Dugattyúzás és távköpés (18+)

A pornót érõ kritikák meglehetõsen szerteágazóak, így ember és rendezõ legyen a talpán, aki eligazodva a vélemények sûrû erdejében megfelelõ, és mindenki számára tetszõ pornót képes forgatni. A Machomedia témába vágó fórumából is szemezgettünk, ami a felhasználók azon véleményét tükrözi, mi ne legyen a egy pornófilmben: Ezek szerint mellõzendõ a "kamerába nézés és nyögdösés, ondóval való gargalizálás, fasz ki-be tologatása perceken keresztül egy kameraállásból, pisikaki, állatok, sperma kinyalása nõ seggébõl, egymás szájába köpködés, szilikon, kitekert, hülye pózok, monoton dugattyúzás, hagyományos koreográfia, síkosítóáradat és szárazdugás, sztoris körítés, ha a csaj az elsõ percben sikítozik, monoton nyögés, tárgyak a punciban, túlzott anál, üvegcipõk, magas sarkú cipõk, fák máj puszi felkiáltás, oda nem illõ zene, sperma a pohárba, sperma megivása, szolicsík, agyonszolizás, nem eredeti hang, több pasi, mint nõ, elégtelen ejakuláció, 15 percnél hosszabb jelenet, távköpés, öklözés, anál után szopás, nõ szájában két pénisz, tetkó..."

forrás: [origo]

A pornónak elsõsorban technikai funkciója van, amit rendre be is tölt, akármilyen igénytelen, fantáziátlan vagy ízléstelen legyen is sokaknak, az emberek jelentõs százaléka a férfiak és nõk szexuális izgalom kiváltására használják (sikerrel), azaz elsõsorban maszturbációs segédeszközként (ritkábban tûrésküszöbünk tesztelésének eszközeként) kell tekintenünk rá. Ha túl akarjuk bonyolítani, mondhatjuk, hogy kukkolási vágyunkat vagy állati ösztöneinket csillapítjuk vele, amennyiben elképzeljük az idegen fajtársakkal való közösülést, s ehhez kapunk vizuális segítséget a pornótól.

Jogos és hasznos lenne mindazonáltal a felhasználói oldal kritikai észrevételeinek figyelembe vétele a jövõ filmjeinek elkészítésekor, fõképp azért, mert az átlag pornófogyasztók elvárásai, úgy tûnik, gyökeresen ellentmondanak a kínálatnak. Hiába sulykolják belénk, hogy tetszik, nem tetszik, ez a férfiak fantáziája, õk így szeretik, a vélemények nem csak nõk szájából származnak. Egy átlagos pornófilm jelenetének forgatókönyve nagyjából három perc alatt kiismerhetõ, a szappanoperáknál is esetlenebb és hiteltelenebb párbeszédek, az életidegen, spontánnak beállított helyzetek, de mindenekelõtt a szex menete: a szopás (jó sok), nyalás (kevés), hagyományos közösülés (hosszan), anális közösülés (sokkal hosszabban), és végül a nõ arcára élvezés, pár perces játék a spermával, majd kezdõdik az egész elölrõl. Persze a szex ilyen tényszerûen nézve meglehetõsen unalmas, így a pornókészítõk egyetlen eszköze, hogy változatosan és ízlésesen, esetenként durván és meghökkentõen, de újból és újból eladhatóvá tegyék ugyanazt a forgatókönyvet. Az aktus mellett azonban a dühítõ, kiábrándító vagy csak egyszerûen zavaró hibákat is rendre lenyomják a torkunkon.

A nõ lealacsonyítása
Egyöntetû és visszatérõ vélemény, hogy a nõket lealacsonyító, bántó és megalázott szerepekbe kényszerítõ helyzetek nemhogy fokoznák, de inkább elveszik az izgalmat. Ilyen a nõk verése, a pajkos ütögetések, miknek nyomán látványosan izzik a bõr és fájdalmas az arc. Ilyen a nem megfelelõ formájú és méretû tárgyak nõkbe való gyömöszölése, a deep throat (torokdugás) erõltetése, nem egyszer egész a hányásig feszítve a húrt. A köpködés is sokakat bánt, a punciba, fenékbe irányzott köpés ugyan látványos és praktikus síkosítási mód, csakhogy kivitelezése sokszor valóban meglehetõsen ízléstelen. A mértéktelen szex, a látványra is fájdalmas és túlzásba vitt közösülés, mikor már másra sem tud gondolni az ember, csak hogy a nõ inkább vicsorog, mintsem mosolyog, és persze sajnálni nem sajnáljuk, de az alázás sokaknak túlzás.


