Az elõváladékról

Az elõváladék tiszta, színtelen, viszkózus anyag, ami szexuális izgalom hatására a férfi húgycsövébõl lökõdik ki. A váladékot a Cowper-mirigy termeli nemi izgalom (maszturbálás, elõjáték) hatására, az orgazmus bekövetkezése elõtt. Elsõdleges funkciója, hogy megtisztítsa a húgycsövet a spermiumok számára. Közömbösíti az ott található mérgeket, hogy a sperma a legnagyobb biztonságban juthasson el eredeti célpontjához. A makk és az elõbõr természetes síkosításáért is az elõváladék felel.

forrás: [origo]

Az elõváladék tartalmazhat spermiumot, így a megtermékenyítés lehetõsége sincs kizárva.  A váladék mennyisége egyénenként változik, van, akinél alig pár csepp formájában jelentkezik, míg másoknál kellemtelen mennyiségben (5 ml). Internetes fórumokat böngészve, és a szerkesztõségbe beérkezõ levelekbõl kiderül, hogy nagyon sok férfit hoz kellemetlen helyzetbe elõváladékának nagy mennyisége, és csak ügyes-bajos technikákkal (zsebkendõ, vatta) tudják eltüntetni a váladékot, illetve annak nyomait. Sajnos a problémára hatásos megoldás nem létezik, egy azonban biztos, a nõi hozzászólások alapján kiderül, hogy az elõváladék inkább vonzó, semmint taszító jelenség, és sokan még az ízéért is rajonganak.

Az elõváladék kapcsán komolyabb probléma, hogy a váladékkal olyan szexuális úton terjedõ betegségek is átadhatók, mint például a chlamydia vagy a gonorrhoea. Ami a HIV vírust illeti, egyértelmûen még nem bizonyított, hogy az elõváladékkal is átadható -e, a vírust azonban kimutatták benne.


[origo]