Apasági teszt (18+)

Az igényre, tehát az apa személyének megállapítására szinte új iparág alapult, egymás után nyílnak a laboratóriumok, amik az apasági tesztek elkészítését gyorsan, olcsón és diszkréten elvégzik. Ilyen laboratóriumok már nem csak Nyugat-Európában, vagy az Egyesült Államokban, de hazánkban is mind nagyobb számban mûködnek. Igény esetén ezek az intézetek akár postán is elküldik a próbavételi eszközöket, mellékelve a részletes használati útmutatót. Szükség esetén készek arra is, hogy házhoz menjenek, elvégezzék a mintavételt, és a vizsgálati anyagot eljuttassák a laboratóriumba.

forrás: [origo]

Az internet már itt is segítségünkre lehet. Ha itt találjuk meg azt az intézetet, amellyel az apasági tesztet el kívánjuk készíttetni, nem árt az óvatosság, ugyanis az itt kínált szolgáltatások nem minden esetben teljesítik azt az elvárást, amely az apaság kétséget kizáró megállapításához elengedhetetlen. A vizsgálat elvégzéséhez elvileg valamennyi érintettnek hozzájárulását kell adnia. A gyermek helyett természetesen az anya is nyilatkozhat. Mértékadó intézetek a felek beleegyezése nélkül nem is végzik el a vizsgálatot.

Az így elkészített apasági tesztek nem rendelkeznek bizonyító jelleggel, ám ennek alapján egy válóper, vagy gyermekelhelyezési per során a bíróság elrendelheti az apaság minden kétséget kizáró megállapítását. A titokban, a partner beleegyezése nélkül készült vizsgálatok megsértik az anya és a gyermek személyiségi jogait, ezért ezek elvégzését a komoly intézetek megtagadják.

A vizsgálatot leggyakrabban, a száj nyálkahártyájából származó kenetbõl, hajból, vagy vérbõl végzik. Az apa személye ideális esetben 99,99 %-os  biztonsággal megállapítható. A vizsgálat során összehasonlítják az apa, a gyermek és az anya örökletes tulajdonságait. A gyorsteszteket általában a száj nyálkahártya-sejtjeinek vizsgálatával végzik, de a bíróság rendszerint vérvizsgálatot kér. Az apaság, például, ha valamelyik fél elhalálozott, a csontok elemzésével is megállapítható.


[origo]