Börtönbüntetés a félrelépésért (18+)

Nemrégiben a michigani bíróság meglehetõsen bizarr ügy kapcsán került a sajtó hasábjaira. Az állam törvényei alapján a házas félrelépõkre komoly büntetés vár, mivel a házasságtörés bûncselekménynek számít, így akár életfogytiglani börtönnel is büntethetõ.

forrás: [origo]

A napokban hozott ítélet szövegébõl egyértelmûen kitûnik, hogy az ítélethozatallal a bírák célja nem volt egyéb, minthogy felhívják a jogalkotók figyelmét a törvények aktualizálásának fontosságára. A bírák szerint ez a törvényi tétel túlontúl szigorú, és messze idejétmúlt, de tenni ellen nem tudnak, a törvény módosítása nem tartozik a jogkörükbe.  A napokban hozott ítélet során ugyanakkor szándékosan - és provokáló szándékkal - figyelembe vették ezt szabályt, azzal a céllal, hogy felkeltsék a figyelmet a lehetetlen és nevetséges törvényi szabályozásra, és mielõbbi változtatást eszközöljenek.

Ez a paragrafus szerintük olyannyira bizarr, hogy még csak figyelembe venni sem érdemes. Bár 1971 óta ügyesen kerülik az alkalmazását, de nem ártana teljesen törölni a törvényszövegbõl. Az ügy pikantériája, hogy az eljáró védõügyvéd nem is olyan rég maga is beismert egy félrelépést. Az Egyesült Államokban egyébként nem ez az egyetlen idejétmúlt törvényi szabályozás, egyes államokban az anális szex is törvénybeütközõ cselekedet.

A részletes ítélet a Michigani Bíróság honlapján olvasható.


[origo]