Igénytelenség
A szereplõket és a környezetet illetõ minõségi elvárások sokszor a büdzsé miatt nehezen kivitelezhetõk, már ha van erre egyáltalán hajlandóság. A szegényes vagy egyszerû miliõ, a másod-, harmadvonalbeli pornószínészek még megbocsáthatóak és könnyen feledhetõek lennének, ha emellett a kiszûrhetõ, ám otromba hibákat sikeresen elkerülnék. Kérdésünkre sokakból ömlött a válasz a zokniban való dugásról, a koszos talpakról és kezekrõl, az igénytelen és otromba sminkekrõl, hajakról, az ápolatlan szereplõkrõl. A pattanások, begyulladt szõrtüszõk, hájak, szõrök még hagyján, de a lenõtt hajfestéket és a kopott körömlakkot szinte mindenki megemlíti. Hasonlóképp a látványos esztétikai mûtétek hozadékát, a kevéssé esztétikus hegeket, a félresikerült mûmelleket, a szolicsíkot fenékvonalon vagy a felfújt szájat, ami képtelen még a pornómimika által megkövetelt minimális mozgásokra is.

forrás: [origo]

Nõk
A nõkkel kapcsolatban is az igénytelenség a fõ kritikai vonal, de a hiteltelen élvezés, a monoton nyögések vagy a fuck my pussy - típusú kijelentések, úgy tûnik, sokakat bõszítenek. Az emberek szeretnék illúzióba ringatni magukat, hogy egy pornójelenetnek van némi realitásalapja, ami azonnal szertefoszlik, ha a behatolás pillanatában a nõ azonnal gépiesen és hangosan nyögni kezd. Érdekes módon sokan pont a szilikonciciket számûznék, amit elvileg ugye a vágy fokozására és a nõiesség hangsúlyozására találtak ki. Elvileg. Leszbikus jeleneteknél szeretnénk mellõzve látni a dildószopást (nem is értjük), de mindenekelõtt a mûkörmökkel való ujjazást. Minden nõ tudja, ez igen fájdalmas tud lenni, de említhetnénk az ékszerekkel való ujjazást is, ami hasonlóan borzasztó, és ösztönösen felszisszenünk tõle.

Férfiak
A férfiak nem akarják látni idegen férfiak ánuszát. Hogy ez homofóbia vagy szimplán esztétikai kérdés, nem tudjuk, de sokan nem szeretik. Mint ahogy azt sem, ha csúnya, öreg férfiak dugnak szép fiatal lányokat a filmekben, és egyáltalán, a pasik vagy túl szõrösek, vagy túl csupaszok, vagy túl sokan vannak (egyesek szerint soha, semmilyen körülmények között ne legyen egy jelenetben több férfi, mint ahány nõ), és az szinte biztos, hogy hülye fejjel élveznek.

Ezek a vélemények azért is érdekesek, mert nagyban összecsengnek azokkal a kritikákkal, amiket olyanoktól szoktunk hallani, akik állítólag nem nézik, mert sértve érzik magukat vagy akár egész nemüket. A nem fogyasztó, kritikus tömeg véleménye a technikai részleteket illetõen sok mindenben megegyezik az értõ és fogyasztó, de szintén kritikus közeg véleményével. (A két tábort valójában elválasztó árok nem ilyen kifogásokból táplálkozik, a szükséges - nem szükséges, mert ocsmány vita jó ideje állóháborúnak tûnik.) Persze tanácsos határt húzni a hétköznapi pornót fogyasztók és az aberrációnak minõsülõ egyéb filmeket kedvelõk között, a perverziók minden fantáziát felülmúló tárháza az interneten fellelhetõ pornóvilág. A pornót (mint minden egyebet) a helyén kell kezelni. Nem mondható ki kerek perec, hogy káros lenne (sõt), ám mértéktelen fogyasztása és a szélsõségekbe való merülés mind szexuálisan, mind pszichésen komoly következményekkel járhat.

Zárójelben megjegyezzük, elgondolkodtató az ellentmondás, hogy a szex és a pornó harsog, mint az utcai zaj, de a névtelen felmérésekbõl az derül ki, az emberek egyre kevésbé elégedettek szexuális életükkel. A kiskorúak nemi aktivitása soha nem látott méreteket öltött, nem kis mértékben a pornó hatására. Az általuk könnyen elérhetõ explicit pornográf tartalmak téves képet alakítanak ki bennük a szexrõl, a testiségrõl, ami komoly problémák irányába mutat már most is, a pornóról tehát beszélni kell. A fiataloknak segíteni kell egy egészséges határ meghúzásában, el kell sajátítaniuk azt az önvédelmi reflexet, amin nem szabad túllépni, és nem gyermeki engedelmességbõl, hanem színtiszta önvédelembõl. És ebben segítség lehet, hogy ha már pornóhoz nyúlnak, legalább olyat kapjanak, ami minõséget, igazságot és nem hazug állatiasságot közvetít.


[origo]