A meleg férfiak vállalják a rizikót

Számtalan oka lehet, ha egy meleg férfi úgy dönt, nem húz óvszert szeretkezéskor, és az okok között nem szerepel a tájékozatlanság. Bepillantás néven hozta nyilvánosságra az angol Helth Protection Agency azt a tanulmányt, amiben 79 HIV pozitív meleg férfi válaszait vetették össze 159 negatív férfiéval. (Mindkét csoport esetében a két évvel ezelõtti szûrés negatív eredményt hozott.) A tanulmány többek között arra világít rá, miért hatástalan a HIV prevenció jelenlegi formája, ami leginkább a felvilágosításra fókuszál.

A megkérdezett férfiak leginkább a kérdés érzelmi vonalát domborították ki, az egyik legtöbbet emlegetett indok, hogy az óvszer tönkreteszi az intim pillanatokat, megkérdõjelezi a szerelmet és a bizalmat. "Útban van." "Megfoszt egy csomó érzelemtõl." - mondták.

A kutató orvos megállapította, a tartós kapcsolatban élõk azért veszélyeztetettek, mert abban a hitben, hogy párjuk hozzájuk hasonlóan hûséges, biztonságban érzik magukat, így hamar elhagyják az óvszert. Az egyik megkérdezett így fogalmazott: "A barátom nem az a HIV pozitív típus." "Nem velem kellett volna megtörténnie... a barátaimnak sok szexuális kapcsolatuk van, drogoznak is, én vagyok a legvisszahúzódóbb."

A vizsgálatban szereplõ párok között akadtak olyanok, akiknél a kapcsolat elején kiderült, egyikük HIV pozitív, másikuk mégis úgy döntött, megkockáztatja a szabad szexet. Ebben az esetben a mérleg egyik serpenyõjében a biztonság, a másikban az intimitás volt. (Volt, aki a sorozatos negatív leletbõl arra következtetett, immunis a betegséggel szemben.)

Az alkalmi szex során megfertõzöttek között vannak, akik szándékosan nem használtak gumit, és olyanok is, akik rendszerint védekeznek ugyan, de az adott pillanat hevében mégis bevállalták a rizikót. A következetes kotonkerülõk pozitív gondolatokkal védekeztek, a szerelem és a bizalom jelét látták a csupasz szexben, vagy legalábbis annak lehetõségét. Valaki úgy fogalmazott, reményre ad okot, ha valaki nem védekezik, mivel ez azt jelenti, érzelmileg megközelíthetõ.

A fiatalabb fiúk gyakran úgy gondolják, ha a partner fitt és jó bõrben van, kizárja a fertõzöttség lehetõségét, az idõsebb férfiak pedig azt mondják, a HIV sem lehet rosszabb, mint az öregedéssel járó egyéb betegségek.


[origo]