látható. A csikló teljes nagysága kb. tíz centiméter. Izgalmi állapotban a csikló az intenzívebb véráramlás következtében megnagyobbodik, s intenzív izgatása kiválthatja az orgazmust. A nõk többségénél lényegesen gyakoribb a csiklón keresztül megélt, mint a hüvelyben történõ orgazmus.

Mell, mellbimbó - bár a mell a nõk esetében csak a másodlagos nemi szervek osztályába tartozik, a legtöbb nõ érzékenyen reagál a mell izgatására. A mell izgatása, de általában a szexuális izgalom következtében a mellbimbó megkeményedik, ami abból adódik, hogy a mellbimbó alatti szövetek összehúzódnak. A mellbimbó ilyenkor hosszúságában és szélességében is megnagyobbodik. Az izgalmi állapot fokozódása során a mell kerülete megnõ, a bimbóudvar színe sötétebbre vált. Az intenzív izgatás - különös tekintettel a mellbimbókra - néhány nõnél orgazmust is elõidézhet. (Szülés után a szoptatásnak a méh összehúzódásában is szerepe van, e két szerv tehát komoly összefüggésben áll egymással.)

A leggyakoribb szexuális praktikák, mint a csók, a közösülés, a petting, vagy a maszturbáció,
az erogén zónákat célozzák meg. A kívánt hatás, a mind intenzívebb stimuláció, a kívánt hatás elérése érdekében az emberek mind nagyobb számban vesznek igénybe segédeszközöket. A szexuális játékok ma már óriási forma- és színválasztékban, vibrátorral és vibrátor nélkül is kaphatók, és mind többen élnek is ezekkel, de az ember szexuális reakcióit lelki tényezõk befolyásolják leginkább. Nagyon sok ember képes arra, hogy csupán fantáziák segítségével felizgassa magát, sokan tisztában vannak azzal, hogy nem csak érintéssel hozhatók lázba, hanem azzal is, amit látnak, szagolnak, vagy ízlelnek.

Egy szép test látványa, egy csábító hang csengése, egy parfüm illata, bizonyos ételek íze vagy a szeretett személy mirigyváladéka nagyon intenzív hatást képes kiváltani. Ebbõl következõen lehetnek néhány emberre izgató hatással a fétisek, mivel a fetisiszták egy bizonyos tárgy látása, érintése következtében kerülnek izgalmi állapotba. A normál stimuláció, amelyet például a szexi, bõrbõl, vagy latexbõl készült fehérnemû látványa válthat ki, illetve idõvel az ilyen jellegû külsõségekhez való ragaszkodás gyakori. Amennyiben bizonyos tárgyakat, alkalmanként a partner vágyának fokozására használunk, mint például a speciális fehérnemû, teljesen normálisnak tekinthetõ.

Fétisekké azonban nem csak tárgyak válhatnak. Gyakran elõfordul, hogy bizonyos testrészek, mint a mell, a kéz, a popsi, vagy a lábak látványa (sok esetben fotókon) már szexuális kielégüléshez vezethetnek. A fétisek száma szinte határtalan, minden ember saját fétiseket választhat magának, azaz vágyának tárgyáról ösztöneitõl vezéreltetve szabadon dönthet. Csak nagyon kevesek esetében változik át az egészséges fetisizmus beteges vonzalommá, melynek következtében az ebben szenvedõk szinte teljesen érzéketlenné válnak az egyéb szexuális stimulációkkal szemben.


[origo]