A természet segíthet az AIDS ellen

Ha a kutatóknak sikerül megfejteni a rejtélyt, hogy immunrendszerük hogyan képes ellenállni a támadásnak, az felbecsülhetetlen segítséget nyújthat a megfelelõ védõoltás elõállításához.

Számtalan kísérlet, próbálkozás ellenére eddig még nem sikerült valóban hatásos védõoltást kifejleszteni, noha mintegy 70 kísérleti vakcina már tesztelés alatt áll.

Sokan bíznak abban, hogy a végsõ megoldás azok szervezetében rejtõzik, akik annak ellenére, hogy számtalan fertõzöttel létesítettek kapcsolatot, illetve fertõztek meg másokat, immunisnak mutatkoznak a vírussal szemben. Nem ez az elsõ eset, hogy HIV-rezisztens embereket találtak: kenyai prostituáltak között például szép számmal vannak olyanok, akiknek semmi szükségük óvintézkedésekre.

Az eddigi vizsgálatok szerint az ugandai törzs tagjainak immunrendszere is sikeresen védekezik a HIV-vírussal szemben. Andrew McMichael professzor, az Oxfordi Egyetem AIDS Kutatási Központjának vezetõje bíztatónak nevezte az eredményeket és a kutatás irányát.

"Megerõsödött az az elképzelés, hogy létezik egy megfelelõ immunválasz, amely sikeresen véd a fertõzéssel szemben, tehát erre kell koncentrálnunk, és elõállítani azt a vakcinát, amely ezt az immunválaszt kiváltja."


[origo]