Az ülõmunka igazi vesztesei a spermiumok

A hosszas ülés eredményeképp a herék és az ágyéki rész hõmérséklete megemelkedik, s így, a normálistól való eltérés csökkenti a spermiumok szaporító képességét - számol be az Independent. A vizsgálat folyamán a tesztalanyok alsójába hõmérõ szerkezetet helyeztek, ez mutatta ki a hímivarsejtekre káros hõmérsékletemelkedést.

Aki gyereket szeretne, jól teszi, ha ebben a fontos idõszakban harminc percenként elhagyja munkaasztalát, s pár perces sétával visszaállíthatja heréi természetes hõmérsékletét - tanácsolják a kutatók.

Egy pár évvel ezelõtt napvilágot látott kutatás szerint a légszennyezés is súlyosan károsítja a fiatal és középkorú férfiak szaporítóképességét. A vizsgálat kimutatta, a spermiumok száma ugyan nem csökkent a levegõben keringõ mérgek miatt, de azok kevésbé mozgékonyakká váltak, így a petéhez való eljutás és annak megtermékenyítése terén meglehetõsen gyenge eredményeket hoztak.

Azoknak a férfiaknak, akik tartós légszennyezettségnek vannak kitéve, kétszer annyi idõbe telik teherbe ejteni párjukat, mint egészségesebb levegõt szívó társaiknak. A vizsgálatban autópálya mellett dolgozók eredményeit vetették össze ugyanazon a területen élõ, de nem az utak mellett dolgozó férfiakéval. A teszt egyértelmûen kimutatta az összefüggést, fõleg, ha a két ok együtt jár, így ha párunk egy autópálya fizetõkapujánál dolgozik, joggal aggódhatunk hímivarsejtjei egészsége miatt.


[origo]