Engedélyezték az elsõ orális HIV-tesztet

Az OraSure Technologies által kifejlesztett gyorsteszt eredeti változata - amelyet 2002 novemberében engedélyezte az FDA - még a vérbõl mutatta ki a vírus ellen termelõdött antitesteket, a HIV-1 törzs esetében. 2004. március 19-én a HIV-2 kimutatására alkalmas változat is kereskedelmi forgalomba kerülhetett, ám ez is vérmintákat használt.

Az újabb elõrelépés az, hogy - elõször a HIV-gyorstesztek között - elkészült a szájüregbõl nyert minták alapján mûködõ változat is, ami egyelõre a HIV-1 kimutatásra alkalmas. Az eredmény - a korábbiakhoz hasonlóan - percek alatt elkészül, és a fejlesztõk szerint nagy segítség lesz a fertõzés terjedése elleni küzdelemben.

A gyorsteszt során az egyik végén kis szivaccsal ellátott eszköz szivacsos felét az ajkak alá, a metszõfogak külsõ felülete fölé helyezik, majd a többi fog fölött lévõ érzékeny íny felé haladva mintát vesznek. Ezek után a mintát a képen látható flakonba helyezik, amely 20 perc elteltével - a terhestesztekhez hasonlóan - az oldalán látható csík elszínezõdével jelzi a mintaadó esetleges fertõzöttségét.

A fent említett gyorstesztek - bár igen jó hatásfokkal mûködnek - csak elõzetes információkat nyújthatnak, s a pozitív diagnózis megerõsítéséhez (vagyis a fertõzöttség kimutatásához) hagyományos teszteket kell elvégezni.

A HIV-tesztek természetesen nem jelentenek megoldást a 2003-ban mintegy 3 millió áldozatot szedõ világjárvány kezelésére - a fõ hangsúlyt továbbra is a megelõzésre kell helyezni, felvilágosítással és megbízható vakcinák kifejlesztésével. A legújabb adatok szerint több mint 40 millió ember fertõzött a HIV-vírussal, de cselekvés hiányában ez a szám egy évtizeden belül 100 millióra nõhet.

Hazánkban az orvosi gyakorlatban egyelõre kizárólag szaruhártya-átültetéseknél használnak gyorstesztet, ahol az eljárás nem enged meg többnapos vizsgálatokat.


[origo]