A sperma boldoggá tesz

A New York-i Állami Egyetem szakértõi azzal magyarázzak a kutatási eredményeket, hogy az ejakulátumban olyan hormonok találhatók, amik a hüvelyben felszívódva megváltoztatják a nõ hangulatát. A kísérletben 293 nõ vett részt, akiket aszerint osztottak csoportokba, hogy szex közben használnak-e óvszert, avagy sem. Ezt követõen minden kísérleti alannyal kitöltették az úgynevezett Beck Depresszió Kérdõívet, ami egy standard kérdõív a hangulat meghatározására. Az eredményekbõl egyértelmûen kiderül, hogy azok a nõk, akik soha nem használnak gumit, a legjobb kedélyállapotúak, ám azon nõk hangulati skálája alakult a legrosszabbul, akik rendszeres óvszerfelhasználók (illetve azoké, akik egyáltalán nem élnek nemi életet).

forrás: [origo]

Ezen túl a felmérésbõl az is világosan kitûnik, hogy minél több idõ telt el az utolsó szex óta, a nõk annál depresszívebbek, ugyanakkor hangulati szintjük - akár használnak gumit, akár nem - közel azonos módon alakult abban az esetben, ha már egy ideje nem éltek szexuális életet. A felmérés alapján tudjuk, hogy a rendszeres gumihasználók a depressziós hajlamon túl nagyobb hajlandóságot mutatnak az öngyilkosságra, mint azok, akik gumi nélkül élvezik a nemi örömöket.

A kutatók minden lehetséges körülményt megvizsgáltak a válaszadó nõk életében - szednek-e fogamzásgátlót, milyen gyakran élnek nemi életet, kiegyensúlyozott párkapcsolatban élnek-e, milyen személyiségjegyekkel bírnak, és mekkora hajlandóságot mutatnak az óvszerhasználtra. Egyik tényezõ sem bizonyult elég erõsnek azonban ahhoz, hogy befolyásolják a hangulatot, szemben az ondóban található hormonokkal (tesztoszteron, ösztrogén, tüszõt stimuláló hormon, ...). Szakértõk szerint a spermában található hangulatjavító hormonok egybõl a nõ véráramába kerülnek, és pár órán belül kifejtik jótékony hatásukat.

Ami a spermium orális úton való elfogyasztását illeti, szakértõk feltételezik, ha a fogamzásgátló tabletták is túlélik az emésztési folyamatokat, nagy valószínûséggel a spermában található hormonok egy része sem sérül. Ahhoz azonban már újabb vizsgálatokra volna szükség, hogy felderítsék, anális közösülés során, a hátsó nyálkahártyáján felszívódva milyen hatást fejtenek ki az ondóban található hormonok.


[origo]