Casanova óvszerei (18+)

Amióta világ a világ, az ember megpróbál hatékonyan védekezni a szexszel járó, nemkívánatos hatásokkal szemben. Habár néhány megoldás a mai ember számára abszurdnak tûnhet, nem szabad elfelejteni, hogy a napjainkban alkalmazott, modern és biztonságos védekezési technikákat elõdeink kísérletezték ki.

Gian Giacomo Geronimo Casanova (1725-1798.), velencei kalandor, a csábítás példaképe az óvszerre, illetve annak korabeli változatára esküdött. Különleges és fõleg skandalumokkal fûszerezett európai utazásai közben szerzett élményeit naplójában folyamatosan lejegyezte, ami mai napig a felvilágosult társadalom egyik lenyûgözõ írásos emléke. Utazása során találkozott a pápával, Voltaire-rel, Rousseau-val és Mozarttal is. Feljegyzéseiben említést tesz, egyebek mellett, az óvszerrõl is. 1760-ban beszámol az óvszer használatáról mind "társas" körökben, mind a romantikus "kettõs" együttlétek alkalmával. Abban az idõben az óvszert "angol lovaglókabátnak" illetve "francia levélnek" nevezték. Casanova az elõbbi szóhasználattal élt. A kalandor, bár inkább a nõkhöz vonzódott, köztudottan aktív biszexuális életet élt, néhány férfipartnerével tartós érzelmi és fizikai kapcsolatot tartott fenn. 

Casanova idejében az óvszert kézzel, általában vászonból és állati bélbõl készítették. Az egyszerû "lovaglókabát" mellett készítettek olyan luxusdarabokat is, melyeket bársonnyal és selyemmel béleltek ki. Ezek a darabok többször használatosak voltak. Egyszerûen megszárították, illetve ha szükség volt rá csontenyvvel vagy állati béllel kijavították, megfoltozták õket. Természetesen erõsen megkérdõjelezhetõ az óvszer biztonságossága, kényelme és "észrevétlensége", ahogy azt a modern ember elvárja. Mindezek ellenére az óvszerrel való kereskedés felvirágzóban volt. 1750-ben, Londonban megnyitották az elsõ olyan üzletet, ahol kézi készítésû óvszereket gyártottak. A megrendelõ kedve szerint dönthetett arról, hogy milyen állati belsõségbõl készüljön a darab, illetve, hogy azt normál, finom vagy nagyon finom minõségben készítsék-e el. A különleges darabokat nemes anyagokkal bélelték.


[origo]